industrieel interieur

6 handige tips voor een industrieel interieur!

Als je een beetje om je heen hebt gekeken tijdens een middagje shoppen of op de woonboulevard, heb je ongetwijfeld gezien dat de industriële stijl helemaal in is. Van groot (betonnen vloeren) tot klein (koperen hanglampen), industriële materialen zijn overal van harte welkom. Je ziet het terug in winkels, maar vooral ook in woonbladen en dus ook bij mensen thuis. In dit artikel geven we je 6 tips om ook in jouw huis de industriële stijl toe te passen.

1. Authentiek
Wat je vooral niet moet doen? Mooi afgewerkte producten kopen: hoogglans kastjes, eigenlijk alles wat er te gelikt en netjes uitziet past niet in een industrieel interieur, tenzij je het goed kan combineren! Een kastje waarbij de helft van de verf nog maar aanwezig is is prachtig, vooral niet overschilderen. Omdat deze trend zo duidelijk aanwezig is, zijn er zelf meubelfabrikanten die “imitatie” versleten meubilair produceren en hiermee de vintage modellen namaken. Het ligt misschien niet binnen je budget, maar neem een voorbeeld aan het meubilair van Piet Hein Eek: een groot deel van het meubilair is gemaakt van gerecycled hout, waardoor er allerlei verschillende kleuren planken in zijn meubilair zitten. Hoe verweerder hoe beter, zullen we maar zeggen.

2. Less = more
Minimalisme is ook een belangrijk onderdeel van de industriële look. Het draait immers om de materialen, dus deze wil je de aandacht geven die ze verdienen. Om deze reden kan je het beste de basis van je interieur eenvoudig houden: zet alleen neer wat nodig is en denk ook aan multifunctionele meubels (kruk die ook als bijzettafel kan worden gebruikt). Op deze manier word je niet afgeleid door allerlei prullaria en wordt de focus naar de basis toegetrokken: de wanden, vloer en plafond en het basismeubilair. Wil je toch graag wat items neerzetten die je vindt, zorg er dan voor dat je er maar een paar tegelijk tentoonstelt. Heb je een hele verzameling met leuke accessoires? Wissel dan af en toe om en berg de rest op, maar zet niet alles in één keer vol. Nog een pluspuntje hieraan: je kunt zo blijven combineren, waardoor je woning steeds weer een iets andere uitstraling heeft.

3. Items met karakter
Krasjes, deuken, verkleurde plekken: ga voor items met een verleden. Dit geeft nèt dat beetje extra aan je industriële interieur, omdat je voor rauwe items kiest met karakter. Dit soort items kan je vaak ook voor minder geld kopen dan een nieuwe versie van hetzelfde product, juist vanwege de beschadigingen. Denk hierbij ook aan oude kisten of kratjes, een oude lockerkast van de plaatselijke sportclub in de hal of een tafel uit de kantine van een oude fabriek. Een groot voordeel aan meubilair dat al verweerd is, is overigens ook dat je je nooit meer druk hoeft te maken om iets te beschadigen: dat voegt alleen maar iets toe aan je meubilair!

industrieel interieur

4. Reduce, reuse, recycle
Het allermakkelijkste aan deze trend is dat je veel items gewoon bij de kringloopwinkel kan halen, of zelfs wanneer een vereniging of bedrijf nieuw meubilair krijgt, jij de oude meubels over kan kopen (of zelfs gratis krijgen!). Ook bij de grootouders op zolder zal misschien nog wel iets liggen wat je zo mee kan nemen, zoals een oud legerkistje of een lamp waar geen kap meer op zit. Het hoeft dus ook niet veel te kosten om je huis om te toveren naar een stoere, vintage woning.

5. Constructie en mechaniek
Die constructie mag gewoon gezien worden! Dit geld niet alleen voor bouwfysische onderdelen zoals buizen, pijpen en de bakstenen wand onder de wandafwerking, maar ook voor de constructie in producten zelf. Ook hierin komt het minimalistische aspect terug, bijvoorbeeld als een lamp zonder kapje, zodat je alleen de lamp ziet. Kies dan wel voor een mooi peertje, wat er zelf ook industrieel uit ziet. Je kunt ook je eigen meubilair maken (of laten maken) waarbij een constructie duidelijk zichtbaar is; een eettafel met een onderstel van metalen buizen, een salontafel of bank opgebouwd uit pallets, verzin het maar!

6. Contrast is key
Omdat de verweerde, sobere en minimalistische look van de industrie ook wel een beetje kil over kan komen, is het belangrijk om te denken aan de aankleding van de rest van je woning. Je wilt je uiteraard wel thuis voelen en een kille omgeving spreekt in dat geval voor een woonhuis niet zo aan. Dit is echter heel simpel op te lossen; een plantje hier, een likje verf op de muur, een kleedje daar. Ben niet bang om het effect van de industriële items te verzwakken door deze te mixen met bijvoorbeeld materialen met een zachte textuur (wol, dierenhuid) of een felle kleur. Juist door het contrast in deze materialen wordt het effect van het geheel vergroot. Zorg voor een goede balans tussen industrieel en gezellig. Zo creëer je een trendy industriële look, terwijl je tegelijkertijd ook een huiselijke sfeer behoudt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *