sfeervol buiten koken

Avontuurlijk buiten koken op het FRIDAEL houtgasfornuis

Als kunstenaar Joost Conijn door Europa kan reizen in een houtgasauto, dan kan deze energie ook gebruikt worden als brandstof voor een brander, dacht de milieubewuste ontwerper

Bertus Fridael. Vele experimenten later verschijnt het in het oog springende FRIDAELhoutgasfornuis. Ambachtelijk gemaakt van handgeblazen glas en roesvrijstalen onderdelen.

Net als in de negentiende eeuw, toen gas uit hout werd gewonnen met behulp van een speciale houtvergasser, is dit fornuis gebaseerd op deze ambachtelijke en speciale techniek waarbij brandstof uit organische, milieuvriendelijke materialen zoals hout en tuinafval wordt gehaald. Dus geen gasflessen meer, geen stroom, kolen of andere fossiele brandstoffen, maar gewoon gedroogd hout uit de tuin of de omliggende natuur gebruiken als gratis leverancier van brandstof om te koken.

Fridael plaatst zo een oude vergeten techniek in een actuele context.

Tafel houtkookplaat

Het prachtig vormgegeven houtgasfornuis spreekt tot de verbeelding. Het maken van houtvuur is èn blijft een geliefde bezigheid voor veel mensen, en het vlammenspel magisch. Bedoeld als permanente buitenkeuken kan het avontuurlijke buiten koken beginnen.

Het ontwerp biedt meer voordelen: door de constructie van wordt tot wel 95% van de energie in hout omgezet naar warmte door verbranding. Dit fornuis is dan ook vele malen zuiniger dan een romantisch houtvuur en zelfs dan de meeste houtkachels. Ook prettig: er komt nauwelijks tot geen rook vrij. Bovendien zijn de verbrandingsresten ook nog eens te gebruiken als mest voor de tuin.

Bertus Fridael is sinds zijn jeugd al gefascineerd door ‘het ambacht’. Hij volgde een opleiding tot meubelmaker en werkt sinds zijn 25e als meubelmaker. In opdracht ontwerpt hij meubels en interieurs, maar ook bedenkt hij eigen projecten, zoals het houtgasfornuis. Hij is vooral gefascineerd door ontwerpen waar het ambacht duidelijk zichtbaar is en speelt de aandacht voor het milieubewuste ontwerpen, de totstandkoming en de verwerking van het object na zijn levensduur, een grote rol.

burnwise model E

Voor het eerst toonde hij dit opmerkelijke ontwerp aan het grote publiek tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven, in 2012. Daarna was het FRIDAELhoutgasfornuis onder andere te zien tijdens de Salone del Moblie in Milaan, kregen hongerige

festivalgangers van Lowlands gerechten van het houtgasfornuis en gaf een chefkok een demonstratie tijdens het ELLE festival in de grachtengordel van Amsterdam. Op de Parade is het houtgasfornuis een vaste attractie bij chefkok André Amaro.

Inmiddels zijn er, naast de verkoop via zijn website, een aantal verkooppunten bijgekomen zoals designwinkel DOKPUNT in Eindhoven, WOO Outdoor Kitchens, en webshop for outdoor cooking Het Buiten.

Fridael heeft verschillende modellen van de houtgasbrander ontwikkeld: een RVS-brander en een drie- of vijfpitsfornuis voor de horeca, een handzaam tafelmodel en een mobiele reisvariant voor bijvoorbeeld een (zomerse) picknick in het park.sfeervol koken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *