Welke soort afzuigkap heb ik nodig?

In iedere keuken is een afzuigkap een onmisbaar apparaat. Het apparaat zorgt ervoor dat de kookdampen worden afgevoerd en keuken fris blijft ruiken. Voortaan zijn er steeds meer soorten afzuigkappen op de markt, waardoor het soms lastig kiezen is. 

Om die reden hebben we deze blog gemaakt, zodat jij een goede keuze kan maken wat betreft een afzuigkap.

Welke soorten afzuigkappen zijn er? 

Er zijn diverse typen en soorten afzuigkappen. Elk kent zijn eigen voor- en nadelen, op zowel praktisch gebied en wat betreft design. Hieronder gaan we dieper in op enkele populaire soorten afzuigkappen.

Onderbouw afzuigkap

Een onderbouw afzuigkap is een type afzuigkap dat plat en compact is. Meestal wordt dit type afzuigkap geïnstalleerd onder een keukenkastje. De afvoer van lucht vindt plaats via een afvoerbuis die door het kastje naar buiten leidt. Soms kan een onderbouw afzuigkap ook vrij aan de wand worden opgehangen. In dat geval wordt het apparaat los gemonteerd aan de muur.

Wandschouw afzuigkap

De populairste afzuigkap van het moment is de wandschouw afzuigkap. Dit type afzuigkap wordt aan de muur gemonteerd en is verkrijgbaar in diverse varianten, waaronder zowel schuin als plat en diagonaal aflopend. Dit soort afzuigkappen zijn relatief duur en nemen veel ruimte in beslag.

Vlakscherm afzuigkap

Een van de voordelen van een vlakscherm-afzuigkap is de discrete uitstraling. Deze afzuigkappen worden namelijk grotendeels ingebouwd in een keukenkastje. Tijdens het koken kun je het uitschuifbare scherm gebruiken.

Afzuigkap met motor

Een afzuigkap met motor is een type afzuigkap dat is uitgerust met een ingebouwde ventilatormotor. Deze motor genereert een krachtige luchtstroom, waardoor dampen, rook, geuren en vetdeeltjes effectief worden afgevoerd. Het voordeel van deze soort kap is dat hij een zeer effectieve afzuiging heeft.

Eiland afzuigkap

Er zijn ook afzuigkappen beschikbaar voor kookeilanden, ook wel bekend als eiland afzuigkappen. Deze afzuigkap wordt aan het plafond bevestigd, direct boven het kookeiland. Bij de installatie is het belangrijk om op te letten op de afstand tussen de afzuigkap en het kookeiland. Het voordeel van deze kap is zijn onopvallendheid. 

Recirculatie afzuigkap

In bepaalde huizen en appartementen is het soms niet toegestaan of technisch niet haalbaar om een afzuigkap met een externe luchtafvoer te installeren. In zulke gevallen kun je kiezen voor een recirculatie afzuigkap. 

Dit type afzuigkap heeft geen externe afvoer en werkt in plaats daarvan met een koolstoffilter. De kookgeuren worden geneutraliseerd door deze filter, waarna de gereinigde lucht weer in de keuken wordt teruggeblazen. Het nadeel van deze kap is dat deze minder krachtig is, dan een afzuigkap met een motor. 

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *