Koelkast overzichtelijk met koelkast bakjes

Heb jij ook zo’n droom? Een droom van een prachtig opgeruimde en ingedeeld koelkast. Zo een die je vaak bij influencers ziet, een koelkast ingedeeld met mooie koelkast bakjes. Het ziet er moeilijk uit maar is heel erg makkelijk te bewerkstelligen. En ik spreek uit eigen ervaring, een overzichtelijk koelkast geeft je ruimte en tijd.

Hoe indelen koelkast met bakjes?

Maar hoe en waar begin je nu? Laten we in ieder geval het stapje voor stapje doen. Het heeft niet heel erg veel zin om nu heel veel bakken te kopen. De indeling met koelkast bakjes moet groeien. Juist door het gebruik zul je ontdekken wat goed bij jou werkt.

Voordelen overzichtelijke koelkast

Laten we eerst eens de voordelen van een overzichtelijke koelkast bespreken. Natuurlijk geeft een opgeruimde koelkast je overzicht en rust in je hoofd maar er zijn meer voordelen:

  • Door je koelkast overzichtelijk te houden zie je al snel of iets overdatum is. Als je geen overzicht hebt kan je niet snel zien wat er in je koelkast ligt. Je stopt alles wel in de koelkast maar schuift daarbij waarschijnlijk vaak spullen naar achter. Deze kunnen overdatum raken.

    En je zult niet de 1e zijn waar dingen in de koelkast liggen te schimmelen. Of waarbij een papiertje, van bijvoorbeeld een vleeswaren verpakking, tegen de achter wand geplakt zit. Zo heb ik zelf ooit een blaadje sla gemist wat tegen de achterwand aan was gevroren. Het heeft mij heel wat moeite gekost om dit weer los te krijgen. Misschien was dat ook wel het moment waarop ik dacht dat het beter moest en toen mijn 1e koelkast bakjes heb aangeschaft.
  • Als je alles netjes in koelkast bakjes opbergt is dit een stuk hygiënischer dan alles los in de koelkast. Je kan zelf wel bedenken dat het niet fris is om een stuk kaas naast een krop sla te leggen. Beide kunnen aangetast worden door aanraking van het andere stuk.

Het is belangrijk om je koelkast efficiënt in te delen, zodat je voedsel langer vers blijft en minder snel bederft. Bovendien kun je door een goede indeling van je koelkast tijd en geld besparen door voedselverspilling te voorkomen. In dit artikel geef ik je enkele tips over hoe je je koelkast het beste kunt indelen.

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat de temperatuur in verschillende delen van je koelkast kan verschillen. Het is koudste aan de achterkant van de koelkast, dicht bij de koelmachine, en het warmste aan de voorkant, vlak bij de deur. Dit is iets om rekening mee te houden bij het in delen van je koelkast.

Een goede manier om je koelkast in te delen, is door voedsel in categorieën te verdelen. Zo kun je bijvoorbeeld één plank gebruiken voor vlees, één voor kaas, en één voor fruit. Dit maakt het gemakkelijker om voedsel te vinden en te voorkomen dat je voedsel vergeet dat je hebt opgeborgen.

Het is ook een goed idee om een aparte vakje te hebben voor groenten en fruit. Groenten en fruit produceren ethyleengas, wat kan helpen om ander fruit en groenten langer vers te houden. Door groenten en fruit gescheiden te houden van ander voedsel, kun je voorkomen dat ander voedsel bederft door het ethyleengas.

Vergeet ook niet om je koelkast regelmatig te organiseren en te schoonmaken. Dit helpt om te voorkomen dat er geurtjes ontstaan en dat voedsel dat je hebt opgeborgen, langer vers blijft. Gooi ook regelmatig voedsel weg dat over de houdbaarheidsdatum is of dat bedorven is.

Het is ook een goed idee om etiketten te gebruiken om te helpen bij het organiseren van je koelkast. Zo kun je bijvoorbeeld etiketten gebruiken om aan te geven wanneer een product is geopend of wanneer het moet worden gebruikt. Dit kan helpen om te voorkomen dat je voedsel vergeet dat je hebt opgeborgen en dat het bederft voordat je het kunt gebruiken.

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat sommige voedingsmiddelen niet in de koelkast bewaard moeten worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor bananen, aardappelen en uien.

Koelkast bakjes

Je koelkast organiseren begint met de aankoop van goede koelkast bakjes. Want hoe meer bakjes, hoe beter je kan organiseren. Maar zoals ik in het begin al zei, begin klein en bouw het langzaam op.

Een set zoals hier boven afgebeeld kan je al heel erg helpen om je koelkast op een effectieve manier in te delen. Dit set bestaat uit vier bakken. Je kan dus al je groente, fruit en eventueel je snacks in aparte bakken doen.

Nog een kleine tip van mijn zijde, kijk goed naar de afmetingen van de koelkast bakjes. Zo kocht ik ooit bakken bij de Action, ik dacht goedkoop uit te zijn. Deze bakken passen echter niet goed in mijn koelkast. Ze moeten in de breedte en de ruimte daarvoor is eigenlijk te klein om er nog iets neer te zetten. Ook de ruimte daarnaast is niet echt praktisch meer. En het blijkt dat deze goedkopere bakken dus niet in de vaatwasser kunnen. Ook iets om even goed op te letten. 

Draaiplateau voor de koelkast

Draaiplateau plastic

Zelf heb ik ook een draaiplateau in mijn koelkast staan. Op dit plateau bewaar ik alle potjes met zuur en de sausjes.

Zoals je weet zijn wij een groot gezin (6 personen) dus wat betreft smaak moeten we met veel personen rekening houden. Iedereen lust mayonaise (het liefst truffel) maar niet iedereen is dol op sriracha mayonaise. Dus we hebben vaak meerdere open potjes. Deze bewaar ik op een draaiplateau om het overzichtelijk te houden.

Voordeel van een draaiplateau, je hebt altijd goed in beeld hoeveel er nog is. En als je gaat voor kwaliteit kan je plateau in de vaatwasser.


Naast een draaiplateau kan je natuurlijk nog veel meer items toevoegen om je koelkast overzichtelijk te houden. Dat start al met een goede kaas- en vleeswarenbewaardoos. En als je veel blikjes gebruikt is het misschien ook een slim idee om hier een speciale organizer voor aan te schaffen.

Kijk voor je gaat beginnen eerst goed waar je grootste ergernis zit. Is dat de losse potjes zuur? Zijn dat de sausflesjes? Als je dat helder hebt kan je starten met het organiseren van je koelkast.

Foto van Ello op Unsplash

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *