groene landelijk keuken

Keuken met schiereiland benut ruimte optimaal

Monique en Freek Dozy uit Hilversum

Een kookeiland? Niet in hun woning. Dat zou niet passen en veel te propperig zijn, is Monique Dozy’s stellige overtuiging. Ze zoekt dus aanvankelijk naar een landelijke, blauwe hoekkeuken met mooie schouw en open vakken.
De collectie van Keur Keukens in Haarlem bevat echter niet de tint blauw die hen aanspreekt. Monique en Freek laten een medewerker de kleur zien die ze bij de verfwinkel hebben laten mengen met de vraag of de keuken in deze tint gemaakt kan worden. En dat kan! De keuken die ze uitkiezen, is in elke RAL-kleur leverbaar. Er wordt een proeffront gemaakt die Monique en Freek mee naar huis mogen nemen.
De warme kleur staat prachtig in hun interieur. Zelf hebben ze eenvoudige, maar kleurrijke meubels. Twee banken in verschillende kleuren, een oude tafel, een oude servieskast, verder weinig details. Met elkaar vormt deze soberheid een rustige, maar warme omgeving. Hun kleurstelling en sfeer zou mooi aansluiten bij een oudblauwe hoekkeuken.

Ruimtelijker
De twee ramen bemoeilijken echter een hoekopstelling. Want waar komt de hoge ijskast? En waar de afzuigkap? Lastig! Aan tafel bij Keur ontstaan andere mogelijkheden voor een optimale invulling van de keukenruimte. Een keuken met een schiereiland maakt het mogelijk om zowel een afzuigkap als een koel-/vriescombinatie te plaatsen. Het blijkt dat een schiereiland ruimte schept en ook visueel een vergrotende werking heeft. “Ik zag met eigen ogen hoe de open vlakte, die anders onbenut blijft bij een hoekopstelling, in een keuken met schiereiland wordt gebruikt. Dit had ik nooit verwacht. Ik werd helemaal omgeturnd van het idee van een hoekkeuken. Leuke mogelijkheden heeft zo’n keuken met schiereiland!” vertelt Monique enthousiast.
In de showroom staat een opstelling met precies dezelfde afmetingen zoals in haar woning. Zo kan ze zich perfect de ruimte inleven. “Ik kon mijn ogen niet geloven bij het zien van zo’n ruimtelijke keuken. En hoeveel leuke, nieuwe mogelijkheden biedt zo’n schiereiland. Geweldig. De open planken van het schiereiland was ik in gedachten al aan het invullen met mijn servies!”

Aan het slepen
Met een tekening gaat Monique weer naar huis. Tafels worden de keuken in gesleept om de nieuwe opstelling te visualiseren. Alles past, en er is ruimschoots opbergruimte voor alle spullen. Het staat ook niet volgepropt zoals Monique aanvankelijk dacht. Deze keuken moet er dus komen.
Extra leuk aan de uiteindelijke opstelling is de uitstekende vensterbank, die een geheel lijkt te vormen met de plank waar haken aan zijn bevestigd. Deze haken komen bij een antiekzaak vandaan. Juist omdat de vensterbank uitsteekt, past hij goed bij het landelijke karakter van deze oudblauwe keuken.

Tegels verbinden twee delen keuken
Ook de landelijke tegels zijn door Keur Keukens geleverd en geplaatst. Oorspronkelijk was het idee om te tegelen bij de keuken en het schiereiland, en de wand onder het lange raam te stuccen. Maar dat kwam niet mooi uit. Achteraf is dat maar goed geweest ook, want omdat het tegelwerk onder het raam doorloopt naar het eiland ontstaat één geheel en dat oogt heel sfeervol. Makkelijk is het ook, want tegels zijn makkelijker schoon te houden dan een wit gestuccte wand. Kookspetters zijn eenvoudig te verwijderen.
Veel eisen ten aanzien van apparatuur heeft Monique niet. Alleen wil ze graag een inductiekookplaat. De voordelen van kortere kooktijden, het direct reageren van de kookzones en het schoonmaakgemak spreken haar bijzonder aan. En als er een keer iemand later is voor het eten, dan is dat ook geen probleem. Met een inductiekookplaat kun je schijnbaar eindeloos verwarmen zonder dat het eten aanbrandt.
Naast de grote spoelbak is nog een kleine spoelbak te zien. Monique gebruikt deze voornamelijk om groentes uit te laten lekken. En af en toe is zo’n extra spoelbak ook handig wanneer de gootsteen vol staat en je toch de kraan wilt gebruiken. Het geeft je meer flexibiliteit. Ook wanneer je met elkaar kookt is het extra gemakkelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *