aanleggen vloerverwarming

Vloerverwarming? Dit zijn de mogelijkheden!

Wist je dat vloerverwarming ervoor kan zorgen dat je minder snel de verwarming of thermostaat hoger zet en dus energie bespaart? Is iedere vloer geschikt voor vloerverwarming? Ja, al zijn de keuzemogelijkheden voor vloerverwarming, afhankelijk van de kwaliteit en materiaal van de vloer.

Vloerverwarming aanleggen
Het aanleggen van vloerverwarming kan op diverse manieren gebeuren. Het is soms heel makkelijk om zelf vloerverwarming aan te leggen. Toch is het aan te raden dit door een specialist te laten doen. Zo weet je zeker dat je vloer perfect en zonder problemen achteraf wordt aangelegd.

Netjes weggewerkt
Het mooiste is het om de vloerverwarming volledig weg te laten werken in de bestaande betonnen vloer. Dit heet vloerverwarming infrezen. Met een freesmachine worden er sleuven in de bestaande betonnen vloer gefreesd waar vervolgens de verwarmingsbuizen in worden gelegd. Voordeel van een gefreesde vloer is dat de vloer niet verhoogd wordt. Echter is het heel belangrijk dat het beton gezond is om deze techniek toe te passen.

Op noppen
Een andere methode is het plaatsen van verwarmingsbuizen op noppenplaten. De verwarmingsbuizen worden met beleid in de noppen gedrukt en vervolgens op de bestaande vloer gelegd. Vervolgens kan de vloerbekleding worden geplaatst. De noppen werken tevens isolerend en bieden een redelijk snelle opwarmtijd.

Voordelig & snel
Een redelijk nieuwe methode voor Nederland is het aanleggen van vloerverwarming met tackerplaten. De EPS platen zijn in verschillende diktes verkrijgbaar – naar gelang er meer isolatie is gewenst kun je voor een dikkere plaat kiezen – en bieden de mogelijkheid om over de hele plaat verwarmingsbuizen aan te brengen. Deze worden door middel van tackernagels (kunststof nietjes) aan de platen bevestigd.

Verwarming met netten
Tot slot kan er gekozen worden om de vloerverwarming op netten aan te leggen. Dit wordt gedaan met behulp van krimpnetten. Een krimpnet is een vlechtwerk van staaldraad waarop de verwarmingbuizen worden gemonteerd. Meestal is dit de eerste keuze als er niet gefreesd kan worden. Het net wordt op het beton bevestigd en helpt tevens mee om krimpspanning tegen te gaan. Een combinatie van frezen & netten is overigens ook mogelijk.

Je favoriete vloerbekleding
Er zijn verschillende manieren om vloerverwarming aan te leggen. Maar er zijn ook verschillende mogelijkheden om vloerverwarming en vloerbekledingen te combineren. Er wordt vaak gedacht dat je alleen met tegels kunt combineren, maar niets is minder waar. Je kunt vloerverwarming heel goed combineren met bijvoorbeeld laminaat, marmoleum, hout of parket en natuurlijk een gietvloer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *