Hygiëne en veiligheid in de badkamer

Bij het ontwaken is voor de meeste mensen de eerste gang die gemaakt wordt, die naar de badkamer. Even van het toilet gebruik maken, snel het hoofd onder de kraan stoppen of uitgebreid douchen om fris de dag te kunnen beginnen. Het nachtritueel is bijna hetzelfde, maar dan in omgekeerde volgorde. Minimaal twee keer per dag brengen wij dus tijd door in de badkamer. De één wat langer dan de ander. Om volop te kunnen genieten van je badkamer volgen hier enkele tips rond de hygiëne en veiligheid:

  • Voorkom een slippertje in de badkamer. Kies in de doucheruimte voor vloertegels met een antislip laag. Liever geen tegelvloer? Een douchebak of douchevloer is standaard voorzien van een antislip laag.
  • De meeste douchewanden worden geleverd in helder veiligheidsglas en moeten altijd voorzien zijn van de Europese CE-markering. De gangbare dikte veiligheidsglas voor standaardmaten tot circa 100 x 200 cm bedraagt 6 mm. Voor grotere afmetingen wordt meestal 8 mm gebruikt. Let vooral bij dunnere glassoorten op de verplichte CE-markering, zodat u zeker weet dat ze aan de veiligheidsnorm voldoen. Er wordt namelijk goedkopere import op de markt gebracht die niet aan deze CE-norm voldoet.
  • Veel glazen douchewanden kunnen worden voorzien van een coating waardoor kalkaanslag en vuil minder kans krijgt. Dit scheelt aanzienlijk in het dagelijkse onderhoud. Belangrijk is wel dat u geen agressieve reinigingsmiddelen gebruikt. Deze verkorten namelijk de levensduur van de coating.
  • Let voor de kwaliteit van een badkamermeubel vooral op de afwerking van de randen. De naden tussen de voor- en de zijkanten van een badkamermeubel zijn het meest gevoelig voor indringend vocht. De beste meubels zijn volledig mat of hoogglans gelakt, waardoor zich nergens naden bevinden wat de levensduur aanzienlijk verlengd.
  • De grootste ergernis bij kranen, die zijn gemonteerd op een wastafelblad of een badrand, is de aanslag van kalk en vuil op de plaats waar de kraan is gemonteerd. Deze is vaak moeilijk te verwijderen. Om kalkaanslag te voorkomen is het van belang dat de onderdelen van uw badkamerkraan zodanig vloeiend zijn dat het water er goed vanaf kan lopen. Een andere oplossing is de steeds populairder wordende wastafelkraan die op de muur wordt bevestigd. Dit zorgt ervoor dat de kraan eenvoudig te reinigen is.
Steeds populairder zijn de op de muur gemonteerde kranen.
  • Als u kinderen heeft dan zijn thermostaatkranen eigenlijk een must, maar ook voor uzelf en eventuele logés biedt de thermostaatkraan extra veiligheid. Dankzij de vastgestelde temperatuur en de stopknop die verhindert dat de kraan eenvoudig op een hogere stand dan 38°C gedraaid kan worden, kan niemand zich niet branden aan te heet water.

Bron: Voorlichtingsburo Wonen

http://www.voorlichtingsburowonen.nl

_Voorlichtingsburo_Wonen

Bron 1e foto: Dansani

KWC by Franke_thermostaatkraan

KWC by Franke_thermostaatkraan

Hotbath_kraan uit muur

Hotbath_kraan uit muur

Dekker_Hidrobox douchevloer 80x140

Dekker_Hidrobox

 

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *