PRACHTIGE NISSEN: OUD, ONVERWACHT OF JUIST NIEUW

Bij het renoveren of uitbouwen van een woning komen vaak onverwachte nisjes/hoekjes tevoorschijn waarvan men vaak de charme niet van ziet ‘Het was toch een keukenraam?’ Maar timmer niet alles klakkeloos dicht en probeer te zien wat het kan worden.

Achter de oude betimmering kwam een oud keukenraam tevoorschijn.

Heerlijk als er dan gesloopt wordt en ineens komt er vanachter de betimmering een compleet oud keukenraam tevoorschijn met gebroken glas er nog in. Dat  staat toch prachtig boven het nieuwe aanrechtblad? Qua planken viel de keuze op steigerhout als contrast met alle strakke en ‘harde’ vormen en materialen.

nissen keuken

Oud kelderraam verandert in leuk doorkijkje

Doordat er een serre aan deze woning gezet werd en de trap verplaatst, vond iedereen het logisch om het gat van het voormalige kelderraam te dichten. Maar ik zag meteen de toegevoegde waarde van de kale raamopening; eenmaal mooi strak gestuct levert dit vanuit de aanbouw een mooi nisje op. En aan de andere kant loop je de trap naar beneden en valt er daglicht in het trappenhuis door het doorkijkje. Prachtig en je kunt je toch niet meer voorstellen dat hier een oud kapot kelderraam in zat?

kunst nisje

Het papier maché kunstwerk van moeder en zoon past er perfect in. Maar uiteraard ook een leuke vaas, een oud beeldje, een stapel tijdschriften of kandelaar. Wat jij wilt.

Een deuropening die je niet meer wilt gebruiken

In oude huizen zitten vaak meerdere deuren waarvan jij misschien vindt dat het er teveel zijn. Om dat netjes weg te werken, kost veel tijd en energie, het gat moet je netjes aanhelen, de plint doortrekken enz. Een klus waar toch iets meer bij komt kijken. Maar een oude deuropening die je niet meer wilt gebruiken kun je op de manier hieronder heel makkelijk gebruiken als nis.

nisje

Nieuwe strakke nissen:
En als je de oude deuropening dan toch heel strak wilt hebben, dan zijn er legio mogelijkheden. Deze serie is uitgevoerd met stoere-houten planken-varianten:

badkamer planken

Nissen in de badkamer

Nieuw gemaakte nissen zie je ook vaak in badkamers om shampoo of handdoeken e.d. in op te ruimen. Met licht of zonder licht. Een grote nis of juist meerdere nisjes, je komt veel varianten tegen. Belangrijk is dat je iets laat maken waar jij blij van wordt. En wat jij mooi vindt.

badkamer nis

nis badkamer

Nissen in de woonkamer

Vaak kom je in woonkamers nissen tegen die vaak de functie hebben van een open kast. Strak en symmetrisch of juist speels verspringend. In wit of in kleur of kies je juist voor een leuke kleurencombinatie. Waar je ook voor kiest, het resultaat is en praktisch om spulletjes in op te bergen, maar is tevens een mooi architectonisch element in je woonkamer.

woonkamer nis

bijzondere nis

En dan ook in de slaapkamer…nissen

In het hoofdeind van het bed zie je ook vaak nissen aangebracht. Handig om je boek neer te leggen, je bril of eenvoudig je wekker neer te zetten. Maar ik zou er qua hoogte in ieder geval rekening mee houden dat je soms ook rechtop in je bed wilt kunnen zitten. En zit er dan net een nis in je onderrug, dan zit je toch niet zo lekker. Dus zorg dat de onderste hoog genoeg geplaatst wordt.

nis slaapkamer

slaapkamer nissen

Hopelijk heb je weer wat ideetjes opgedaan. En als je nog meer beeldmateriaal wilt zien, neem dan eens een kijkje op Pinterest (www.pinterest.com) en zoek op ‘nis’ of in het Engels ‘niche’.

Tot de volgende keer.

Groetjes

Marie-Jose

logo

Meer wooninspiratie van Marie-Jose:

Nog meer tips en ideeën voor het inrichten van je huis:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *