Scandinavisch Design

Waar denk jij aan bij een Scandinavisch interieur. Wit? Hout? Grijstinten of zwart als tegenhanger? In ieder geval opgeruimd en geordend.

Dat is wat we zien, maar Scandinavië staat ook bekend om motieven. Van decennia geleden en van nu. Op het eerste gezicht zijn daar misschien geen overeenkomsten te vinden, maar als we verder kijken…

Design is overal en voor iedereen.

Een van de belangrijkste eigenschappen van Scandinavisch design door de eeuwen heen is dat het bereikbaar is voor iedereen. Spullen voor dagelijks gebruik zijn goed ontworpen en zowel gebruiksvriendelijk als esthetisch.

Als je kijkt naar de Scandinavische interieurfoto’s die de afgelopen tien jaar voorbij zijn gekomen, vallen ook de normale zaken op. De opmaak van de krant, de afmeting van de sleutelhanger ten opzichte van de sleutels, het witte koffiekopje rond de zwarte koffie. Vaak simpel, maar doordacht. Praktisch en prachtig.

Mooie ontwerpen, design, zijn zo een onderdeel van het dagelijkse leven en komen terug in de dingen die je nodig hebt om jouw leven te leiden.

Focus op thuis

Aan het begin van de 20ste eeuw waren meerder kunstenaars in Scandinavië actief in uiteenlopende kunstvormen. Wat zij deelden was de focus op het huiselijke en de wens om van een huis een thuis te maken. Zij ontwierpen banken voor in de keuken, vloerkleden etc. Met patronen en effen, maar vooral in grijs en vergrijsde tinten.

Wat zij lieten zien is dat schoonheid en functionaliteit samen kunnen gaat en het ideale misschien wel gevonden wordt waar die twee bij elkaar komen. Functioneel, tijdloos, begrijpelijk en nuchter zijn de kenmerken van de ontwerpen.

Kernwoorden

Scandinavisch design, of het nou wit of bont gekleurd is, voldoet aan een aantal kenwoorden:

Simpele lijnen en vormen, in op elkaar afgestemde kleuren.

Licht, verlicht en bewust gekleurd.

Open en ruimtelijk.

Intiem en natuurlijk.

Functioneel en tijdloos.

Dus…

Scandinavisch design valt niet op.

Maar ook niet weg.

Het zorgt dat jouw huis werkt voor jou.

 

De afbeeldingen zijn afkomstige van:

  1. eigen foto Saluhall Stockholm; 2. eigen foto Stockholms Auktionsverk; 3. My Skandinavian Home; 4. Krickelin; 5. Elle Decoration.
EVELINE MOS

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *