Soorten dekbedden

Onder welke dekbed slaap jij het liefst? 

Iedereen wil warm en lekker slapen. Maar iedereen stelt andere eisen aan zijn beddengoed. De een heeft het snel warm door bijvoorbeeld opvliegers of nachtelijk zweten terwijl de andere het liefst onder meerdere dekens in slaap valt omdat hij/zij (vaak toch wel een zij 😉 ) het zo koud heeft. Gelukkig is er tegenwoordig een enorme keuze aan dekbedden. Maar welke soorten dekbedden zijn er? En wat is het voordeel van zoveel verschillende soorten dekbedden

In de blog leggen we je alles uit. 

Welke soorten dekbedden zijn er? 

  • Donzen dekbed
  • Wollen/Texeler dekbed
  • Bamboe dekbed
  • Synthetisch dekbed
  • Katoenen dekbed
  • Anti Allergie dekbed

Donzen dekbed

Het donzen dekbed is het meest verkochte dekbed wat er is. Dit komt mede door het grote assortiment en zijn grote isolatiewaarde.

Een donzen dekbed is opgebouwd uit een tijk. De tijk is het omhulsel voor het dons. Deze zorgt er voor dat dat er geen dons verloren gaat en houdt huisstofmijt en huidschilfers buiten. De tijk is gevuld met dons, tussen het dons zit lucht waardoor het dekbed luchtig blijft en toch goed zijn warmte behoudt. 

Hoe meer een dekbed gevuld is met dons hoe hoger de kwaliteit om warmte te verwarmen. Een donzen dekbed moet minimaal 60% dons bevatten. De donzen dekbedden van tegenwoordig zijn met ganzen – of eenden veren gevuld. Dat komt mede omdat echte donzen dekbedden bestaan uit donsveertjes die komen uit levende pluk. Dit staat heel veel mensen tegen, de meeste fabrikanten hebben daarom hun donzen dekbed gevuld met ganzen – of eenden veren. Ganzenveren zijn dan weer van een betere kwaliteit als eendenveren. Dit zie je ook aan de prijs.

Wollen dekbed

Bij wol denken we snel aan die oude kriebelige deken waar we onder moesten liggen als je bij opa en oma logeerde. Oma probeerde je nog te beschermen door eerst een laken neer te leggen en daar bovenop pas de wollen deken maar ergens middenin de nacht werd je dan toch wakker omdat de wollen dekken krielde op je benen.
Gelukkig kriebelt een wollen dekbed niet maar ligt wel lekker warm. Wol kan maar liefst 35% van zijn eigen vocht opnemen zonder vochtig aan te voelen. 
Een wollen dekbed is van alle genoemde dekbedden wel het zwaarst. Niet iedereen vindt dat fijn.

Voor een wollen dekbed worden 4 verschillende soorten wol gebruikt. Natuurlijk onze texeler schaap, het merino schaap, kasjmier (van de kasjmiergeit) en kamelenhaar. Net als bij een donzen dekbed bepaalt de soort wol de prijs. Een texeler dekbed begint bij € 139,95, een kasjmier dekbed kan oplopen tot € 600,-. 

beddengoed

Bamboe dekbedden

Naast de traditionele overtrekken is er tegenwoordig ook een ander materiaal welke gebruikt wordt voor dekbedden; Bamboe

Bamboe is in de zomer een echte aanrader. Door zijn materiaal is bamboe erg makkelijk zelf te wassen. Dit is een groot voordeel bij bijvoorbeeld kleine kinderen met allergieën. 

Zeker in een tijd dat we allemaal rekening houden met het milieu is een bamboe dekbed een goede aanschaf. Bamboe is namelijk erg duurzaam, de plant maakt zelf elke keer weer nieuwe planten aan en natuurlijk is bamboe diervriendelijk. 

Synthetisch dekbed

Een wollen en donzen dekbed kunnen best prijzig zijn. Ben je op zoek naar een goedkope dekbed dan kan je kiezen voor een synthetische overtrek. Deze dekbedden zijn meestal van polyester. Een synthetische dekbed kan je wassen, dat is een groot voordeel. Daarin tegen isoleren niet alle synthetische dekbedden even goed waardoor ze zweterig aan kunnen voelen. Of je soms zelf een koude nacht kunnen bezorgen. In tegenstelling tot een wollen en donzen dekbed voelen synthetische dekbedden wel licht aan. 

Katoenen dekbed

Katoen is de perfect stof voor vrouwen met opvliegers. Het is licht en luchtig en heeft een goede ademende eigenschap. Dus hij is niet alleen geschrikt voor vrouwen met opvliegers maar voor iedereen die last heeft van nacht zweten. En in tegenstelling tot een wollen of donzen dekbed makkelijk te wassen.

Anti allergie dekbed

Er zijn veel mensen die last hebben van allergieën zoals astma of huisstofmijt. Een allergie kan je belemmeren om te genieten van een goede nachtrust. Je kan bijvoorbeeld last krijgen van jeuk, niezen of benauwdheid. Dit kan effect hebben op je nachtrust. En we hebben nu juist onze slaap zo hard nodig. Gelukkig zijn er goede anti allergie dekbedden in verschillende materialen te koop. 

Onderhoud/wassen dekbedden

We gebruiken onze dekbedden elke dag dus elke dag weer neemt de dekbed ons vocht op. Om langer van je dekbed te genieten is het daarom raadzaam om regelmatig te luchten en het dekbed eventueel te wassen of te laten stomen.  

Veel dekbed soorten kan je zelf wassen. Dit ligt ook een beetje aan het formaat want een lits jumeaux doe je niet zo makkelijk in je wasmachine. Deze kan je beter laten stomen.

Mocht je toch je eigen dekbed gaan wassen dan hebben wij nog enkele tips:

  • Hou je aan de wasvoorschriften. Kijk goed op het label op welke temperatuur je mag wassen
  • Koop speciaal wasmiddel, wasmiddel voor wol en dons. HG heeft hier speciaal wasmiddel voor. 
  • Doe tennisballen samen met je donzen dekbed in de trommel. De ballen zorgen er voor dat je dekbed luchtig blijft en dat de veren niet gaan klonteren. 
  • Onthoud dat het drogen van je dekbed erg lang kan duren. Denk hier zelfs aan uren. Laat als het kan je dekbed liggend drogen. 

Formaat dekbedden

Alle genoemde overtrekken zijn beschikbaar in verschillende maten:

  • Juniorformaat, 120 x 150
  • 1 persoons dekbed, 140 x 200/220
  • 2 persoons dekbed, 240 x 200/220 
  • Lits jumeaux, 260 x 200/220

Nu we met zijn allen steeds langer worden kan een dekbed van 200cm te kort zijn. Er is niets vervelender dan met je voeten buiten de dekens te liggen. Gelukkig speelt de markt al in op de steeds langer wordende mens. Niet alleen zijn er al bedden verkrijgbaar met een lengte van 2.20 meter, er zijn ook dekbedden beschikbaar met een lengte van 2.60 en 2.70 meter. Zo kunnen ook lange mensen heerlijk cocoonen.  

De blog samengevat in 6 vragen over dekbedden:

– Kan ik mijn dekbed wassen?

Dit is afhankelijk van de vulling en het formaat. Wol is bijvoorbeeld niet zelf te wassen en zal je echt naar een stomerij moeten brengen.

– Kies ik voor eenden of ganzendons?

Ganzendons heeft een aantal voordelen, het isolatievermogen van een ganzendons dekbed is groter dan die van een eendendons dekbed. De veren van de gans zijn minder scherp dan die van een eend. Ganzendons dekbedden zijn wel duurder in aanschaf.

Onthoud wel bij een donzen dekbed neemt door de jaren heen de vulkracht af. Dit voorkom je door goed onderhoud maar het verminderen van de vulkracht is niet geheel tegen te gaan.

– Welke dekbed gebruiken bij opvliegers?

Als je last hebt van de overgang kan je ’s nachts last hebben hebben van opvliegers. Slapen onder een zomerdekbed, katoenen of bamboe dekbed kunnen dan helpen bij een goede nachtrust. Van alle soorten dekbedden slapen deze 2 het koelst.

– Welke dekbed gebruiken bij allergieën?

Kies een dekbed welke gewassen kan worden. Denk hierbij aan de synthetische of een bamboe overtrek. Naast een speciaal dekbed is het ook raadzaam speciale dekbedovertrekken aan te schaffen.

– Kunnen kinderen ook al onder een dekbed slapen?

Vanaf 2 jaar kunnen kinderen ook onder een dekbed slapen. Voor deze leeftijd kan een dekbed gevaarlijk zijn. Het kan te warm worden en kinderen kunnen er onder komen te liggen. Gebruik tot deze leeftijd een slaapzak, laken en dekentje.

– Hoe je dekbed opbergen als je deze niet gebruikt?

Als je een 4-seizoenen dekbed hebt kan het zijn dat je niet constant alle delen gebruikt. In de zomer haal je vaak het winterdeel van je dekbed af maar waar laat je deze? Gelukkig zijn er speciale opbergtassen waar je je dekbed veiling in op kunt bergen. Deze kan je dan weer onder je bed leggen waar ze wachten op de koudere dagen.

Met al deze tips moet het lukken om het juiste dekbed te vinden. Zeker als je rekening houdt met je eigen wensen. Het kan best zijn dat jij en je partner een andere vulling kiezen. Dat maakt niet uit want met een leuke dekbedovertrek maak je er weer 1 geheel van.

– Hoe kan je nu makkelijk je dekbed in een dekbedhoes stoppen?

We weten allemaal dat het een enorm gevecht kan zijn om een 2-persoonsdekbed in een dekbedhoes te stoppen. Als je met zijn tweeen bent is het makkelijk maar in je eentje kan het soms als een uitputtingslag voelen. Gelukkig heeft Zamarra van https://www.zamarra.nl/ hier een hele goede oplossing voor:

We wensen je een goede nachtrust.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *