Blij met mijn aanrecht prullenbak

Recylcen wordt een stuk leuker en makkelijker met een aanrecht prullenbak.

De afgelopen jaren ben ik steeds meer bezig met het verduurzamen van ons huishouden. Met 6 personen in 1e huis + een hond is er natuurlijk enorm veel productie van afval. Om mijn steentje bij te dragen aan het milieu ben ik daarom bewust aan het kijken naar de mogelijkheden voor ons gezin.

Recyclen

Door de jaren heen hebben we in Nederland steeds meer mogelijkheden gekregen voor het scheiden van afval. Vroeger ging al het vuil in 1 vuilniszak. Langzaamaan kwam daar verandering in. Er kwamen milieu straten van de gemeente voor o.a. chemisch afval. Er werden glasbakken neergezet en men kon groen gaan scheiden van de rest van het afval.

Tegenwoordig gaan we nog een stapje verder. Nu kunnen we ook aan huis ons plastic scheiden.

Plastic is een grote bedreiging voor onze aarde

De plastic soep is een ophoping van plastic afval in oceanen en waterwegen over de hele wereld. Dit afval breekt niet af en kan jarenlang in het milieu blijven hangen, wat ernstige gevolgen kan hebben voor het leven in en om het water.

Enkele van de gevolgen van de plastic soep zijn onder andere:

Bedreiging van het zeeleven: Plastic afval kan in de maag terechtkomen van vissen, vogels, zeezoogdieren en andere dieren. Dit kan leiden tot verstikking, ondervoeding en zelfs de dood.

Verstoring van de voedselketen: Als plastic afval wordt opgenomen in de voedselketen, kan dit gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid, omdat mensen vis en andere zeedieren eten die mogelijk zijn blootgesteld aan plastic afval.

Economische schade: Plastic afval kan ook economische schade veroorzaken, zoals verminderde visbestanden en toerisme, evenals extra kosten voor schoonmaak en verwijdering van afval.

Milieuschade: De plastic soep kan ook schadelijk zijn voor het milieu, doordat het afval zonlicht blokkeert en de zuurstofniveaus in het water vermindert, waardoor de groei en overleving van planten en dieren in het water wordt beïnvloed.

Om deze gevolgen van de plastic soep te verminderen, is het belangrijk dat we ons bewust zijn van onze consumptie en afvalproductie en dat we proactieve stappen ondernemen om het gebruik van plastic te verminderen en het afval te verminderen. Dit omvat het vermijden van eenmalig gebruik van plastic voorwerpen, zoals rietjes en tasjes, en het recyclen van plastic producten waar mogelijk.

Voor onze plastic heb ik een grote sensor prullenbak in de keuken staan. Ideaal want zo verzamel ik al het plastic waarna het in de kliko gaat.

Groen afval

Je groen afval kan je natuurlijk niet in een grote prullenbak bewaren. Deze moet je eigenlijk wel elke dag weggooien. Zeker in ons gezin. We hebben elke dag wel een vuilniszakje van 20 liter vol.

Gelukkig heb ik een goede methode gevonden om dit te verzamelen. Ik heb een aanrecht prullenbak van Joseph Joseph gekocht. Deze kan je plaatsen in je keukenkastje maar misstaat ook niet op je aanrecht.

Door gebruik te maken van 20 liter zakjes kan je al je groen afval van een dag verzamelen en aan het eind van de dag wegbrengen naar de groen kliko. Er zit een ventilatierooster in waardoor je geurtjes en vocht kan reduceren. Als je deze gewoon dicht laat blijft de prullenbak ook echt luchtdicht en komen er geen nare geurtjes in je keuken.

Het voordeel van deze aanrecht prullenbak vind ik de mogelijkheid om hem in de vaatwasser te doen. Met groen afval heb je natuurlijk snel te kans dat de prullenbak vies wordt. Even meenemen in de vaatwasser en je begint de volgende dag weer met een schone prullenbak.

Goedkope aanrecht prullenbak

De aanrecht prullenbak van Joseph Joseph kost € 28.70. Er zijn ook twee merken die een goedkopere versie aanbieden en die ook goed uit de review komen:

Brabantia aanrecht prullenbak

Brabantia prullenbak aanrecht

De prullenbak van Brabantia kost € 18,99 en is verkrijgbaar in 6 verschillende kleuren. Dark grey, Fir green, Jade green, Light grey, Mint en White. Zo is er altijd wel een kleur die bij je keuken past.

Mepal prullenbak aanrecht

Wil je voor weinig geld een aanrecht prullenbak dan is de Mepal een goede aankoop. Deze kost nog geen € 14,- maar is wel een stuk kleiner dan de andere. Daarbij zal je niet echt geschikte zakken voor deze prullenbak vinden waardoor je hem altijd zelf zal moeten schoonmaken.

Persoonlijk zou ik dus echt de aanrecht prullenbak van Joseph Joseph kopen. De zakjes van de AH en de Aldi passen prima in deze prullenbak. Je hoeft geen dure zakken te kopen. Hij is dan misschien niet in veel kleuren verkrijgbaar maar door zijn neutrale kleur past bij overal.

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *