Vakantie, eindelijk tijd om te klussen

We hebben het allemaal druk. We zouden allemaal wel wat extra tijd willen hebben, want de meesten van ons hebben wel een lijst met klussen die allemaal nog af moeten. Een lijstje van dingen die we graag gedaan willen hebben. 

Achterstallig onderhoud

Een van de dingen die we het meest terugvinden op onze kluslijst is de lijst van achterstallig onderhoud. Elk huis kent wel achterstallig onderhoud. En dan denken we niet aan rotte kozijnen, maar gewoon aan kleine dingen. 

De deurkruk die los zit, de plinten van de vloer, elektriciteitskabels die weggewerkt moeten worden, enz. Dat zijn een aantal klussen die we vaak laten liggen. Waarvan we denken die doen we in het weekend wel. Maar dan zul je net zien, heb je niet de juiste schroeven en geen tijd om naar de winkel te gaan. 

Allemaal klussen die je dus heel erg goed in de zomervakantie kan doen. Want dan heb je dus de tijd om naar de bouwmarkt te gaan. 

Project

En niet alleen achterstallig onderhoud staat hoog op de to-do-list van de vakantie. Velen van ons pakken het liever nog groter aan. Dan gaan ze aan de slag met de zolderverbouwing of plaatsen ze eindelijk die overkapping in de tuin. 

Wat je ook doet, zorg dat je goed voorbereid bent. 

Voorbereiden klussen

Bedenk van tevoren wat je wilt maken en welk materiaal je daarvoor nodig hebt. En denk daarbij niet alleen aan materiaal zoals spijkers, hardhoutschroeven, gipsplaten, enz. Maar kijk ook welk gereedschap je nodig hebt. 

Als je een grote klus gaat aanpakken en je wilt hiervoor een gereedschap huren, zorg dan dat je dit reserveert. Machines als een bovenfrees of zaagtafel staan bij vele andere klussers ook op het lijstje. Door te reserveren weet je zeker dat jij ook aan je klus kan gaan beginnen.
Reserveer ook altijd voor 2 dagen langer dan in je planning staat. Er is niets vervelender dan een apparaat terug te moeten brengen terwijl je nog net niet klaar bent. 

Als je groot materiaal gaat halen en je hebt geen grote auto, regel dan een bus of een aanhangwagen. Kijk wel goed of die grote planken of gipsplaten er ook in passen. Als dat niet zo is, bestel dan je materiaal en laat het thuis bezorgen. 

Spreek ook goed met je partner/gezin af dat je gaat klussen. Dat je dus minder tijd hebt voor leuke uitjes zoals het zwembad of een pretpark. Dat jullie dit jaar even niet op vakantie gaan maar dan wel na de vakantie eindelijk kunnen genieten van jullie verbouwde zolder of terrasoverkapping.

Maak ook een back-up plan voor dagen dat klussen niet lukt door bijvoorbeeld het weer. Als het 40 graden is, kan werken op een zolder een uitdaging worden. Daarentegen, als het met bakken uit de hemel komt is het niet handig om te starten met je terrasoverkapping. Wees dus flexibel.

Wat je ook doet, zorg ervoor dat je ontspannen werkt. Zet een muziekje op, lunch gezellig met je partner of gezin. Het is tenslotte vakantie en hoe meer jij ontspant, hoe relaxter de klus verloopt.

Als je al deze tips volgt weet ik zeker dat na deze vakantie je lijstje met achterstallig onderhoud of die grote klus af is. 

Foto door Ono Kosuki

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *