Voorbereiden op de winter

Met deze temperaturen zit je waarschijnlijk nog lang niet aan de winter te denken. Aan koude avonden, ijs op je ramen en kachels die weer roodgloeiend staan. Toch is het slim, terwijl je nu nog lekker van de zon geniet, om nu alvast te kijken hoe jij er deze winter bij wilt zitten. 

Mocht je namelijk nog niet een goed geïsoleerd huis hebben, dan is het slim om te kijken naar de mogelijkheden om er deze winter warm bij te zitten. 

Welke mogelijkheden zijn er om te zorgen voor een warm huis? 

We kennen allemaal de isolatiemiddelen zoals vloerisolatie maar glas kan ook een hele belangrijke rol spelen. Zeker als je nu enkel glas hebt. 

Je kan je enkel glas vervangen voor dubbel glas, HR++ of tripleglas. Even kort de verschillen:
– Dubbel glas: Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten met een lucht- of gasgevulde ruimte ertussen, waardoor het beter isoleert dan enkel glas.
De dubbel glas prijs begint bij € 41,50

– HR++ glas: HR++ glas heeft een speciale coating en een edelgasvulling tussen de glasplaten, waardoor het warmteverlies verder wordt beperkt.

– Triple glas: Triple glas bestaat uit drie glasplaten met twee lucht- of gasgevulde ruimtes. Het biedt een nog hogere isolatiewaarde dan dubbel glas of HR++ glas.
De triple glas prijs begint bij € 76,01

Als je gaat voor het vervangen van je glas kan je dus naar de prijs kijken. Vergeet echter ook niet naar je kozijnen te kijken. Want in de oudere kozijnen kan wel dubbel glas of HR++ glas maar alleen in de nieuwere kozijnen kan triple glas gemonteerd worden. En mocht je een monumentaal pand hebben dan is het zeker raadzaam om goed op te letten want kozijnen van oudere panden hebben afwijkende maten. 

Kozijnen

Wist je dat de kozijnen nog een andere belangrijke rol spelen bij de isolatie?

Naast het glas is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de kozijnen. Kies voor kozijnen met een goede isolatiewaarde, zoals kunststof, hout met een thermische onderbreking of aluminium met thermische onderbreking.

Zorg er ook voor dat je kozijnen kiervrij zijn. En breng eventueel extra tochtstrippen aan voor nog betere isolatie. 

Raamdecoratie

Isolatie kan ook met leuke interieurartikelen, denk daarbij aan gordijnen. Gebruik in de winter gordijnen die de warmte goed binnenhouden. Maak isoleren leuk, koop speciaal voor de winter mooie dikke gordijnen. Deze kan je in de zomer weer vervangen voor frisse gordijnen.

Allemaal manieren om bij je raampartijen te zorgen voor een betere temperatuur in huis. Kijk dus niet alleen naar vloerisolatie maar kijk ook goed naar je ramen. 

Foto van Ian Schneider op Unsplash

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *