De hybride warmtepomp: wat is het en hoe werkt het?

Wanneer je momenteel de krant of het nieuws leest, gaat het veel over de stijgende energieprijzen. De gasprijzen zijn flink gestegen en het is de vraag hoe dat zich de komende tijd gaat ontwikkelen. Met de winter in aantocht is dit voor veel mensen een reden om te kijken of er mogelijkheden zijn om te besparen op gas. Want dat scheelt uiteindelijk veel geld in je portemonnee. Het investeren in een warmtepomp zou één van die mogelijkheden kunnen zijn. Maar wanneer je cv-ketel nog goed is, is het zonde om deze weg te doen. Maar ook daar is een oplossing voor: de hybride warmtepomp. De hybride warmtepomp is een goede tussenstap naar volledig gasloos verwarmen. Wat is een hybride warmtepomp en hoe werkt dat precies? Je leest het in dit artikel.

De hybride combinatie

Het woord hybride moet je vast wel bekend zijn. Het is mogelijk om een hybride warmtepomp te combineren met een cv-ketel in één installatie. In deze hybride combinatie zorgt de warmtepomp het grootste deel van het jaar voor het verwarmen van je woning. Als er sprake is van zogeheten piekbelasting, schakelt de cv-ketel in. En de cv-ketel zorgt ook voor het verwarmen van water voor je keuken en je badkamer. Er zijn ook hybride warmtepompen die standalone ofwel all-electric (zonder cv-ketel) kunnen functioneren. Dit zorgt ervoor dat het een goede tussenstap is naar volledig gasloos verwarmen.

De werking

De werking van de hybride warmtepomp is afhankelijk van het type warmtepomp dat gecombineerd wordt. Als het gaat om de algemene werking van een warmtepomp, is het goed om te weten dat deze energie uit de buitenlucht, bodem of ventilatielucht onttrekt en gebruikt voor het verwarmen van de woning. Dit is mogelijk door door koudemiddel te laten circuleren in de warmtepomp met behulp van o.a. een compressor die een kleine hoeveelheid energie verbruikt.

De voordelen

Een hybride warmtepomp is een ideale oplossing als je cv-ketel nog goed is, maar je toch al wilt besparen op je gasverbruik. Deze combinatie zorgt voor een daling van je energieverbruik en uiteindelijk ook je energiekosten. Dit scheelt niet alleen in je portemonnee, maar je draagt op die manier ook een steentje bij aan een beter milieu. Met sommige warmtepompen is het, naast het verwarmen van je woning, in de zomer ook te zorgen voor koeling. En momenteel kom je met het aanschaffen van een hybride warmtepomp in aanmerking voor het ontvangen van subsidie. Dat scheelt uiteindelijk weer in de kosten.

Zo weet je in ieder geval iets meer over de hybride warmtepomp. Laat je adviseren door een installateur over de beste oplossing voor jouw woning.

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *