smartphone

Je smartphone gebruiken als afstandsbediening

Als je er over na denkt is het toch wel vreemd. De afstandsbediening van de tv, dat vertrouwde kastje met de rubberen drukknopjes, dat in ieder huishouden is terug te vinden, dat kennen we al ons hele leven! Nog steeds wordt bij het kopen van een nieuwe tv een afstandsbediening geleverd. Zelfs de hoogste high tech smart tv’s worden bediend met die ouderwetse afstandsbediening.

Wordt onze smartphone de nieuwe afstandsbediening?

Ondanks we steeds vaker overstappen op een universele afstandsbediening die meerdere apparaten in huis kan bedienen, is er ook een hele andere simpele oplossing. Heb jij een smartphone met prepaid abonnement zodat je ermee op het internet kan? Dan heb je ook de mogelijkheid om deze in te zetten als afstandsbediening voor je smart tv. Je smartphone moet naast een internet abonnement dan ook voorzien zijn van infrarood.

Hoe werkt een smartphone afstandsbediening

Je smartphone heeft natuurlijk veel meer functies dan dat ouderwetse kastje dat op je salontafel ligt. Zeker als je bijvoorbeeld gebruik maakt van een product zoals Google Home. Je kunt dan met je smartphone de lampen bedienen, de muziek aanzetten, het alarm van je woning in en uitschakelen en zelfs een kopje koffie zetten als je dat wil. Ook het bedienen van een smart tv is dus mogelijk. Vaak wordt er bij de beschrijving van je tv een app doorgegeven die je kunt installeren op je smartphone zodat je jouw tv ermee kunt bedienen. Universele apps waarmee je jouw smartphone kunt veranderen in een afstandsbediening voor je tv zijn Peel, AnyMote en Asmart Remote. Je kunt je tv nu harder en zachter zetten en ook zappen naar een andere zender.

Waarom is dan die oude afstandsbediening van de TV nog steeds niet verbannen?

Zo’n beetje alles in een woning kan aangestuurd worden met je smartphone. Het grote voordeel is dat dit ook op een grote afstand kan. Zo kun je bijvoorbeeld als je op vakantie bent je smart gordijnen op afstand open en dicht doen. Ook de verwarming kun je vast op afstand wat warmer zetten zodat als je thuis komt van je werk, het in je huis lekker behaaglijk is. En toch wordt die oude afstandsbediening die je zelfs moet richten om bereik te hebben nog steeds in bijna alle huishoudens gebruikt om de tv mee te bedienen.

De simpele afstandsbediening werkt het best voor de tv

Er zijn enkele hele simpele redenen voor dit verschijnsel. Ten eerste heeft de afstandsbediening voelbare knopjes. Waarschijnlijk weet jij blindelings de juiste knop te vinden en hoef je jouw ogen niet van het tv beeld te verwijderen om deze op bijvoorbeeld pauze te zetten. Dat zou bij een smartphone bediening met een aanraakscherm niet mogelijk zijn. Daarbij is ook het lichtgevende scherm van een smartphone tijdens een spannende film niet echt bevorderlijk voor de sfeer. Een smartphone met een internetverbinding wordt dus overal in huis voor gebruikt behalve het bedienen van de tv. Het is daarom belangrijk dat je een goedkoop maar goed internet abonnement hebt op je smartphone zoals bijvoorbeeld prepaid internet van Simyo. Toch zal dat zwarte kastje op batterijen nog jarenlang op iedere bank of salontafel terug te vinden zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *