5x trends voor raamdecoratie in 2023

Ben je op zoek naar een nieuwe look in je interieur maar heb je geen zin, tijd of budget om de ruimtes volledig onder handen te nemen? Geen zorgen: met een paar simpele veranderingen ziet je woonkamer, je keuken of je slaapkamer er al als nieuw uit.

Denk bijvoorbeeld aan het veranderen van de raamdecoratie. Wat je misschien niet weet, is dat er ieder jaar nieuwe trends op het gebied van raamdecoratie te vinden zijn. Voor 2023 hebben we heel wat leuks voor je in petto, zoals bamboe jaloezieën en kleurrijke gordijnen. In dit artikel lichten we er vijf voor je uit.

1. Duurzame raamdecoratie zoals bamboe jaloezieën

Als er iets is wat er op dit moment helemaal hot and happening is, dan is het wel duurzaamheid. Sterker nog: MilieuCentraal heeft onderzoek gedaan waaruit blijkt dat 1 op de 3 Nederlanders sinds de coronacrisis duurzamer wil leven. Daar passen duurzame gordijnen of jaloezieën enorm goed bij. De keuze voor bamboe jaloezieën is bijvoorbeeld een hele goede wanneer je voor groen wil gaan.

Bamboe groeit namelijk veel sneller dan hout én heeft ook nog eens veel minder water nodig om te groeien. Dat duurzaamheid tegenwoordig hand in hand gaat met esthetiek bewijst bamboe eveneens. Het is een prachtig modern materiaal dat toepasbaar is in diverse interieurs. Naast jaloezieën zijn er bamboe rolgordijnen beschikbaar die eveneens duurzaam en stijlvol zijn.

2. Velours gordijnen bieden grote isolerende eigenschappen

Duurzaamheid wordt ook nog op een andere manier toegepast in huis én in de keuze voor raamdecoratie. Wanneer je voor duurzaamheid wil gaan, kijk je namelijk niet alleen naar het materiaal van de raamdecoratie die je kiest. In tijden van stijgende energietarieven is het namelijk ook erg aantrekkelijk om te gaan voor raamdecoratie met isolerende eigenschappen.

In dat geval kom je al gauw uit bij dikke gordijnen zoals verduisterende gordijnen en velours gordijnen. Het grote voordeel van velours is namelijk dat het materiaal dik genoeg is om je huis binnen in de zomer lekker koel te houden (wanneer je de gordijnen gesloten houdt). In de winter bieden ze juist een extra laagje bescherming om de warmte binnen te houden. Ideaal!

3. De trend van 2023: gordijnen van unieke stoffen

Ben je op zoek naar raamdecoratie waarbij het uiterlijk centraal staat? En wil je bijvoorbeeld gaan voor een dromerige en romantische look? Dan is 2023 absoluut jouw jaar, want bijzondere gordijnstoffen staan dit jaar centraal. Gordijnen zijn hét item om je interieur te ‘maken of te breken’ en vormen een ware eyecatcher in een ruimte. 

Daarom mag je daar best wat extra aandacht (en geld) aan schenken. Waar je zoal aan moet denken wanneer we het hebben over unieke gordijnstoffen? Linnen is bijvoorbeeld niet meer weg te denken; een heerlijk materiaal dat er luxe en landelijk uitziet zonder dat het een te zware stof is. Ook velours, transparante gordijnen in combinatie met dikkere gordijnen en gordijnen van chenille zijn een aanrader.

4. Natuurlijke tinten en materialen zijn onmisbaar

Iets dat we de laatste jaren al vaker hebben gezien, is dat de natuur steeds vaker terug te zien is in ons interieur. De pandemie heeft daar nog net wat meer versnelling in gebracht, omdat we toentertijd veel thuis zaten en meer behoefte hadden aan groen om ons heen. Ook wat betreft raamdecoratie zijn er tegenwoordig heel wat mooie items verkrijgbaar in natuurlijke tinten en materialen.

Sterker nog: dat is eveneens een belangrijke trend voor 2023. Bamboe jaloezieën en linnen gordijnen zijn een goed voorbeeld van natuurlijke raamdecoratie. Daarin kun je nog een stapje verder gaan door eveneens te gaan voor een mooie natuurlijke tint. Je hoeft namelijk, vooral bij linnen gordijnen, niet altijd te gaan voor de standaard tint van het materiaal. Andere kleuren die het goed doen zijn groen, bruin, beige en aarderood.

5. Of: ga voor kleurrijke opvallende gordijnen in huis

Vind jij die natuurlijke tinten toch niet helemaal passen in je woning? Of is je smaak net wat kleurrijker en extravaganter? In dat geval is er ook een fijne trend op het gebied van raamdecoratie beschikbaar: kleurrijke, opvallende gordijnen met of zonder prints en dessins. Je raadt het misschien al: hierbij kan het écht niet gek genoeg.

Dat betekent: roze gordijnen van velours, felgroene gordijnen met bloemetjesprint, gele gordijnen met een tropisch patroon en ga zo maar door. Er is zelfs vitrage met print beschikbaar om het geheel af te maken! Dergelijke gordijnen en kleuren zijn goed te combineren in een kleurrijk interieur én in een meer rustige inrichting waarin je juist wat meer kleur wil hebben.

Foto van Krystal Black op Unsplash

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *