Alles wat je moet weten over membraanpompen

Pompen worden vandaag de dag voor verschillende toepassingen gebruikt. Zo is er in jouw woning bijvoorbeeld een pomp aanwezig om het water naar hoger gelegen verdiepingen te pompen. Op deze manier komt er ook hier water uit de kraan. Ook in het bedrijfsleven worden talloze pompen gebruik. De membraanpomp is hier een goed voorbeeld van. Ondanks dat deze pomp veelvuldig gebruikt wordt, is lang niet iedereen er bekend mee. Heb je ook geen idee wat dit voor een pomp is of weet je niet wat je ermee kunt? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk alles wat je moet weten over membraanpompen.

Wat is een membraanpomp?
Als je niet bekend bent met een membraanpomp, is het handig om te weten wat dit precies voor een pomp is. Daarom vertellen we jou hier eerst wat meer over een membraanpomp. Om te beginnen moet je weten dat deze pomp tot de verdringerpompen behoort. Dit is een verzamelnaam voor pompen die gebruikt worden voor het plaatsen van zogeheten fluïdum. Fluïdum is een uitvloeiende stof die bij een constante temperatuur en druk een vaste massa en volume heeft, maar geen vaste vorm. Gassen, vloeistoffen en plasma’s zijn hier goede voorbeelden van. Voor het verpompen van dergelijke fluïda wordt vaak een membraanpomp ingezet.

Waar worden membraanpompen voor gebruikt?
Hierboven haalden we al kort aan waar een membraanpomp voor gebruikt wordt. Toch roept dit bij veel mensen nog steeds vraagtekens op. Daarom gaan we hier wat verder in op de toepassingen van een membraanpomp. Binnen het bedrijfsleven wordt zo’n pomp vaak gebruikt voor het verpompen van bijtende en/of chemische vloeistoffen, vuil water en vluchtige oplosmiddelen. Daarnaast worden er vaak crèmes, oliën en geld rondgepompt met behulp van een membraanpomp. Tot slot leent zo’n pomp zich uitstekend voor het verpompen van viskeuze en kleverige vloeistoffen.

Hoe werkt zo’n pomp precies?
Je weet nu in grote lijnen wat een membraanpomp is en waar deze voor gebruikt wordt. Daarom wordt het nu tijd om te kijken hoe zo’n pomp precies werkt. Vanwege de naam van de pomp verbaast het je vast niet dat er gebruik wordt gemaakt van een membraan. Dit membraan zorgt ervoor dat de inhoud van het leidingstelsel niet in contact komt met olie, dat nodig is om de lagers van de pomp te smeren. Hierdoor ben je altijd verzekerd van een ‘schone’ vloeistof als je een membraanpomp gebruikt.

Het membraan bevindt zich tussen twee ruimtes. Omdat het membraan soepel is, kan deze in beweging gezet worden. Dit gebeurt zodra de ruimte gevuld wordt met een vloeistof. Gevolg hiervan is dat er sprake is van drukverschil. De terugslagventielen in de pomp zorgen ervoor dat de vloeistof zich maar in één richting kan verplaatsen. Zodra de vloeistof verpompt is, ontspant het membraan zich weer en begint het proces van voren af aan.

Niet hetzelfde als een zuigerpomp
De werking van een membraanpomp heeft wel wat weg van de werking van een zuigerpomp. Zo is zo’n pomp bijvoorbeeld ook voorzien van terugslagventielen. Daarbij komt dat verschillende bedrijven er gebruik van maken. Ondanks de overeenkomsten verschillen de pompen wel degelijk van elkaar. Voor het verplaatsen van de vloeistof wordt namelijk geen membraan gebruikt, maar een zuiger. Doordat deze zuiger op en neer beweegt ontstaat er drukverschil, waardoor de vloeistof verpompt wordt. Zuigerpompen komen we ook vaak tegen in huizen. Ze worden namelijk gebruikt om water rond te pompen. Daarnaast worden zuigerpompen ook ingezet om bijvoorbeeld een bouwput droog te malen.

Foto door Rene Asmussen via Pexels

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *