akoestiek in huis

7 simpele tips voor een fijnere akoestiek in huis

Er zijn weinig dingen zo ongezellig als een galm in huis. Een fijne akoestiek is namelijk ontzettend bepalend voor je woonplezier. Ervaar jij een vervelende galm of echo in huis, of is het gewoon ontzettend gehorig? Dan kun je een paar dingen doen om dit sterk te verminderen.

  1. Kies de juiste vloer

Allereerst een tip die je misschien niet 1-2-3 even aanpast, maar die wel ontzettend bepalend is voor de akoestiek in huis: de vloer. In principe geldt: hoe harder de vloer, des te slechter de akoestiek in huis. Een tegelvloer is dus een ontzettende dooddoener en een tapijtvloer is juist heel prettig voor de akoestiek. Ook parket, laminaat en pvc zijn relatief harde vloeren, maar gelukkig kun je eigenlijk elke vloer (en akoestiek) “zachter” maken met tip nummer 2.

  • Vloerkleden

Een vloerkleed maakt een interieur echt af en bovenal erg knus. Daarnaast is het ook nog eens heerlijk warm aan je voeten. Maar… in dit geval zijn wij vooral fan van vloerkleden omdat ze bijdragen aan een betere akoestiek in huis. Dus mocht je toch een harde vloer in huis hebben, dan kun je die altijd nog ‘verzachten’ met één of meerdere vloerkleden.

  • Wandkleed

En over kleden gesproken… wist je dat je kleden ook heel goed aan de wand kunt hangen? Een wandkleed is namelijk erg bevorderlijk voor de akoestiek. Én je ervaart minder geluidsoverlast van de buren.

  • Hang schilderijen op

Natuurlijk kun je ook andere dingen aan de muur hangen, zoals een mooi schilderij of een ingelijste print of foto. Als er maar iets hangt. Want kale muren zijn simpelweg niet bevorderlijk voor de akoestiek in huis.

  • Gordijnen

Iedereen droomt natuurlijk van grote raampartijen. Hoe groter, hoe beter, nietwaar?! Maar realiseer je wel dat al dat glas ontzettend slecht is voor de akoestiek. Ze reflecteren niet alleen het licht, maar ook de geluidsgolven. Gelukkig gaan gordijnen die reflectie tegen en zorgen ze ervoor dat die galm sterk verminderd wordt. Hierbij geldt overigens: hoe dikker de stof, des te minder galm.

  • Creëer hoekjes

Zoals we hierboven al schreven komt galm in huis dus tot stand door geluidsgolven die (gemakkelijk) verplaatsen en weerkaatsen. Door verschillende hoekjes in je huis te creëren onderbreek je die geluidsgolven en wordt de galm ook sterk gereduceerd. Denk aan een apart zithoekje, een speelhoekje of een werkplekje. Ook een room divider of een kast die je dwars plaatst kan hierbij helpen. Bovendien kan het je huis ook nog eens veel knusser maken.  

  • Stoffen meubels

Prachtig hoor, zo’n leren bank. Maar ook dat is voor de akoestiek niet al te best. Beter kun je zo veel mogelijk kiezen voor gestoffeerde meubels en zo veel mogelijk zachte materialen in huis. Ben je erg gehecht aan je leren bank, probeer het dan te compenseren met lekker veel kussens en een plaid.

Photo by Yehleen gaffney on Unsplash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *