Genieten van geranium

Bloeiseizoen geranium start eind april

Eind april begint een nieuw bloeiseizoen van geranium (Pelargonium). De kans op nachtvorst is zo klein, dat je deze zomerbloeier dan gerust al buiten kunt zetten. Met een paar planten creëer je eenvoudig een fleurig paradijsje op balkon en terras waar je de hele zomer van kunt gnieten. Geraniums hebben namelijk zoveel flowerpower dat ze, onder invloed van de toenemende zonkracht en warmte, zich ontwikkelen tot grote planten. Hartje zomer zijn ze vaak verviervoudigd qua volume. Dat betekent ook heel veel kleur en dat duurt tot diep in het najaar. Met een paar eenvoudige tips zorg je voor maximale flowerpower.

Fleur en geur
Er zijn verschillende geraniums om balkon en terras mee op te zomeren. De meest bekende zijn de staande (Pelargonium zonale), de hangende (Pelargonium peltatum) en de Franse geranium (Pelargonium grandiflorum). Ze staan allemaal garant voor een rijke bloemenzee en met name de hangende soorten zijn prachtig in hanging baskets. De meest voorkomende kleuren zijn roze, wit, paars en rood. Maar laat je ook eens verrassen door tweekleurige geraniums. Het blad van geraniums heeft een licht citroenachtige parfum.

Tips
– Welke pot je ook kiest, zorg dat ie groot genoeg is. Met een hoogte van ongeveer 20 cm hebben de plantenwortels voldoende ruimte om zich te ontwikkelen. Een pot met een diameter van 15-18 cm is geschikt voor één geranium (potmaat 10-12).
– Gebruik bij voorkeur speciale grond voor balkon- en terrasplanten zoals geranium. Het zorgt voor een goede waterhuishouding, heeft een goede structuur, is luchtig en bevat vaak al voeding. De wortels kunnen zich zo optimaal ontwikkelen en dat resulteert in een gezonde en rijkbloeiende geranium.
– Zorg dat er een gat in de bodem van de bloempot zit zodat het teveel aan (giet)water kan wegvloeien. Vul de pot met een laagje hydrokorrels en daarboven komt de potgrond waarin je geranium plant. Als je zorgt dat de potgrond een paar centimeter onder rand blijft, dan overstroomt de pot niet bij het watergeven.
– Geef geraniums regelmatig water en plantenvoeding. Als de grond licht vochtig is, is het prima. Haal uitgebloeide bloemen weg zodat de plant snel nieuwe knoppen aanmaakt.

Meer informatie en inspiratie vind je op www.mijngeranium.nl.

Fotocredit: Pelargonium for Europe

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *