nieuw hoofdkussen

Een nieuw hoofdkussen kopen: hier moet je op letten

Een goede nachtrust draagt bij aan een gezonde levensstijl en is essentieel voor goed werkende hersenen. We weten allemaal dat onze nachtrust ontzettend belangrijk is, maar hoe zorg je er nu voor dat je goed slaapt? Om de dag uitgerust te beginnen, is de kwaliteit van het bed, matras en het kussen waar je op slaapt van belang. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuw hoofdkussen. 

Kijk naar je favoriete slaaphouding

Welk kussen voor jou het beste is, hangt af van een aantal verschillende factoren. Een hiervan is je slaaphouding. Er zijn drie verschillende soorten slaper: de rug-, zij- of buikslaper. Voordat je een nieuw hoofdkussen gaat aanschaffen, moet je jezelf afvragen wat jouw favoriete slaaphouding is. Bij elke houding hoort namelijk een ander kussen. 

  • Rugslaper

De rugslaper kan het beste voor een kussen kiezen met genoeg ondersteuning. Het is belangrijk dat het kussen iets hoger ligt in de nek dan bij het achterhoofd, anders kunnen er namelijk vervelende nekklachten ontstaan. 

  • Zijslapers

Ben jij een echte zijslaper? Dan moet je erop letten dat je schouders niet op het kussen liggen, maar er tegen aan. De ruimte tussen je schouder en je hals moet worden gevuld door het kussen. Kies daarom niet voor een te zacht exemplaar. 

  • Buikslapers

Als je regelmatig op je buik slaapt, adviseren we om een dun hoofdkussen aan te schaffen. Op deze manier kun je namelijk goed blijven ademen tijdens het slapen. 

Je eigen wensen en behoeften 

Niet alleen je houding is belangrijk bij het kiezen van het juiste hoofdkussen, ook moet je luisteren naar je eigen wensen en behoeften. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Houd je van een hard of juist een zacht kussen? Niet iedereen slaapt even goed op hetzelfde kussen, houdt hier rekening mee. Schaf dus niet zomaar hetzelfde exemplaar aan als je partner, maar kijk altijd naar je eigen voorkeuren. Transpireer je veel tijdens het slapen? Dan is het verstandig om voor een natuurlijk materiaal als katoen met synthetische vulling te kiezen. Deze kun je namelijk in de wasmachine stoppen en regelmatig wassen. 

Heb je last van nek- en/of rugklachten?

Word je vaak wakker met vervelende klachten als pijn in de rug en/of nek? Dan kun je ervoor kiezen om een schuimblok- of neksteunkussen aan te schaffen. Deze zijn speciaal gemaakt voor mensen met nek- en rugklachten, hoofdpijn en slaapproblemen. De kussens zijn meestal iets harder dan normaal en voorgevormd, zodat je een comfortabele houding kunt aannemen. Houdt er wel rekening mee dat de kussens meestal niet wasbaar zijn, maar nekkussens nemen geen stof op. Ideaal voor als je een stofallergie hebt.

Bij vervelende klachten adviseren we om niet alleen te kijken naar je huidige hoofdkussen, maar ook naar het matras en dekbed. Een combinatie van de verkeerde producten kan namelijk voor nare kwaaltjes zorgen. Laat je vooral adviseren door een specialist. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *