5 tips bij de aankoop van je nieuwe bank

Toe aan een nieuwe zitbank en heb je geen idee waar je allemaal op kan letten bij de aanschaf? Dan zijn deze 5 tips speciaal voor jou om je te helpen een goede bank uit te kiezen die helemaal bij jou past.

# Tip 1: kies de juiste afmetingen.
Waar ga je de bank neerzetten? Hoeveel ruimte heb je voor de zithoek? Pas je keuze voor de afmeting van de bank hier op aan. Als je een grote ruimte hebt in te delen, kun je makkelijker voor een XL loungebank gaan dan wanneer je maar beperkte ruimte hebt.

UrbanSofa Lorenzo 3 zits bank met longchair SF

Wil je graag een hoekbank maar heb je daar geen ruimte voor? Kies dan bijvoorbeeld een 2,5-zitter waar je een hocker of poef voor kan zetten. Vind je het lastig om de maten in te schatten? Leg met oude kranten de contouren van de bank op de vloer. Schuif net zo lang tot je de ideale opstelling hebt gevonden.

# Tip 2: kies de juiste stof.

Heb je een gezin met kleine kinderen, gamende tieners of huisdieren? Weeg af welke stofsoort bij het dagelijks gebruik van je bank past. Bekijk daarom altijd goed de eigenschappen en samenstelling van de stof die je mooi vindt. Hoe sterk is de stof? Wat is de kans op pluizen ? Is de bekleding goed schoon te maken?

stofmatrix

Bron: www.watispilling.nl

Ligt jouw bank altijd vol met  kussens en plaids? Hou er dan rekening mee dat de kans op pluizen en pilling aanzienlijk toeneemt. Vaak wordt gedacht dat de pilling door de stof zelf komt, maar meestal heeft dit een externe oorzaak.

# Tip 3: kijk naar details en afwerking.

Stiknaden, knopen, pootjes, zit- en rugkussens. Aan de details herken je het karakter van de bank. Let goed op de afwerking van deze details. Zitten de stiknaden recht? Zijn de knopen stevig vastgezet? Wat voor een soort pootjes zitten er onder de bank?

UrbanSofa Arvin 3 zits XLR sofa met hocker

Bij de meeste banken kun je echter niet meer dan alleen de stof en de opstelling van de bank uitkiezen. Bij sommige merken kun je je nieuwe bank helemaal naar wens samenstellen, bijvoorbeeld bij  UrbanSofa . Daar heb je de mogelijkheid om diverse details zelf aan te passen. Zo kun je onder andere zelf het type rugkussens kiezen. Heb je korte benen? Dan pas je gewoon de zitdiepte aan. Wil je een contrasterende bies of nails in de armleuning? Ook dit is allemaal mogelijk.

# Tip 4: vraag naar het materiaalgebruik.

Je wil natuurlijk dat je bank een paar jaar meegaat. Over het algemeen mag je van een goede bank verwachten dat deze een levensduur heeft van minimaal 3 jaar. Daarvoor is het belangrijk om te weten uit welke materialen de bank is opgebouwd. Een frame van massief hardhout gaat bijvoorbeeld heel lang mee. Koudschuim als kussenvulling blijft jarenlang in vorm en zit ook nog eens heerlijk, in vergelijking met een polyether vulling dat vrij snel gaat inzakken en zijn zitcomfort verliest. Voor de levensduur van de bank is het verstandig om een bank met stalen nosag binnenvering te  kiezen. Deze vering is zo robuust dat je niet na een (onverwachte) duik al door de bank zakt. Ook gaat deze niet doorzakken in gebruik, zoals bijvoorbeeld bij een constructie met jute banden.

UrbanSofa San Remo 2,5 zits hoek eiland met hocker

# Tip 5: check het merk.

Als je voor een merkbank kiest, check dan altijd of het een ‘echte’ is. Meestal kun je dit zien aan het label dat aan de bank zit. In de meubelbranche wordt namelijk veel gekopieerd. Je wordt hierdoor snel bedrogen, omdat de kopieën vaak van beduidend mindere kwaliteit zijn.  Je denkt een kwalitatief hoogstaande bank te kopen, maar koopt een veels te dure kopie. Bijkomend voordeel van een originele merkbank is dat je vaak fabrieksgarantie krijgt voor bijvoorbeeld het geval dat de winkel waar je jouw bank gekocht hebt, er mee stopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *