achterwand keuken

OPTIES VOOR DE ACHTERWAND VAN DE KEUKEN

Een vriendin belde met een vraag die velen van ons wel kennen. De gestucte wand boven het aanrechtblad is ooit fris in de verf gezet, maar na jaren gebruik toch wel toe aan een opfrisbeurt. Tegelen is uiteraard een optie, maar dan komt de hele wand 0,5 cm naar voren, moeten de stopcontacten opgehoogd worden…zijn er ook andere oplossingen?

1. SCHROBVASTE VERF

Het meest eenvoudige is er weer een verf overheen te zetten. Latex is op zich wel afwasbaar, maar vetten en rode sauzen trekken hier wel in. Bij een goede verfwinkel verkopen ze ‘schrobvaste’ verf.

Mengbaar in gangbare kleuren en daarnaast ook echt afwasbaar zonder dat vet en rode sausspetters er in trekken. Maar een afwasbare verf zal nooit zo goed beschermen als tegels. De beste oplossing is een afwasbare verf voor in de keuken (en met name de splash zone van de keuken achterwand) met daaroverheen een transparante polyurethaan coating (www.coating.nl).

2. NIEUW EN REVOLUTIONAIR – BEHANG JE KEUKENWAND!

Een van de nieuwste trends is waterbestendig behang (zelfs geschikt voor in de badkamer) . Ook hittebestendig uiteraard. Dus zeer geschikt voor je ‘backsplash’ oftewel de wand boven je aanrecht. Kijk bijvoorbeeld eens op www.behangfabriek.com. Dit is echt een eenvoudige manier om je keuken te pimpen maar ook een geheel andere uitstraling te geven.

3. HPL

De meeste standaard keukenkastjes en bureaubladen hebben een kunststof laagje met print en kleur op de MDF of hout geperste platen. Deze kunststof laag heet HPL ( ‘hoge druk laminaat’. HPL is opgebouwd uit meerdere lagen die samengeperst (gelamineerd) worden onder zeer hoge druk. Hierdoor ontstaat een zeer dichte, harde en vormvaste plaat). De interieurbouwer werkt hier dagelijks mee.

(www.decovisiei.nl en www.baars-bloemhoff.nl) hebben een gigantisch uitgebreid aanbod, en je kunt eenvoudig stalen aanvragen). Deze HPL-platen kun je ook op de achterwand monteren. De platen zelf zijn dun, afwasbaar, (meestal, vooraf navragen) krasvast en in enorm veel kleuren en prints te verkrijgen. Schakel hier wel de vakman voor in, een timmerman of interieurbouwer. Vaak zullen ze het niet aandurven om de plaat zo los op de wand te verlijmen met montagekit, maar vast is vast… zelf ben ik nooit zo bang uitgevallen, en zou ik het wel aandurven op een gladde onderlaag. De HPL kan ook op een plaat als drager gemonteerd worden. 

4. GEKLEURDE ALUMINIUM ACHTERWAND

Je kunt ook een aluminium achterwand laten plaatsen, eenvoudig over je tegels, stucwerk heen.

De aluminium platen zijn hittebestendig, vochtbestendig én kras- en slagvast. En uiteraard in een heleboel kleuren verkrijgbaar. Een alu plaat op kleur, 250 x 50 cm, is verkrijgbaar vanaf €389,- bij www.bokmerk.nl

De afgewerkte dikte komt wel ca 0,5 cm naar voren toe; 3 mm plaatdikte en montagelijm.

Tot in februari!

MARIE-JOSE SCHREIBERS


t.06 41789352   e.info@puurbinnen.nl
Hortsedijk 65    5708 HB  Helmond
www.puurbinnen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *