dijkwoning

Moderne dijkwoning aan het IJ-meer in Amsterdam

De bewoners: Yolande (49) en Paul (51) en hun kinderen (14 en 11 jaar). Yolande werkte als journalist/bladenmaker voor woonbladen en glossy’s. Haar huis is een moderne dijkwoning op IJburg. Hieronder deelt ze haar woontips & tricks met interieurinspiratie.nl

Natuurtinten
Aanvankelijk wilden we in dit moderne huis moderne, felle kleuren toepassen. Oranje en fuchsia passeerden de revue. Maar eigenlijk houden juist van rust en harmonie, dus toen bedachten we dat we de kleuren van buiten juist naar binnen moesten halen: het prachtige uitzicht op het IJ-meer en het historische vissersdorpje Durgerdam. Dit zie je goed in de keuken terug. De kastjes en gietvloer zijn leemkleurig, de tegeltjes zachtgroen en de linnen gordijnen bleekblauw. RVS en fris wit vormen de tegenhanger tegen dit klassieke palet.

Kleur
Mensen zijn vaak bang voor kleur in huis, maar kleuren waar je van houdt, gaan je nooit tegenstaan. Modekleuren daarentegen wordt je op een gegeven moment wel beu en ze maken ze je huis ook snel ‘gedateerd’. Met kleur definieer je een ruimte; anders is het een ‘witte doos’. Bedenk van te voren wat je tegen de gekleurde muur wilt zetten/hangen – en ook wat je er tegenover zet. Bij het zitje aan de patio hangt een grote print van IKEA, met de afbeelding van een bos, op een groene muur. Met het riet en de planten op de patio wordt het zo een soort van groene ‘kamer. Onder de print staat een bank van IKEA PS Collectie. Door IKEA met een oud Perzisch
tapijt en boekenrekken van HAY te combineren, wordt het toch persoonlijk en karaktervol.

Materialen
Als je door het hele huis dezelfde tinten en materialen laat terugkomen versterkt dat het gevoel van ruimtelijkheid en harmonie. Zo hebben we op elke verdieping een muur taupe. Eenheid is er ook in de natte ruimtes. De badkamer, wc boven en wc beneden hebben allemaal dezelfde houtlook vloertegels en donkergrijze betonstuc, waarbij ook de plafonds zijn meegenomen. De houtlook vloertegels corresponderen met de eikenhouten vloer in de woonkamer. In het begin overwogen we gietvloeren door het hele huis, maar dat vonden we toch te koel worden. Anderzijds moest het ook niet te tuttig en klassiek worden. Vandaar onze keuze voor robuust eiken in motief Hongaarse punt.

Basismeubels
Moderne, tijdloze meubels vormen de basis van ons interieur. Ze waren prijzig bij de aanschaf, maar ze gaan heel lang mee en vervelen nooit. Mijn Martin Visser bank heb ik bijvoorbeeld al bijna twintig jaar. De vlinderstoelen van Arne Jacobsen kocht ik ooit tweedehands via de particuliere advertentierubriek in Eigen Huis en Interieur. De stoelen waren in ons vorige huis zwart, maar we hebben ze wit laten spuiten: RAL 9010, zoals de muren en trappen. Het moet ook allemaal niet te serieus en design-verantwoord worden. Een doet in de zithoek met Linteloo-banken een oude gymkast (Marktplaats) dienst als salontafel.

Accessoires
Liever dan overal frutsels, creëer ik hier en daar een ‘stilleventje’. Woonaccessoires wil ik veel mee kunnen wisselen en variëren. Ze mogen daarom niet te duur zijn. Ik vind het heerlijk om bij kofferbak-sales en in kringloopwinkels te neuzen. Ik kocht er bijvoorbeeld een prachtig wandtapijt. Maar net zo blij ben ik met de grillig gevormde boomwortel die mijn dochter vond tijdens een boswandeling. Ik heb er een klein stilleventje van gemaakt met een klassiek, Grieks beeldje en een stenen boeddha-hoofdje.

Kunst
Kunst hoeft helemaal niet duur te zijn. Het grote schilderij met de citroenen in de keuken kost via de kunstuitleen € 32,50 per maand en
waarvan er € 27,50 per maand meteen naar je spaartegoed gaat. Het hangt er feitelijk dus voor  € 5 euro per maand. Niet veel als je ziet hoeveel karakter en allure het doek de keuken geeft. Ook vind ik het leuk werk met de kunstkoopregeling aan te schaffen. Toen een schilderij 36 maanden echt van ons was, hebben we een fles bubbels open getrokken.

Ambacht
Ik houd erg van dingen die niet in massaproductie zijn gemaakt. Ambachtelijke en bezielde objecten zoals keramiek en houtsnijwerk. The devil is in the detail, dus ook aan kleine dingen schenk ik aandacht. Denk bijvoorbeeld aan een gehouwen, marmeren boekenstandaard of een sierlijk glazen object. Kelims en Perzen hebben ook dat ambachtelijke en geven een leuke, etnische touch aan het interieur. Bovendien zijn ze ook functioneel, want ze dempen het geluid. Niet is zo vervelend als een galmend huis, vandaar dat wij overal gordijnen hebben, veelal in ‘geluidabsorberende’ stoffen zoals fluweel en linnen.

Mocht je verliefd zijn geworden op dit huis. de woning staat te koop. Meer informatie via de makelaar De Eilanden.

07 08 10 11 13 14  19 20 24 27 28 30 31 32 34 37 38 40 41 42 43 44 steigereiland copy trap trapje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *