Verfrissend Excentriek in Berlijn

Duitse scenarioschrijfster Anika Decker is bezig met haar volgende film. Het is de eerste keer dat ze ook zelf de regie zal voeren. Ze nodigde Westwing uit om haar huis in Berlijn te bekijken. Terwijl de zonnestralen naar binnen schijnen door de deur naar het balkon, zit Anika ontspannen in een zijden kimono, voor de petrolkleurige muur achter haar computer.

petrol muur
De werkplek van Anika

Een lange gang leidt als een smal pad door het huis. Het is het eerste dat opvalt wanneer je het huis binnenkomt. Vanuit deze gang kan je alle ruimtes in huis betreden. Samen met vriendin en interieurontwerper Anna Pauli, heeft Anika haar huis getransformeerd tot een frisse, kleurrijke en excentrieke mix met veel details die het huis persoonlijk maken.

Anika houdt van modern, maar vindt niet dat alles altijd wit moet zijn. Subtiele blauw of groentinten geven een ruimte een fijne spanning. “Een van mijn favoriete meubels is de enorme bank die Anna voor me heeft gevonden. Hier kijk ik films en drink ik koffie en wijntjes met mijn vrienden.”

bankstel
Haar favoriete meubel: de bank die vriendin en interieurontwerpster Anna Pauli voor Anika uitkoos

De huisbar wordt bewaakt door een porseleinen eekhoorn van Jonathan Adler. De bar heeft een chique, vrouwelijke look: glaswerk met een fijne, gouden rand, karaffen en kannen met geslepen kristal en glazen cocktailprikkers. Daarnaast staat een lamp waarvan de voet gemaakt is van een oud filmstatief.

bar
De huisbar wordt bewaakt door een eekhoorn van Jonathan Adler

Anna vertelt over de samenwerking met Anika. “Ik laat Anika vaak een paar dingen kiezen, 3 lampen, 3 bijzettafels, 3 stoelen. Vervolgens maak ik een plan voor kleuren, meubels en decoratieve elementen, zo vallen er items weg en blijven er enkele mooie stukken over. Het is een nauwe samenwerking waarbij ik Anika haar eigen woonstijl laat kiezen.”

In de eetkamer worden klassieke en felle kleuren gecombineerd tot een frisse mix. De jaren 50 Tulip Arm Chair met oranje bekleding van Eero Saarinen wordt gecombineerd met een grasgroen kussentje. Daarbij staan ook de Wire Chairs van Eames. Een zwart/wit kamerscherm met een print van de Eiffeltoren en een wandbord met een beroemde print zorgen voor rust in de drukke ruimte. In het midden zit Anika Decker in haar gele Stella McCartney jurk, ze past zo goed bij haar interieur dat ze bijna onderdeel van de ruimte wordt.

retro zitje
Anika maakt deel uit van haar huis, en haar huis van haar

Naast talloze dvd’s staan de filmprijzen die Anika in de wacht sleepte. Haar huis is haar favoriete plek om te ontspannen en te werken. Hier komen de beste ideeën tot stand. “Het is een grote luxe om in de ochtend niet naar kantoor te hoeven, maar in mijn eigen omgeving de dag te kunnen beginnen.”

Filmprijzen die Anika in de wacht sleepte met haar films
Filmprijzen die Anika in de wacht sleepte met haar films

“Ik maak mijn bed eigenlijk nooit op!,” lacht Anika, terwijl ze een beetje verbaasd kijkt naar de rechtgetrokken lakens. “Het ziet er eigenlijk wel mooi uit zo, haha!” Het bed wordt omlijst door 2 identieke lampen. Daarboven hangt een sunmirror en aan het plafond hangt er een indrukwekkende kristallen kroonluchter. Voor het bed ligt een zachte, bruine schapenvacht. De stijlmix van glamour en een rustieke flair gaan dankzij de rustige kleuren perfect samen.

slaapkamer glamour
De slaapkamer is een kalme plaats, vol rustige glamour

Voor de keuken koos Anika fris limoen, een rond tapijt met een zwart/wit paisley patroon en enkele tuinmeubelen van een vlooienmarkt die ze opnieuw verfde. “Mensen onderschatten vaak de spullen die je tegenkomt op zulke markten! Maar heel vaak geef je ze met een likje verf of een nieuwe lampenkap zó een nieuwe look.” Nog een tip van Anna: “Je kunt nooit genoeg vazen of potten hebben! Verzamelen dus: van vintage items tot designerpieces. Houd het bij 1 kleurfamilie, dan zit je altijd goed.”

Anika en haar vriendin Anna Pauli op de bank
Anika en haar vriendin Anna Pauli op de bank

Wat een huis ook niet kan missen is humor! Het huis van Anika toont duidelijk haar speelse gevoel voor stijl, vrolijkheid, humor en excentriciteit. Kortom: het toont haar persoonlijkheid!

Foto’s: Ruben Jacob Fees voor Westwing

Tekst: Westwing – https://www.westwing.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *