behang

Behang in de hoofdrol

Ik beken: ik heb een grote voorliefde voor behang.
In het eerste huis na mijn studentenkamer mocht ik niet behangen en dienden de rollen vooral als cadeaupapier. Nadat ik voor de zoveelste keer toekeek hoe het mooie papier kapot werd gescheurd en als prop verdween in een krat voor oud papier, kaftte ik ook een paar boeken in verschillend behang om de boekenkast wat op te vrolijken. Want afgestudeerd was ik nog niet, dus ik had nog steeds redenen om niet vrolijk te worden van de boeken op de plank op ooghoogte. De kast diende trouwens als ‘roomdivider’ en op de achterkant zette ik met een nietpistool zeil van Kitsch Kitchen. Voor een kamer die volledig wit moest blijven had ik een hoop vrolijkheid toegevoegd.
Toen ik ging samenwonen en we samen verhuisden naar een driekamerappartement, kocht ik een nieuwe rol behang. Oranje, wit en bruin golfden over het papier. Het is het behang dat je ook regelmatig terugziet in tv-series en film. Ik zag het onlangs nog in de filmhuisfilm High Rise.
Het wilde niet plakken op de ongelijke muren, maar wel op de deuren en de panelen onder de ramen. Om het compleet te maken, plakte ik het behang op een plaat hout en plakte op het behang een aantal fotolijstjes.
Het eerste huis dat we kochten was een oud café uit 1896. Op een hoekje bij een oude spoorwegovergang, met nog meer hoekjes in huis. De muur die vanuit de eetkamer deels doorliep naar de keuken in de kelder werd groen. Gestreept. Origineel jaren ’60. Ik kocht het behang via internet en liet een behanger komen om het te plakken. Met een huis dat overal scheef is en kwetsbaar behang had ik zelf de moed niet. De behanger nam zijn zoon mee en leerde hem de kneepjes van het originele behangersvak. Het was mooi om de twee mannen aan het werk te zien en ik leerde veel. Een paar dagen later, toen het helemaal droog was, lakte ik de muur af met blanke lak tegen het verbleven in de zon. De kamer ligt op het noorden, maar ik wilde het risico niet lopen. Ouderwetse behanglak is niet meer te vinden, maar er is genoeg andere blanke lak.

Er is 1 probleem. De nieuwe bewoners probeerden de muur te verven, direct over de lak. Dat gaat niet. Mijn liefde voor het behang heeft het zelfs tegen nieuwe ideeën beschermd.
In mijn huidige studio woon ik straks een jaar en dan verhuis ik weer door. De behangrollen die nu in huis liggen worden bewaard totdat ik de sleutel krijg van mijn nieuwe appartement. Ik heb nog een paar maanden te gaan, maar de puzzel met verf en behang is natuurlijk al in volle gang.
In de tussentijd, die tijd zonder toegepast behang in huis, breng ik regelmatig een bezoekje aan Museum Oud Amelisweerd. Het oude landhuis met eigenaren als Napoleon heeft een rijke geschiedenis, inclusief een rijke behang-geschiedenis. Toen het net open was, nog voor de verbouwing, zag ik alle lagen die in de loop der jaren aan gebracht. Maar ook hoe het verwaarloosd was, scheurde, weggetrokken was door de tijd. Mijn hart maakte een sprongetje bij het zien van de zichtbare geschiedenis en liet een traan bij zoveel schade.
Tijdens het restauratieproces bleef het museum open en was op de voet te volgen hoe een groot deel van het oude behang, met veel aandacht, werd hersteld in oude glorie.
Die oude glorie, die is nu te zien. Op de bel-etage loop je door de interieurs uit de 18e- en 19e-eeuw die een basis geven aan de kunst van Armando (MOA is het nieuwe museum voor Armando nadat dat in Amersfoort getroffen werd door brand). Het unieke Chinese behang is nergens anders zo groot, laat staan dat het nog daar te zien is waar het voor het eerst werd opgehangen. Op de eerste etage zie je ook stukjes behang uit andere periodes, van andere bewoners van het landhuis. Het biedt nog steeds een kijkje terug in de tijd, naar de levens op het landhuis. Maar als je verder kijkt zie je ook de ontwikkeling in interieurs, in behang en in de Nederlandse handelsgeschiedenis.
Maar heel eerlijk… nu het behang zo perfect is en het museum ook voelt als een museum, kom ik er steeds minder. Ik ga binnenkort maar weer eens kijken. MOA won onlangs tenslotte de Europa Nostra Award voor restauratie en herbestemming.
Link naar website MOA: http://www.moa.nl
EVELINE MOS
INTERIEURONTWERP
behangen
behang

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *