essent

Mannen grijpen naar thermostaat, vrouwen naar warme kleding

Vrouwen hebben doorgaans de naam een ‘koukleum’ te zijn. Toch zijn het mannen die vaker de temperatuur opschroeven in huis. Vooral jongere mannen gaan weinig milieubewust bewust om met het verwarmen van hun woning. Dit blijkt uit onderzoek door TNS NIPO onder 752 Nederlanders in opdracht van energiebedrijf Essent. Thermostaten zijn in ontwikkeling, van een simpel draaischijfje naar een zelflerend exemplaar die zich aanpast aan stookgewoonten in huis. Met het onderzoek wil Essent inzicht geven in hoe Nederlanders omgaan met de thermostaat om het comfort in huis te regelen.

De mannen uit de onderzoeksgroep blijken, eerder dan vrouwen, een hogere temperatuur te verkiezen boven warme kleding. Bovendien is het huis van de Nederlandse man vaker opgewarmd voor hij opstaat dan dat van de vrouw. Bijna de helft van de mannen geeft aan dat dit regelmatig leidt tot discussie over de temperatuur in huis. Bij ouderen is dit het minst het geval. Zij bepalen de temperatuur vaker in harmonie.

Jongere mannen gemakkelijker
Vooral mannen tot 35 jaar gaan vrij gemakkelijk om met de temperatuur in de woning. Ze zetten de thermostaat makkelijker een graadje hoger en verlagen deze pas als ze naar bed gaan. Maar liefst 45% van de jongere doelgroep vergeet de temperatuur aan te passen bij het verlaten van het huis.

Comfort regelen
Bijna de helft van de Nederlanders heeft al eens hun thermostaat laten vervangen. Voor vrouwen is inzicht in energieverbruik de belangrijkste drijfveer voor het kiezen van een nieuwe thermostaat. Daarnaast moet hij handmatig te verstellen zijn. Mannen vinden het belangrijk dat ze niet hoeven na te denken over de temperatuur in huis en kiezen daarom eerder voor een slimme thermostaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *