verlichting in je tuin

Met een lichtplan plaats jij op de juiste manier verlichting in je tuin!

Je tuin verlichten met verschillende lampen heeft vele voordelen. Je creëert hiermee bijvoorbeeld sfeer en je kunt de mooiste plekjes in de tuin extra aandacht geven. Ook hou je ongewenste gasten gemakkelijker op afstand indien je kiest voor de juiste verlichting. Daarnaast zorgt het voor gemak. Stel je maar voor dat je in de avond thuiskomt, en dat je het sleutelgat niet kan vinden. Niet erg handig, toch? Bovendien hoeft verlichting aanbrengen helemaal niet moeilijk te zijn. Steek je handen uit de mouwen en maak van jouw tuin een knusse, verlichte plek!

#1 Stel vast wat je wil verlichten

Een buitenlamp kun je plaatsen waar je maar wil. Om het jezelf makkelijk te maken, kun je een plattegrond van je tuin schetsen. Op deze plattegrond geef je aan waar je je tuinverlichting wil plaatsen. Zo vergeet je jouw ideeën niet en heb je een duidelijk overzicht. Daarnaast voorkomt het uittekenen dat je na het plaatsen van de lichtbron uiteindelijk toch niet tevreden bent.

#2 Bepaal welke verlichting je wil

Wanneer je de plaats hebt vastgesteld, kun je gaan bekijken welke verlichting je wil. Wil je jouw schutting omtoveren tot een echte blikvanger? Dan is een wandlamp geschikt. Grondspotjes zijn een andere lichtbron. Deze zijn verwerkt in de grond en geven een luxe uitstraling. Een buitenlamp met sensor is ideaal als je voor gemak gaat. Zo springt een buitenlamp met bewegingssensor altijd aan als hij beweging detecteert, wat handig is om ongewenste gasten af te schrikken. Daarnaast werkt deze lamp energiebesparend, doordat hij niet de hele tijd actief is. Een buitenlamp met schemersensor springt altijd aan wanneer het donker is. Hiermee heb je de hele nacht verlichting rondom het huis. Tegenwoordig komen veel lampen ook in een luxe design, waardoor er altijd wel een lamp bij jouw tuin past.

3# Bepaal de juiste kabels en transformator

Nadat je vast hebt gesteld welke lichtbronnen je graag wil, bekijk je welke kabels en transformator je nodig hebt. De benodigde sterkte van de transformator en de lengte van je kabels worden bepaald door de posities en de wattages van de lampen. Het is even een klus om het uit te zoeken, maar dan heb je ook wat.

#4 Plaats je buitenlampen op de gewenste plek

Jouw gekozen buitenlampen plaats je eenvoudig op zijn plek. Je legt de hoofdkabel van de transformator naast de lampen, en sluit de waterdichte stekkers van de lampen hier op aan. Indien nodig kun je nog een verlengkabel of verdeelstekker gebruiken. Let wel op dat deze geschikt zijn voor buitengebruik. Tot slot steek je de stekker van de transformator in een buitenstopcontact. Wauw, jouw tuin is nu volledig verlicht en klaar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *