In de winter al je zomertuin voorbereiden

Op dit moment zijn de meeste van ons bezig met hun kerst interieur. Waar gaan we de boom neerzetten? Welke kleur en thema gaan we dit jaar gebruiken? En gaan we meedoen met de landelijke trend om buiten een kerstboom neer te zetten? 

2021 goed beginnen

Als straks de boom weer weg is hebben we meestal een moment van bezinning. We ruimen ons huis weer op, kopen nieuw groen voor in huis en gaan nadenken over de plannen voor het nieuwe jaar. En daar hoort ook de tuin bij, want als je in de zomer wil genieten van een mooie tuin zal je al vroeg moeten beginnen met het planten van je bloembollen. 

Recent hebben wij samen met de moestuin juf van de kinderen eens goed naar onze eigen voortuin gekeken. De vorige bewoner had hier heel veel planten in gezet en door jarenlang een tekort aan onderhoud begon dit in een oerwoud te veranderen. Erg jammer want de basis is goed. Zo staan er een paar prachtige hortensia’s, rozen en varens in. Maar omdat de vorige eigenaar een hele grote struik en een hele grote boom had gepland, waren deze planten in de verdrukking gekomen. Samen met de juf, die namelijk heel veel verstand heeft van planten, hebben we de tuin aangepakt. Wat kon er weg en wat kon er verplaatst worden. Door deze verplaatsingen van bijvoorbeeld een paar rozenstruiken is er nu plaats gekomen voor nieuwe bloemen. 

Onze nieuwe zomertuin

Als de kerstboom dus weg is gaan wij druk aan de slag met onze voortuin want we willen in de zomer weer kunnen genieten van een tuin vol kleur. Nu bestaat de tuin vooral uit zacht roze kleuren door de rozen en de hortensia en we willen wat stoerdere kleuren toevoegen. En ook kleuren die waar je ook in het najaar van kan genieten. Samen met de juf zijn we een plan aan het maken. De volgende planten staan nu op de verlanglijst:


Dahlia: De dahlia is er in verschillende kleuren en vormen. Onze voorkeur gaat uit naar de paarse dahlia. Deze kleurt mooi bij de rest van de tuin maar is een stuk harder waardoor hij het liefelijke er een beetje af haalt. De dahlia plant je medio april – juni en bloeit van juli tot november waardoor je dus nog laat in het seizoen een mooie bloem in je tuin hebt. En de dahlia kan je ook als snijbloem gebruiken. Je kan dus je een boeket uit eigen tuin maken. 

Speciosa: Van te voren had de juf al gevraagd om te kijken welke bloemen we zelf mooi zouden vinden. Bij ons in de gemeente staat op verschillende plekken de Speciosa oftewel de Persicaria/ Duizendknoop. Deze laat zelf nu, na de eerste nachtvorst, nog steeds een mooie roze bloem zien. Wel harder roze dan onze rozen dus deze komt sowieso op twee plekken in onze tuin te staan. Nu kunnen we deze helaas nog niet toevoegen maar in het voorjaar gaan we deze zeker plaatsen. 

Photo by MChe Lee on Unsplash

Agapanthus: Wij houden van aparte bloemen. Bloemen die een mooi blad hebben, maar ook bloemen die lekker ruiken en het liefst ook nog insecten aantrekken. De agapanthus voldoet aan die eisen. We moeten nog even kijken of we gaan voor blauw/paarse versie of voor de witte versie. 

Je ziet wij zijn al druk bezig met onze zomertuin. We gaan zeker eerst nog van de kerst genieten maar zodra de lentezon zich laat zien gaan wij aan de slag met onze kleurrijke voortuin. We kunnen dan in de zomer lekker genieten van de alle kleuren. En hopelijk trekken deze kleurrijke en vrolijke bloemen ook mooie vlinders aan. Kunnen wij vanaf onze bank kijken naar een tuin in beweging. 

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *