piqsels.com-id-zwfry (1) (1)

Gun jezelf wat meer klus luxe

We hebben allemaal wel een verzameling gereedschappen voor de grote en kleine klussen in huis. Bij de één is deze collectie zeer uitgebreid, maar veel huishoudens behelpen zich bij het klussen in huis met een minimale hoeveelheid aan gereedschappen. En dat is zonde, want met wat simpele ingrepen maak je het jezelf een stuk eenvoudiger.

Compressor

Eén van die simpele dingen die het klus leven een stuk gemakkelijker maken, is de aanschaf van een compressor. Een compressor bouwt een luchtdruk op, waarmee je simpele, maar ook zware taken mee kan uitvoeren. Nou hoor ik je al denken, maar waar zal ik dat dan nodig voor hebben?

Dat dacht ik ook heel lang, tot ik van iemand een airpress compressor kreeg. De meest simpele, maar in mijn ogen ook één van de meest vervelende klussen, namelijk het opblazen van zwembaden en fiets- en autobanden werd ineens een stuk eenvoudiger. Nu hebben wij een groot gezin van 6 personen, dus 12 fietsbanden oppompen was een hoop spierballen werk. Nu is het een koud kunstje en kan ik ze oppompen tot het juiste volume. Er gaat namelijk meer lucht in een fietsband dan je denkt, namelijk tussen de 4 en 7 bar voor een standaard fiets. Kijk voor de juiste druk even op de zijkant van je fietsband. Tijdens het oppompen van de banden, spuit ik met luchtdruk gelijk de fietsen even schoon.

Het zwaardere werk

Ben je van plan om ook pneumatisch, met lucht dus, te gaan verbouwen, hou er dan rekening mee dat je compressor voldoende luchtdruk kan opbouwen en dat de tank groot genoeg is, om constant druk te leveren. In principe kan je alles met luchtdruk voor mekaar krijgen, zoals spijkers en nieten schieten, verf spuiten, kitten, tegels weghakken, muurtjes slopen, boren, slijpen, afbramen en moeren los- en vastdraaien.

Zagen

Met een compressor kan je niet zagen, maar hier zit volgens mij wel de tweede tip om je klussen wat te vereenvoudigen.

Al jaren lang doe ik in de woningen waar ik heb gewoond zelf de kleine verbouwingen. Houten tussenwandje plaatsen, plafonds vervangen, noem maar op. Maar elke keer stond ik met een handzaag te rommelen om balken en platen hout op maat te zagen. Nou ben ik geen beroeps klusser, dus vond ik zagen inspannend werk, onhandig en ik liep de kans dat ik toch nog scheef zaagde. En zo viel voor mijn laatste verbouwing het kwartje: Waarom nog met de hand zagen als je kan cirkelzagen

Dus kocht ik mijn eerste handcirkelzaag. Het vergde even wat oefening, maar toen bleek dat je de zaag het werk moest laten doen, had ik binnen no-time alle balken en houten planken op maat gezaagd. En dankzij de rechtlijnigheid van de cirkelzaag waren alle zaagsneden even recht! Toevallig kan mijn cirkelzaag ook invallend zagen. Dat betekent dat je ook halverwege een plaat hout kan beginnen met zagen. Ideaal voor als er een hap uit een plaat moet.

Gemak dient de mens

En zo heb ik door twee apparaten mijn klussen in en om het huis een stuk eenvoudiger gemaakt. Apparaten waar ik eerder van dacht ze niet nodig te hebben. En ook al gebruik ik ze niet dagelijks, als ik weer eens een band oppomp of een balkje zaag, dan weet ik weer: Gemak dient de mens.

Foto door: piqsels.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *