Deze ark is de Woonboot van het jaar 2015

Vandaag, vrijdag 19 februari, is de uitslag van de Woonboot van het jaar-verkiezing bekend gemaakt. In aanwezigheid van genomineerde woonbootbewoners, hun architecten en/of aannemers is de winnaar uitgeroepen. De Woonboot van het jaar 2015 is de woonark “Weesperzijde” te Amsterdam, ontworpen door +31 Architects.

Woonbootbewoner Dan Blazer wilde een woonark met vanuit de woonkamer maximaal zicht op het water, alle overige vertrekken verdwenen uit het zicht onder de waterlijn. Zo lang als de hagelwitte ark zelf is, is ook de glazen schuifpui die toegang biedt tot een net zo fors terras dat vrijwel naadloos aan de woonkamervloer verbonden is. De jury was onder de indruk van de vrije plattegrond met slimme kastdeuren die dubbel dienst doen als slaapkamerdeur en details waaruit vakmanschap spreekt.

Elke ruimte is met een zorgvuldige vanzelfsprekendheid uitgevoerd. Een mooi voorbeeld daarvan is de zwevende trap, gemaakt van massieve scheepsstalen delen. Twee ramen boven de waterlijn zorgen dat het daglicht tot diep in het souterrain kan doordringen, zonder dat dat voor de bovenverdieping beperkingen oplevert. Eén plank van de houten kast blijkt een uittrekbare schuifwand die een derde slaapkamer creëert. Een ander mooi detail is de kastenwand waarlangs je loopt richting master bedroom. De eerste deur is geen kastdeur. Geopend vormt hij een deur die de ouderslaapkamer afsluit. De jury was onder de indruk van de vrij indeelbare begane grond met deze slimme kastdeuren en details waaruit vakmanschap spreekt.

Woonark Weesperzijde biedt het meest complete pakket, een woonboot die van exterieur tot uitvoering voorbeeldig is. Een optelsom van intrinsieke kwaliteiten zo hoog dat Woonark Weesperzijde zich Woonboot van het jaar 2015 mag noemen.

De presentatie van de uitreiking was in handen van Cindy Pielstroom – sinds kort ook woonbootbewoonster. Hans Sibbel (woonbootbewoner en columnist van VLOT) vertelde zijn ervaringen als waterbewoner op zijn eigen wijze en sloot de middag af.

Naast het juryrapport en de inzendingen zijn op www.woonbootvanhetjaar.nl ook foto’s van de winnende woonboot te zien.

Prijs voor de Woonboot van het Jaar 2015

De hoofdprijs is een professionele fotoreportage van vier pagina’s in VLOT-magazine en een artikel in ArchitectuurNL. Ook mag de winnaar een nieuwe “VLOT-verkiezing Woonboot van het jaar” trofee – een oude koperen scheepsbel om bezoek aan te kondigen – een plaatsje aan boord bieden. De wisselbokaal van vorig jaar – bestaande uit een kikker (handvat om touw op vast te zetten) van een oude mijnenveger – werd door de eerste winnaar van de trofee zo gewaardeerd dat hij definitief aan boord van de ark te Wilnis mag blijven. De scheepsbel blijft ook in bezit en is gedoneerd door Floatbase.

Die middag werd er ook een publieksprijs uitgereikt door Noord Holland Leeft (onderdeel van RTV NH). Marc Ruyg overhandigede deze publieksprijs. Deze prijs is gewonnen door (de trotse eigenaren van) woonschip Jupiter. Een mooi miniatuur-anker met inscriptie krijgt een plaatsje aan boord.

De prijsuitreiking vond plaats op vrijdag 19 februari aan boord van de Salve van Nautiek Vaaropleidingen, in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam. De verkiezing is mogelijk gemaakt door KSB pompen, Drijvend Wonen, Pilkington Benelux BV en Zeedesign. Zonder deze sponsoren  was deze verkiezing niet mogelijk!

De verkiezing van de Woonboot van het jaar

Alle arken, schepen of scharken die in 2015 opgeleverd zijn, mochten meedingen naar de prijs. Uit de inzendingen bezocht de jury 3 genomineerden: De luxe motor Jupiter blijkt een replica met een verborgen onderwaterverdieping die met veel volharding voorop loopt in de vernieuwing van het opdrogende aanbod van woonschepen. Woonschark Koophandel is een knap staaltje specialistisch timmerwerk waar van alles waar je tijdens een verbouwing tegenaan loopt een diamantje is gemaakt. De uiteindelijke winnaar biedt een compleetheid van architectuur, uitvoering en locatie en dat maakt de ark in Amsterdam de winnaar.

De jury, bestaande uit Bob Ronday (architect voor land en water), Mark van Ommen (waterprojectontwikkelaar), Ingeborg van Lieshout (copywriter architectuur & design, copywriter architectuur en design en woonschipbewoner), Peter de Winter (hoofdredacteur ArchitectuurNL en Bouwwereld) en Renate Meijer (uitgever/eigenaar en hoofdredacteur VLOT), beoordeelde onder meer de architectonische- en waterwoonkwaliteit, vindingrijkheid en vakmanschap.

De oproep voor inzenden voor de volgende editie wordt half 2016 geplaatst in VLOT magazine.

Waarom een Woonboot van het jaar-verkiezing?

Architectuurprijzen zijn er voldoende. Maar geen van de bestaande prijzen biedt een podium voor de woonboot, hoewel die heel specifieke mogelijkheden biedt die om een eigen waardering vragen. Het idee voor een dergelijke verkiezing kwam oorspronkelijk van architect Bob Ronday: “Het doel is het laten zien waar we in Nederland goed in zijn: bouwen op en in het water. Hopelijk leidt dit tot meer vraag naar waterwonen en uiteindelijk tot meer ligplaatsen met een grote diversiteit aan hoogwaardige drijvende bouwwerken.”

VLOT (de glossy die iedere woonbootbewoner kosteloos aan boord bezorgd krijgt) bleek het mooiste medium voor deze prijsvraag. Renate Meijer, uitgever/eigenaar en hoofdredacteur VLOT: “Vanuit historie is waterwonen een woonvorm die gezien wordt als bohemien, waar weinig voor is geregeld. Tegenwoordig is waterwonen een bewust gekozen manier van wonen en maken woonboten een vast onderdeel uit van onze omgeving met woningen die niet onderdoen voor een vrijstaande villa. De Woonboot van het Jaar-verkiezing laat juist walbewoners zien hoe fantastisch mooi wonen op het water is en beoogt waterwonen als volwaardige woonvorm op de kaart te zetten.” De organisatie is bijzonder blij met de aandacht van pers en bestuurders voor de verkiezing. Daaruit blijkt dat waterwonen de aandacht heeft en kunnen we in de toekomst hopelijk van meer bijzondere woonboten genieten.

Sponsoren

www.ksb.nl

www.pilkington.nl

www.drijvendwonen.nl

www.zeedesign.nl

Genomineerden ontvingen ook het boek met portretten over woonbootbewoners ‘Nooit nooit nooit meer aan de wal’ – van Jowi Schmitz en Friso Spoelstra.

Over VLOT

VLOT is hét kwartaalblad voor waterbewoners. VLOT geeft inspiratie en informatie over leven op het water. Vlot wordt elk kwartaal kosteloos toegestuurd aan alle ligplaatsadressen in Nederland. Voor liefhebbers en geïnteresseerden aan de wal is een abonnement mogelijk. www.vlotmagazine.nl

www.woonbootvanhetjaar.nl #WoonbootvhJaar

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *