4x tips voor zandstralen 

Als je veel hout in huis hebt, is de kans groot dat je dit materiaal op een gegeven moment wilt restaureren. Dit is bijvoorbeeld nodig als je het hout wilt herstellen in de originele staat, maar ook als het materiaal een donkere tint heeft gekregen. Je kunt hiervoor zandstralen gebruiken, al kun je hiervoor ook een expert inschakelen. Dit hoeft echter niet per se, je kunt namelijk ook zelf zandstralen. Hiermee zorg je ervoor dat het hout weer schoon wordt, vooral als je de volgende tips gebruikt. Onthoud overigens dat de zandstraaltechniek niet altijd hetzelfde is, dit hangt namelijk van het type hout, de plaats en het oppervlak af. 

Let op met verf

Allereerst is het goed om te weten dat het lastig is om verf te zandstralen. Beits of vernis zandstralen is daarentegen veel gemakkelijker. Het duurt namelijk vrij lang voordat je verf weghaalt, hier moet je absoluut rekening mee houden als dit onderdeel van het proces is. Weet je niet zeker of het verf is? Doe hier dan eerst onderzoek naar zodat je kunt bepalen hoe lang het zandstralen ongeveer gaat duren. 

Bescherm je interieur

Veel hout wordt gebracht naar de straalcabine om gezandstraald te worden. Helaas is dat niet altijd mogelijk. Vloeren, trappen en balken kun je bijvoorbeeld niet naar een straalcabine. Je moet dit hout  daarom ter plekke behandelen. Hierbij is het cruciaal dat je de rest van je interieur goed beschermt. Je gebruikt bij zandstralen namelijk vele kilo’s zand met veel kracht, wat natuurlijk afbreuk kan doen aan je woning. 

Wees voorzichtig met eik

Helaas zijn er bepaalde houtsoorten die geen liefhebbers van bepaalde soorten straalmateriaal zijn. Dit is bijvoorbeeld bij eik het geval. Als je het verkeerde straalmateriaal kiest, kan dit resulteren in het verkleuren van het hout. Het eik wordt dan namelijk zwart. Als je straalmateriaal gaat kopen, is het daarom een goed idee om de experts van Datona voor advies te vragen. Zo weet je zeker dat je eiken meubilair niet zwart wordt door het zandstralen!

Regel de druk en afstand

Je moet de druk en afstand van de spuitmond per houtsoort aanpassen. Ook de hardheid van het materiaal heeft hier invloed op. Hierdoor voorkom je dat je te diep in de nerf gaat, wat resulteert in een geborsteld effect. Online vind je veel informatie over het instellen van de druk en afstand van de spuitmond, maar je kunt hier ook een specialist voor inschakelen om problemen te voorkomen.

Foto van J Torres op Unsplash

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *