Tuintrends najaar 2015: Comfortabel & Luxe, de Nieuwe Wildernis en de Kleurrijke Tuin

Helft Nederlanders wil vooral ‘rustige’ herfsttuin

De natuur zijn gang laten gaan, spelen met de kleuren van het seizoen en op een duurzame manier glans en glamour aanbrengen in de tuin of op het terras. Al deze elementen zijn vertaald naar de drie tuintrends voor het najaar:  de Nieuwe Wildernis, de Kleurrijke Tuin en Comfortabel & Luxe. De trends zijn samengesteld door trendwatcher Aafje Nijman in opdracht van de Groenbranche (Tuinbranche Nederland, Branchevereniging VHG, iBulb en Bloemenbureau Holland). Ze geven een beeld van de smaak en voorkeur van de consument. De trends zijn te zien en te beleven binnen de campagne Trending in de Tuin die Mooiwatplantendoen.nl op 24 september is gestart. De campagne laat consumenten ervaren dat ze zich lekkerder voelen met planten om hen heen.

De tuintrends voor dit najaar worden verderop in dit artikel kort beschreven en toegelicht door trendwatcher Aafje Nijman. Daarnaast heeft Bloemenbureau Holland een Tuintrendonderzoek gehouden onder zo’n 1.100 Nederlandse tuin-, balkon- en terrasbezitters, waarin onder meer is gevraagd naar de trendvoorkeur, het belang van trends en inspiratiebronnen. Enkele highlights lees je hieronder.

Tuintrendonderzoek 2015 

 • 50% Nederlanders wil vooral ‘rust’ in achtertuin
 • 86% Nederlanders doet inspiratie op voor eigen tuin, balkon of terras
 • Helft Nederlanders volgt tuintrends voor de afwisseling
 • Kwart Nederlanders volgt trends en past deze toe, omdat ze hun tuin zien als visitekaartje

De Comfortabel & Luxe-trend is dit najaar veruit het populairst. Zo laat het Tuintrendonderzoek van Bloemenbureau Holland zien. Uit drie voorgelegde trends kiest de helft van de Nederlanders (50%) voor deze trend. Het onderzoek laat verder zien dat maar liefst 86% van de Nederlanders inspiratie opdoet voor hun eigen tuin, balkon of terras. Vooral dankzij tuincentra (58%), bekenden/vrienden (47%) en woon- en tuinprogramma’s op tv (46%). 50% zegt de tuintrends op de voet te volgen.

50% volgt tuintrends voor de afwisseling

Afwisseling is voor 50% van de Nederlanders de belangrijkste reden om tuintrends te volgen en toe te passen. Daarnaast vindt 48% het leuk om hun ‘buiten’ constant te updaten. Bijna een kwart (23%) volgt trends en past ze weleens toe, omdat ze hun tuin zien als visitekaartje. Vooral bloemen en planten (54%), maar ook potten en vazen (54%) worden aangepast aan de trend. Al met al laten Nederlanders zich dus graag inspireren voor hun tuin, balkon of terras. En weliswaar volgt de helft van de Nederlandse ‘buitenbezitters’ de tuintrends, maar driekwart van hen past ze zelf (nog) niet toe. “Daar is dus nog wat te winnen. Zeker ook, omdat trends zijn afgestemd op ontwikkelingen en smaak en voorkeur van de consument”, zegt trendwatcher Aafje Nijman. “Als je omgeving beter past bij je behoefte en bij je gemoedstoestand van het moment dan voel je je ook prettiger in je omgeving, en in dit geval dus de tuin.”

Extra inspiratie en stimulerend zetje

Volgens Ivo van Orden, marketingmanager bij Bloemenbureau Holland, tonen de resultaten van het Tuintrendonderzoek aan dat Nederlanders naast wat extra inspiratie hier en daar een stimulerend zetje kunnen gebruiken om zelf creatief aan de slag te gaan met de trends. “Vandaar de campagne en de oproep om thuis trends toe te passen.”

Meer onderzoeksgegevens vind je in de bijgevoegde rapportage van het Tuintrendonderzoek.

De drie tuintrends voor dit najaar in beeld 

 • De Nieuwe Wildernislaat de natuur zijn gang gaan

Netjes aangeharkt is leuk en aardig, maar het is zo ‘clean’. Volgens trendwatcher Aafje Nijman biedt het najaar dé kans om de natuur lekker zijn gang te laten gaan in de tuin. “Dat sluit aan op de behoefte aan meer contact met de natuur. Bovendien biedt het een ontspannen aanblik. En als ik eerlijk ben: harken heeft weinig zin als wind en weer vrij spel hebben. Voordeel van de trend de ‘Nieuwe Wildernis’ is dat mensen op een ontspannen manier het najaar kunnen ingaan. Dus niet te veel opruimen en het nodige laten liggen. Bovendien zijn bladeren een prima isolatielaag tegen vorst. Bij een lichtverwilderde tuinuitstraling horen planten met typische herfstkleuren, zoals Leucothoe en Nandina. Verder is het zaak om los te durven laten. Laat de klimop klimmen of kruipen, laat niet meer zo fraaie bessen zitten voor de vogels en houd de eenvoud in ere.“

tuintrends 2015

Meer over de Nieuwe Wildernis lees je hier.

 1. De Kleurrijke Tuin happy de herfst doorkomen

Uitgebreid spelen met de kleuren van het seizoen; dat staat centraal in de tuintrend de Kleurrijke Tuin. Dus geen vallende blaadjes-blues, maar genieten van de laatste weken met mooi weer. Het is nog heerlijk om buiten te zijn en het daar zo mooi mogelijk te maken. Nijman: “Deze tuintrend past bij het huidige optimisme dat heerst in de samenleving door de aantrekkende economie. Het bonte kleurgebruik en de vrolijk bloeiende planten en accessoires onderstrepen dit gevoel. De ‘saaie’ tuin wordt omgetoverd tot een leuke, kleurrijke omgeving, waarbij alles er luchtig uitziet. Mensen die zich niet strak aan de tuinkalender houden, voelen zich thuis in de happy herfsttuin. In plaats van op te ruimen, zet je alles waar nog leven en bloemen inzit bij elkaar voor een mooi tableau. Voor je het weet heb je een prachtige hoek gemaakt met bijvoorbeeld najaarsviolen, struikheide en kleurige bolchrysanten, om nog lang plezier van te hebben. Bij deze stijl hoef je je niet te houden aan kleurwetten. Zo mag heidepaars lekker knallen naast bessenrood. Leef je uit met bijvoorbeeld vrolijke vogelhuisjes, potten met strepen en stippen en zet gerust een paar mooie takken in een kindergieter.”

Herfsttrend de Kleurrijke Tuin_liggend

Meer over de Kleurrijke Tuin lees je hier.

 1. Comfortabel & Luxe: duurzaam rustig genieten

Wie van rust en stilte in een natuurlijke omgeving houdt, zal genieten van de trend Comfortabel & Luxe. Denk aan buiten zitten met een goed glas rode wijn in een dikke trui, met het gevoel dat de najaarstuin onder controle is en er tijd is om lekker te niksen. Nijman: “Het draait bij de Comfortabel & Luxe-trend niet alleen om ‘relaxen’, maar vooral om eenvoud en duurzaamheid. Geld is niet meer de status, maar recycling en upcycling voeren de boventoon. In de comfortabele eco-tuin worden ruwe en industriële materialen (her)gebruikt, gecombineerd met natuurlijke, luxe beplanting die wat glans en glamour toevoegen, zoals laurier en bolchrysant. En voeg daarnaast een paar classy elementen toe met onder meer parelbes. Werk met potten in natuurlijke dessins en grillige vormen voor het mooiste effect. En let bij planten op de bijzondere bladuitstraling: die mag zowel glad als extra glanzend zijn. In de comfortabele tuin kunnen mensen om wat overzicht te krijgen een beetje opruimen en zorgen dat de mooiste planten een goede plek hebben om te overwinteren.”

Herfsttrend Comfortabel en Luxe_liggend

Meer over Comfortabel & Luxe lees je hier.

 • Ga creatief aan de slag met trends en win 100 euro aan tuinplanten

De nieuwe najaarstuintrends thuis en om het huis toepassen en ze delen? Graag! Mensen kunnen hiervoor een foto van hun herfsttuin met begeleidende tekst insturen. Iedere maand maakt een inzender kans op een waardebon voor tuinplanten ter waarde van 100 euro. De meest aansprekende en best toegepaste trends krijgen een plek op Mooiwatplantendoen.nl. Insturen kan tot en met 30 november. Meer informatie: klik hier.

 • Trendwatcher Aafje Nijman kijkt naar ‘binnen en buiten’
  Aafje Nijman is trendwatcher bij Bureau Nijman + van Haaster. Haar speelveld is ‘binnen en buiten’. Interieur aan de ene kant, en bloemen, planten en tuinen aan de andere. Zij geeft assortimentsadvies op basis van trendanalyses, en ontwikkelt nieuwe concepten voor verschillende nationale en internationale interieurketens en grote spelers in de bloemen- en plantensector.Trendwatcher Aafje Nijman_Mooiwatplantendoen.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *