De visgraatvloer: nostalgisch of hip? 

De afgelopen jaren zien we dat het visgraatmotief steeds populairder wordt. Hoewel dit design al sinds de 16e eeuw gelegd wordt, is dit motief terug van weggeweest. En dat is niet gek. De vloer vormt de basis van jouw woning. De blikvanger die iedereen ziet wanneer ze de ruimte in lopen. Dan wil je toch wel dat de vloer past bij het interieur en jouw woonstijl. Daarnaast is het een hele investering, dus je wilt er lang plezier van houden, zonder dat je er op uitgekeken raakt. 

Een vloer met visgraatmotief is dan misschien een tikje nostalgisch, maar de luxe en elegante uitstraling zorgen ervoor dat deze tegenwoordig weer erg hip is. Lees snel verder en lees meer over dit unieke vloermotief!

Het ontstaan van het visgraatmotief

Niet veel mensen zullen weten dat dit motief tot een van de oudste manieren van leggen behoort. De 16e en 17e eeuw zorgden voor veel welvaart in Europa. Het werd voor het eerst in Italië gelegd, waarna het al snel verschoof naar de omliggende landen. Veel adellijke of rijke families wilden hun rijkdom tonen en hoe kon dat beter dan met het interieur. Dit zorgde er wel voor dat het motief in Nederland lange tijd geassocieerd werd met statig en conservatief, maar dat is tegenwoordig niet meer het geval. 

In de vroegere jaren werd dit motief gebruikt op parketvloeren, maar tegenwoordig kunt u er ook voor kiezen om een visgraat vloer van PVC te laten leggen. Hoewel deze planken van kunststof worden gemaakt, zijn ze vaak niet van echt hout te onderscheiden. De keuze is dan ook enorm met verschillende kleurtinten, breedtes, lengtes en afwerkingen. 

Een kenmerkend motief

Het patroon is gebaseerd op de graat van een vis. Kort gezegd zijn het allemaal planken van dezelfde lengte en breedte, die loodrecht op elkaar bevestigd worden. Door het patroon door de gehele ruimte te herhalen, ontstaat een trapsgewijze middenlijn. 

Om er zeker van te zijn dat het eindresultaat er strak uitziet, kunt u dit motief beter laten leggen door professionals.Het is namelijk een precieze klus met veel detail. Doordat het patroon tot aan de rand wordt doorgelegd, moet je de planken goed opmeten en onder de juiste hoek zagen. Dan weet je zeker dat je straks een strakke en luxe vloer in de kamer hebt liggen. 

Kies het juiste formaat voor de ruimte

Hoewel het patroon over het algemeen hetzelfde blijft, kun je wel variëren op andere vlakken. Zo heeft de lengte en breedte van de plank vooral te maken met de grootte van de ruimte. In een kleinere kamer is het aan te raden om te kiezen voor dunnere en kortere planken, zodat het patroon beter tot zijn recht komt.

In een grote ruimte geldt het tegenovergestelde. Dan zijn langere en bredere planken de juiste optie, zodat het patroon niet wegvalt. Tegenwoordig worden er ook extra brede XL planken geproduceerd. 

Het visgraat patroon verveelt nooit

Wanneer je kiest voor visgraat weet je zeker dat je een unieke vloer in huis haalt. Er bestaan ontzettend veel verschillende varianten. Zo kun je onder andere kiezen voor de kleur van het hout. Heb je veel witte meubels? Dan staat een lichte vloer erg mooi. Daarnaast heeft u de keuze uit andere kleurfamilies, zoals grijs, naturel, wit of zwart. Zorg er gewoon voor dat de vloer past bij het interieur. 

Daarnaast kun je kiezen voor verschillende houtsoorten, zoals eiken of grenen. Iedere houtsoort heeft een eigen kleur en structuur. Wanneer je kiest voor laminaat of pvc zul je meer herhaling in het patroon zien, omdat dit niet volledig natuurproducten zijn. Voordat je een vloer kiest kun je deze op stalen in het echt bekijken, zodat je weet wat je in huis haalt. 

Foto door Karolina Grabowska via Pexels

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *