Brandmelders: mooi of lelijk?

Ik las vorige week een artikeltje waarin stond dat de brandweer een brandmelder wil in ieder huis. De brandweer wil het verplichten om in iedere woning een brandmelder te hebben. Ze vindt dat het een taak van de overheid is om dit verplicht te stellen. Op die manier kan het aantal doden door een brand verminderd worden. In Groot Brittannië is dit al verplicht en is het aantal doden door brand afgenomen met 40%.

Ik vind dit een heel goed plan, veiligheid is belangrijk. Alleen vind ik de brandmelders lelijke dingen. In de meeste huizen, waar brandmelders hangen, hangen van die lelijke dingen. Bij mij thuis is dat ook het geval. Er hangen bij ons twee soorten namelijk:

brandmelder brandmelders

Nu vind ik de tweede al weer mooier dan de eerste, maar echt mooi zijn ze niet. Doordat ze er al jaren hangen gaan ze verkleuren en trekken ze nog meer aandacht.

Waarom wordt er maar weinig aandacht besteed aan het ontwerp van een brandmelder? Ik ben eens gaan zoeken of er ook nog andere vormen van brandmelder zijn dan de twee op de foto’s hierboven. Er zijn wel degelijk andere vormen te vinden dan de standaard witte brandmelders.

rookmelder

Dit is de rookmelder Lento van het Finse merk Jalo. Deze brandmelder wordt omschreven als een vlieg, mot en nachtvlinder. De rookmelder is ontworpen door Palo Suhonen en is verkrijgbaar in de kleuren wit, zwart, grijs, groen en roze. (foto: https://www.urbindsign.nl/a-364450453/woonkado-acc/design-rookmelder-jalo-lento/)

rookmelder kupu

Dit is de rookmelder Kupu, ook van het Finse merk Jalo, ontworpen door Harri Koskinnen. Ook deze vind ik er mooi uit zien en is ook in verschillende kleuren te krijgen. (foto: https://www.designdailys.nl/Kupu-smoke-alarm-safety-department-home-children-sleepingroom-livingroom-harri-koskinnen-jalo-helsinki-red-dot-award-design)

brandmelder modern

Dit design is ook mooi. Deze rookmelder is ontworpen door de Deense designer Jacob Jensen. Dit is een blikvanger, zeker als je deze melder ophangt in het trapgat. (foto: https://www.brandbeveiliging-expert.nl/jacob-jensen-design-rookmelder/139536?utm_source=google&utm_medium=shopping&utm_campaign=adwords&dfw_tracker=5304-139536&gclid=CMa1sfjYmcYCFcXLtAod5WQA4A)

Natuurlijk zijn de standaard witte rookmelders er in verschillende vormen en maten. Ik vind het leuk om te laten zien dat er ook design rookmelders zijn, zelfs in verschillende kleuren. Zo zijn rookmelders goed te integreren in je interieur. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je rookmelders in je huis hebt hangen. Dat redt mensenlevens.

Groetjes, Gea Eising

Website: www.binneninhuis.nl

Facebook: www.facebook.com/binneninhuis.interieurenstyling

About Author

You May Also Like

5 comments

De woningbouwcorporatie heeft onlangs zowel in de gemeenschappelijke hal als in mijn eigen hal in de flat brandmelders geïnstalleerd. Hij hangt niet in de weg, ook optisch niet. Soms gaat hij af als ik vergeet de afzuigkap tijdens het koken aan te zetten. Dan weet ik tenminste dat hij het doet. Mooi is hij inderdaad niet. Ik besefte niet dat er keuzes waren in de uitvoering. Ik ga toch eens vragen wat er mogelijk is en wat er toegestaan is.

Er zijn inderdaad veel verschillende soorten modellen rookmelders te krijgen tegenwoordig. Ik vind het natuurlijk het belangrijkste dat deze juist functioneren. Daarnaast heb ik ze wel een beetje uit het zicht gehangen, zodat ze niet te veel opvallen.

Hallo, hoe hang je een rookmelder uit het zicht als het niet ten koste gaat van de functionaliteit. .. volgens de voorschriften die erbij zijn geleverd kan dat onmogelijk helaas.

Danielle says:

Hoi Rene,

Ik denk ook dat het bijna onmogelijk is om een brandmelder uit het zicht te hangen. Uit het zicht betekent toch vaak verstopt en dat is met een rookmelder niet handig. Hierdoor gaat zijn functie verloren.

Het enige advies dat ik kan geven is, ga voor een mooie brandmelder. Bij bol.com zag ik deze ultra dunne: https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=21176&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Fp%2Felro-fs4610-ultra-dunne-rookmelder-met-10-jaar-batterij-voldoet-aan-europese-norm-en14604-3-stuks%2F9300000078652230%2F&name=ELRO%20FS4610%20Ultra%20Dunne%20Rookmelder%20met%2010%20jaar…&subid=Brandmelder
Deze vallen iets minder op. Of kies een brandmelder met een bijzonder design zoals de Jalo: https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=21176&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Fp%2Felro-fs4610-ultra-dunne-rookmelder-met-10-jaar-batterij-voldoet-aan-europese-norm-en14604-3-stuks%2F9300000078652230%2F&name=ELRO%20FS4610%20Ultra%20Dunne%20Rookmelder%20met%2010%20jaar…&subid=Brandmelder

Groeten Danielle

Daan says:

Er zijn normen voor: nen2555 voor woningen (particulieren) en nen2535 voor ‘niet woningen’.
Altijd horizontaal aan het plafond monteren en 50 cm vanaf de wand (ook bij een nok! Hiervoor gebruik je een pendel).
De nen2535 geeft aan dat een melder 5,8m uit de verste hoek mag hangen bij ruimten >80m2 en bij ruimten <80m2 is dit 6,7m. Bij een ruimte in een gemiddelde woning kun je dus maximaal 6,7m uit de hoek hanteren en 50cm vanaf de wand. Wat de nen2555 hier exact over zegt weet ik niet uit mn hoofd.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *