Retro Design

Dat interieur aan trends onderhevig is, is niets nieuws. Ken je nog de rotan-periode in de ’90 jaren? Of de strakke en steriele periode van vorig decennium? Nu is retro design is weer helemaal hip & happening. De bijzondere ronde vormen en kleuren kunnen je interieur een flinke boost geven. Retro en vintage spullen kun je in bijna je hele interieur terug laten komen als accenten of je kunt retro juist de boventoon laten voeren.

Retro? Hoe, wat en wanneer?

Retro staat voor de jaren ’50 tot en met ’70. Een specifieke periode op design gebied. Steekwoorden die deze periode kenmerken zijn: chroom, kleur, rond, afgeronde hoeken, patronen en hout. Het is een warme periode geweest. In de hedendaagse interieurs is het heel gemakkelijk om retro en vintage terug te laten komen, vooral omdat een moderne inrichting zo strak is. Dat laat veel speelruimte over!

Een kanttekening plaatsen we even ten aanzien van de periode. Er zijn namelijk interieur-professionals die aangeven dat retro wil zeggen dat het meer dan 15 jaar oud is. Maar dan zou grenen en rotan uit de jaren ’90 dus ook retro zijn. Wij vinden van niet.

Leven en wonen in Retro

In de woonkamer is het vrij gemakkelijk om retro te combineren met dat wat je al hebt staan. Er zijn nieuwe meubels te krijgen in deze stijl zoals banken, fauteuils en eethoeken. Je kunt het ook zoeken in de stoffering. Tegenwoordig is er weer meer dan voldoende keuze in behangsoorten bijvoorbeeld, met gekleurde doorlopende patronen. Daarnaast kun je denken aan accessoires zoals retrolampen, gordijnen, fotolijsten. Allemaal voorzien van kleur en vorm!

Smeg-koelkast1

Geen vergane glorie

Omdat helaas niet alle stukken van vorige eeuw bewaard zijn gebleven, of de moderne tijd net een verbeterde techniek of vormgeving vraagt, worden er tegenwoordig nog steeds spullen ontworpen in de stijl van toen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de retro koelkasten. Op www.meerkeuken.nl vind je deze nieuwe koelkasten, in retro stijl ontworpen. Deze koelkast geeft letterlijk een boost aan je keuken door de unieke uitstraling. Zo’n koelkast staat heel aanwezig in je keuken, op een zeer positieve manier.

Zo’n retro koelkast kan zelfs je eetpatroon op een positieve manier beïnvloeden.

retro-keuken-750x400

In vol ornaat retro

Wil je niet alleen een koelkast in retrostijl, maar je hele keuken? Dat kan natuurlijk ook. Op nieuwewonen.nl vind je een aantal hele mooie voorbeelden van zo’n retro keuken. Pasteltinten of juist felle kleuren voeren de boventoon, gecombineerd met ronde vormen en afgeronde hoeken. Nu is een echte oude keuken lastig te krijgen, vooral in een beetje fatsoenlijke staat. Daarom kun je behalve een koelkast, ook andere keukenapparaten en keukenaccessoires krijgen met een retro look, zoals fornuizen, broodroosters en serviezen. Op deze manier kun je je nieuwe keuken toch een retro design uitstraling geven.

Last but not least

Vroeger kwam Retro Design natuurlijk in elke hoek van de woning voor. Het was niet net als vandaag de dag een trend, maar de norm. Ook de badkamer was natuurlijk op deze manier ingericht. Ook hier weer kwamen pasteltinten de hoek om kijken. In het thema van de badkamer vooral mintgroen en lichtblauw. Tegeltjes met een patroon dat doorloopt, badkamerkastjes met chromen greepjes en afgeronde hoeken en een bad op pootjes. Ook hier weer geldt dat het meeste verloren is gegaan en dat de designers van vandaag zich laten inspireren door Retro Design. Je kunt dus een nieuwe badkamer aanschaffen, geheel in vintage stijl. Op www.badkamercourant.nl vind je zulke items, geïnspireerd op de ’50 en ’60 jaren.

Toegegeven, het lijkt dat de badkamer een beetje achterblijft op retro en vintage gebied. Misschien associëren we een strakke en witte badkamer met schoon en hygiëne en laten we daarom de hipheid liever achterwegen?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *