Licht op zolder

Licht op zolder

Ben jij een type dat altijd trouw je gordijnen open doet als je ’s morgens wakker wordt? Of ben jij een type welke eigenlijk voor 90% van de tijd alles potdicht laat zitten? Of hou jij van openheid?

Mensen uit het buitenland vinden het raar dat wij onze gordijnen in de woonkamer zo lang openlaten. Iedereen kan naar binnen kijken en je leven ligt op deze manier wel een beetje op straat. Met je gordijnen open geef je pottenkijkers de kans om te zien hoe jij leven er binnenshuis aan toe gaat. Volgens sommige hielden we tot in de jaren vijftig de gordijnen dicht. Zo kon namelijk de dominee niet naar binnenkijken. Na deze vijftiger jaren nam de welvaart ook toe en wilde men steeds meer laten zien wat men in huis had. Men wilde hun rijkdom aan de buitenwereld tonen.

Gordijnen open of dicht

Het ligt er natuurlijk heel erg aan waar je woont. Woon je aan een drukke straat dan is het wel fijn om jezelf een beetje privacy te gunnen. In mijn vorige huis deed ik altijd al vroeg de gordijnen dicht. De stoep was vlakbij en ik werd vaak er afgeleid van alles wat voorbij liep. Nu woon ik zeven hoog en gaan de gordijnen pas dicht als ik naar bed ga. Er is niemand die bij mij naar binnen kan kijken. Aan de kant van de galerij houden we dan wel de gordijnen weer dicht. Anders kijken ze zo de kamer van mijn kinderen in.

Slaapkamer

Maar hoe zit het in je slaapkamer? Doe je ze daar open? Lucht jij elke dag je slaapkamer even en doe je daarbij dan gelijk je gordijnen open?

Niet altijd is het makkelijk om bij de gordijnen in je slaapkamer te komen. Als je een kleine slaapkamer hebt kan het bed nog weleens voor het raam staan. Moet je elke keer over je bed klimmen om je gordijnen/ramen open te doen. En wat dacht je van de zolder. Een ruimte waar het toch al zo donker kan zijn.Licht op zolder

Gelukkig zijn er voor de schuine daken op een zolder goede oplossingen. Zo kan je in de Velux ramen kiezen voor rolgordijnen met elektrische bediening (meer info op Veluxshop.nl). Het maakt dan niet uit hoe hoog de ramen hangen met je afstandbediening maak je zowel het raam als de gordijnen open. Luchten en licht met 1 druk op de knop.

Gezondheid en licht

Het luchten en licht toelaten in je huis heeft grote gevolgen voor onze gezondheid. Al jaren onderzoekt men de effecten van licht op onze gesteldheid. Zo kan licht slaapstoornissen veroorzaken. Ons lichaam kan van slag raken door teveel licht en daardoor minder melatonine aanmaken. Zonder licht kunnen we echter ook weer niet want licht maakt vitamine D aan welke we ook weer nodig hebben.
Het is dus van belang een goede mix te vinden in het toelaten van licht. Zorg in ieder geval dat er overdag voldoende licht in alle ruimtes van je huis komt. Heb je dat stukje licht in ieder geval al meegepakt.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *