De boxspring

Het bed

De beddenbranche heeft de afgelopen jaren een enorme verandering doorgemaakt. Vroeger bestond een tweepersoonsbed uit een deel. De enige keuze die je had was de maat. Maar daar hield het dan bij op. Tegenwoordig moet je voor het kopen van een bed een hele middag uittrekken. Wil je 1 of 2 matrassen. Moeten deze verstelbaar zijn of niet. En moeten de matrassen in een bedombouw of ga je voor ieder een eigen bed zodat je ze ook uit elkaar neer kan zetten.

De Boxspring

Naast de standaard matrassen en latenbodems heeft ook de boxspring zijn intrede gedaan. Dachten we vroeger bij een boxspring nog aan een bed waar je alleen op sliep als je in een hotel verbleef, tegenwoordig zie je  in een groot deel van de Nederlandse slaapkamers. En niet alleen in de ouderslaapkamer ook in de kinderslaapkamer zien we hem steeds vaker.

Voordeel boxspring

Het voordeel van een boxspring is dat je in een bed alles gefaciliteerd hebt. Geen losse bodem maar alles in een. Let er bij je aankoop wel op dat alles er bij zit. Soms moet je bijvoorbeeld de pootjes los kopen.

Door de combinatie van een goede bedbodem en matras biedt het meer comfort. Daarbij is een boxspring meestal iets hoger dan een normaal bed. Zeker voor mensen met rugklachten is dit een groot voordeel.

Hoofd – en/of voetbord.

Bij een boxspring zit ook vaak een hoofd- of voetbord. Deze zit vaak niet bij de prijs in. Persoonlijk vind ik dit een van de leukste items van de boxspring. Het hoofdbord geeft echt karakter aan het bed.

Lange mensen

Tegenwoordig kan je ook een boxspring al een langere maat dan de standaard 200 cm kopen. We worden steeds langer en ook de beddenbranche past hierom zijn maten aan. Er zijn zelfs al bedden met een lengtemaat van 240 cm.

Tips van de beddenexperts:

De-Slaapfabriek: www.de-slaapfabriek.nl

Tip 1: Een goede boxspring is opgebouwd uit boxen en matrassen met een pocketvering interieur. Het aantal pocketveren per vierkante meter in de matrassen moet afgestemd zijn op het lichaamsgewicht van de persoon in kwestie. Maak niet de fout te denken dat meer pocketveren per m2 automatisch beter is. Als je namelijk ongeveer 60 kg weegt en kiest voor 1.000 pocketveren per m2 in het matras, dan zal dit veel te hard liggen. Andersom: weeg je meer dan 120 kg en ga je voor 350 veren per m2, dan zal dat veel te zacht liggen. In iedere slaaphouding zal de ruggengraat niet in een natuurlijke houding komen. De zenuwbanen zullen knel komen te liggen en de bloedtoevoer niet ideaal zijn. Gevolg is dat de verschillende slaapfases niet goed doorlopen worden en een uitgerust gevoel uitblijft.

Tip 2: Een topdekmatras (ook wel topper, opdekmatras of topmatras genoemd) heeft een aantal voordelen:

  • Een goede topper zorgt voor extra ligcomfort. De keuze voor een comforttopper, topper met latex, koudschuim of nasa traagschuim hangt af van uw voorkeuren. Transpireer je geregeld tijdens het slapen, kies dan voor de koudschuim variant. Koudschuim wordt vaak gewaardeerd door zwaardere personen en ligt ook wat steviger. Traagschuim heeft weer een ideale drukverdeling. Laat u goed voorlichten!
  • De topper werkt de middennaad weg tussen de onderliggende matrassen. Gezellig met elkaar in het midden van de boxspring liggen is dan prima te doen.
  • Je hoeft alleen de topper op te maken met een molton en een hoeslaken. Dit is gemakkelijker dan grote, zware matrassen opmaken en afhalen, zoals dat vroeger gebruikelijk was.
  • De topper zorgt ervoor dat de levensduur van de onderliggende matrassen verlengd wordt. De topper krijgt immers het meeste te verduren. Een nieuwe topper aanschaffen is veel voordeliger dan nieuwe matrassen.

Tip 3: Wilt u maximale keuzevrijheid en waardeert u een boxspring die in Nederland vervaardigd wordt? Wilt u de mogelijkheid om eventueel bepaalde onderdelen van de boxspring om te ruilen? Bij De-Slaapfabriek is dat mogelijk en dit wordt ‘’slaapgarantie’’ genoemd.

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *