amsterdamse binnenkijker

Binnenkijken bij Jacomien van Fortunata

Jacomien woont samen met haar man, drie kinderen en een vrolijke teckel in een monumentaal pand, met uitzicht op het Vondelpark en in een van de meest gewilde wijken van Amsterdam.

jacomien

Een familiehuis in hartje Amsterdam

“Het huis hebben we helemaal gerenoveerd. het was overdwars gesplitst, we hebben veel weggebroken en er uiteindelijk één mooi huis van gemaakt. Het huis is wel groot in vierkante meters, maar omdat de kamers allemaal een eigen setting hebben, is het effect juist heel overzichtelijk en  knus.”

keuken marmer

Een groots entree

Het wow effect! Bij binnenkomst voelt het huis van Jacomien meteen chique en warm. De vloer en een deel van de muur in de hal zijn bedekt met grote platen marmer. Het marmer zorgt, in combinatie met de antieke meubels en moderne kunst, voor een bijna historische charme die goed past bij het huis en de Amsterdamse omgeving.

hal

Een steeds veranderende collectie

Sinds de verhuizing heeft Jacomien haar statige huis gevuld met handgemaakt design, kunst en een steeds veranderende vintage collectie. “Al op jonge leeftijd voelde ik me aangetrokken tot kunst. Ik heb zelfs een eigen galerie gehad. Toen we de kinderen kregen heb ik de galerie verkocht, maar de liefde voor kunst zie je nog veel terug in ons huis. Zo heb ik een kunstwerk van Liset Castillo boven de haard hangen, en hangt er een object van de Sanders collectie in de gang. Ik blijf ernaar kijken, zo mooi.”

Haar antiek en bijzondere kunstwerken koopt Jacomien voornamelijk in het buitenland, en via veilingen. “Ik reis het hele land door om spullen te vinden die me persoonlijk raken, en ik heb in binnen- en buitenland al heel wat leuke adresjes gevonden. Zo kom ik via mijn contacten regelmatig in verschillende loodsen terecht, en zit de auto op vakantie meestal al binnen één week vol met spullen die ik onderweg heb verzameld.”

stenen vazen
Deze prachtige armbanden zijn gemaakt van klei en kralen voor de koninklijke families van stammen in West-Afrika.

 

Antiek

“Mijn man en ik hebben een huis vol erfstukken, maar door deze antieke stukken te mixen met moderne items, blijft ons interieur speels en spannend.  Een huis met alleen antiek voelt niet goed, dan zou ik me een vreemde voelen in mijn eigen huis. Door onze verzameling van verschillende stijlen en tijden te combineren met andere, wat meer moderne spullen blijft het huis fris aanvoelen. Zo staat er op de antieke kist in de gang een flinke verzameling vazen, en een aantal rariteiten zoals een skelet van een vogel en een vis. Een beetje van vroeger, gemixt met mijn hedendaagse vondsten: perfect.”

Jacomien’s favoriete ruimte

“Op het moment is mijn favoriete kamer de tuinkamer. Het is een plek waar ik tot rust kan komen (met, en zonder kindjes) en waar ik heerlijk over het Vondelpark kan uitkijken. “Ik houd echt van contrasten in mijn huis. In deze ruimte contrasteert het staal van de ramen met de warmte van de muren. De vloer is bedekt met Portugese cementtegels met een loof print, zo heb ik het buitengevoel wat meer naar binnen gehaald. In de toekomst ga ik er met nog meer planten een echte oranjerie van maken.”

tuinkamer

tuinkamer
Niet gek dat dit Jacomien’s favoriete ruimte in huis is: de warme kleur op de muur en de comfortabele meubels geven deze ruimte een geleefde look. Gezellig, met de kindjes en de hond!

Fortunata

Toen de kinderen een paar jaar oud waren vond Jacomien het de hoogste tijd om weer aan de slag te gaan. Aangezien haar passie voor esthetiek bleef groeien, besloot ze haar eigen bedrijf te starten: Fortunata. De voorkamer van haar huis dient nu als showroom. Jacomien: “In het begin verkocht ik de spullen die ik verzamel vooral aan winkels, waardoor ik weinig contact had met de kopers. Toch merkte ik dat klanten graag bij mij langs komen om naar de collectie te kijken. Inmiddels geef ik ook styling advies. Ik hoor vaak dat de warmte van mijn huis bij mijn opdrachtgevers hoog op het verlanglijstje staat. Door hun huis te transformeren zorg ik ook in hun leven voor een beetje bijzondere stijl. Dat vind ik heerlijk.”

Fortunata
Jacomien is dol op Juju Hats en probeert ze in alle soorten en maten in haar huis te verwerken. Echt te gek, zo in haar showroom!

Fortunata heeft een collectie van decoratieve objecten, waarvan we er één ook veel terug zien bij Westwing: de Juju hat. Juju hats komen van oorsprong uit Kameroen, waar ze gedragen worden door West-Afrikaanse Juju dansers van de Bamileke stam. De Juju hats worden gemaakt van veren van wilde vogels. De veren worden vervolgens geverfd en vastgenaaid op geweven raffia; een natuurlijk materiaal dat van palmbomen wordt gemaakt.

Jacomien: “Juju hats worden vaak als pronkstuk aan de muur gehangen. Meestal worden er een aantal hoeden gemixt in verschillende kleuren en maten. Juju hats komen niet alleen in de woonkamer tot hun recht, maar kunnen in elke ruimte worden toegepast, alleen of gecombineerd met meerderen. Ze zorgen voor kleur en beauty in elke ruimte.”

zitje
Jacomien woont aan de rand van het Vondelpark en is gek op het buitenleven. Daarom probeert ze ook binnen te kiezen voor groen en organische vormen.

AUTEUR: Charlotte Kalshoven

Bron: Westwing.nl – https://www.westwing.nl/

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *