Het zware werk

Het zware werk: zelf doen of uitbesteden?

Sta je voor een flinke klus in en om je huis? Ga je een flinke verbouwing in of heb je plannen om je tuin compleet opnieuw aan te gaan leggen? Stel jezelf dan altijd even de vraag of je alles zelf wil doen, de boel compleet wilt uitbesteden of hier een combinatie van wil maken. Het kan, kostentechnisch, aantrekkelijk lijken om ook het zware kluswerk zelf uit te gaan voeren, maar houd in gedachten dat het hierdoor niet altijd per se beter, sneller of gemakkelijk zal gaan.

Wat kun je zelf?

Het is lastig om een eenduidig antwoord te geven als het gaat om welke klussen je zelf uit kunt voeren, en welke je maar beter aan de vakmensen over kan laten. Wat je zelf wel en niet kan doen hangt tenslotte van heel wat factoren af. Hoe sterk ben je, bijvoorbeeld, en hoe is het gesteld met je rug? Als er veel gesjouwd of gedragen moet worden, kom je met ongetrainde bovenarmen en een zwakke rug namelijk niet ver. Ben je juist een echte krachtpatser, dan kun je al veel meer zelf. Let wel op: overschatting ligt op de loer. Als er echt veel gesjouwd moet worden, dan zal zelfs de sterkste rug daar niet tegen bestand zijn en uiteindelijk opgeven. Wees dan niet eigenwijs, en ga niet alles met je eigen kracht lopen tillen. Voor dit soort momenten is er heftruck verhuur uitgevonden: kost je even wat geld, maar beter je geld dan je rug, toch?

Bij klussen gaat het natuurlijk niet alleen om kracht. Je kunt nog zo sterk zijn, maar als je geen benul hebt van leidingen en elektriciteit heb je daar niks aan als dat nu juist de klus is die moet gebeuren. Ook in dat geval geldt weer: wees niet eigenwijs. Dit zijn geen zaken om mee aan de slag te gaan als je er geen verstand van hebt. Niet alleen werkt dat erg vertragend op je klus, je kan jezelf en anderen ook nog eens flink in gevaar brengen.

Het zwaardere werk

Zelfs al wil je nog zoveel werk zelf doen, of ben je van plan ‘een mannetje’ in te huren dat heel veel zelf kan, er zijn toch momenten waarop het nodig kan zijn om hulp in te schakelen. Dat hoeft niet altijd in de vorm van een persoon te zijn, het kan ook een machine zijn. De eerdergenoemde heftruck is daar een goed voorbeeld van; deze maakt het werk in sommige gevallen een stuk makkelijker en minder gevaarlijk.

Ook als er zware objecten hoog getild moeten worden is hulp eigenlijk onmisbaar. Een dakkapel plaatsen, bijvoorbeeld. Een hoogwerker huren is dan simpelweg de enige juiste keuze, een andere manier om deze veilig en hoog op zijn plek te krijgen is er niet. Houd hier rekening mee bij het beramen van de kosten, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *