opgeruimd huis

7 tips voor een schoon en opgeruimd huis

Een schoon en opgeruimd huis, wie wilt dat nou niet? Maar door werk, het gezingsleven, hobby’s en sociale verplichtingen is het soms lastig om je huis netjes te houden. Met deze 7 tips heb (en houd!) je binnen no-time een schoon en opgeruimd huis.

  1. De grote schoonmaak

De eerste stap naar een schoon en opgeruimd huis is een grote schoonmaak. Omdat het behoorlijk ontmoedigend werkt om alles in een keer op te ruimen, is het realistischer om per kamer te werk te gaan. Ruim bijvoorbeeld eerst de woonkamer grondig op door alles wat je nooit meer gebruikt weg te gooien en ga zo per kamer het huis door. Ook helpt het als je het grote opruimwerk onderverdeelt in kleine projectjes. Eerst bijvoorbeeld de administratie en daarna de kledingkasten.

  1. Zorg voor een vaste plek voor je spullen

Lekker aan het opruimen? Dan is dit ook het moment om alle spullen in huis een vaste plek te geven. Bijvoorbeeld alle schrijfwaren bij elkaar in één lade (wedden dat je hierdoor nooit meer hoeft te zoeken naar een pen?!), boeken overzichtelijk in de kast en een apart bakje voor lampen, batterijen etc.

  1. Ga voor een wekelijkse schoonmaakbeurt

Nu je huis opgeruimd is (lees: geen overbodige spullen en alles heeft een vaste plek), betekent dit echter niet dat je nu niets meer hoeft te doen aan het huishouden. Stof blijft terugkomen en ook de badkamer en andere kamers in het huis moeten wekelijks schoon gemaakt worden. Kies hiervoor een vaste dag in de week of verspreid de huishoudelijke taken over verschillende dagen. Zo houd je het realistisch en haalbaar voor jezelf. Tip: zorg altijd voor een goede voorraad schoonmaakmiddelen. Zo grijp je nooit mis tijdens het schoonmaken.

  1. Ruim elke dag 10 minuten op

Om ervoor te zorgen dat je niet elke week veel tijd kwijt bent aan het schoonmaken van je huis én je huis er elke dag netjes uitziet, is het belangrijk om elke dag (bijvoorbeeld net voordat je naar bed gaat) het huis op te ruimen. Dat betekent de vaat in de vaatwasser, los slingerende kleding in de wasmand en alle andere spullen weer terug op hun plek.

  1. Maak elke dag de wastafel in de badkamer schoon

We gebruiken de wastafel meerdere keren per dag. Om ons gezicht te wassen, te scheren en onze tanden te poetsen. Geen wonder dat de wastafel er na een dag behoorlijk vies uit kan zien. Haal daarom elke dag even een doekje over de wastafel. Extra handig: gebruik hiervoor kant-en-klare hygiënische doekjes. Kleine moeite, groots effect.

  1. Haal elke dag een doekje door het toilet

Net als de wastafel wordt het toilet meerdere keren en vaak door meerdere personen op een dag gebruikt. Wel zo fris om deze minimaal 1x per dag schoon te maken. Even een doekje over de bril en met een speciale wc-reiniger de binnenkant van de pot reinigen zorgt voor een hygiënisch en fris resultaat.

  1. Maak de keuken schoon na gebruik

Ben jij ook zo iemand die zijn of haar bord en glas op het aanrecht neerzet en het liefst de hele dag zo laat staan? En na het avondeten geen zin heeft om alles op te ruimen en af te wassen? De keuken schoonmaken is inderdaad niet het leukste huishoudelijke klusje, maar als je elke keer na het gebruik de afwas wegwerkt of in de vaatwasser zet en even een doekje over het aanrecht haalt, ziet het er direct een stuk netter uit. Bovendien heb je hierdoor aan het eind van de dag geen berg met afwas die je nog moet wegwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *