Design Verlichting

Bij een verhuizing of verbouwing komt de verlichting vaak als laatste. Het geeft de finishing touch aan het interieur en is een echte sfeermaker. Niet gek ook dat velen het kiezen van verlichting lastig vinden. Zeker op het gebied van designverlichting is er ontzettend veel te kiezen. Toch hoeft het kiezen van de perfecte verlichting niet moeilijk te zijn, mits je goed filtert om het grote aanbod van designlampen overzichtelijk te maken. Begin met een aantal vragen: op welke plaats komt de verlichting te hangen? Moet de verlichting functioneel zijn of sfeer brengen? Welk materiaalgebruik komt terug in je interieur en welke materialen wens je terug te zien in de lamp? Mag de lamp opvallend in vorm en/of kleur zijn of mag het opgenomen worden door de ruimte?

Een hoop vragen die het zoekproces naar de perfecte designlamp zullen versnellen! Zelf ook op zoek? Laat je inspireren door de onderstaande voorbeelden van design hanglampen!
tolomeo verlichting hanglamp

Tolomeo van Artemide

wandlamp zuiver

Dice Spot van Zuiver

Als je weet op welke plaats de verlichting komt te hangen is het goed jezelf af te vragen of het licht functioneel moet zijn of dat het gaat om sfeerverlichting. Er zijn verschillende soorten designlampen die functioneel licht bieden zoals de welbekende Tolomeo serie van het Italiaanse Artemide, bestaande uit bureaulampen, hanglampen en wandlampen. Verstelbaar, draaibaar, met dimmer en zonder dimmer, de mogelijkheden zijn eindeloos! En ander goed voorbeeld van functioneel licht is de Dice Spot van het Nederlandse merk Zuiver. Waar sommigen spots het liefste weg werken is de Dice Spot een lamp die best gezien mag worden! Zeker in de koperen uitvoering is het een eye catcher en kan het een toevoeging geven aan het interieur!
heracleum moooi

Heracleum van Moooi

Hoeft het licht niet functioneel te zijn en ben je op zoek naar designverlichting die sfeer brengt in huis zijn er een hoop designlampen die zullen voldoen. Het gaat hier vaak om indirect licht wat veelal rondom de lamp schijnt. Mooie kroonluchters, grote industriële kappen en ronde vormen zien we tegenwoordig veel voorbij komen. Een mooi voorbeeld is de Heracleum hanglamp van het merk Moooi. Het geeft een moderne kijk op de kroonluchter en met zijn ledverlichting in de vorm van blaadjes is het een blikvanger waar je naar kunt blijven kijken.
retro lamp zuiver

Retro 70 en Multishine Copper lampen van Zuiver

beat lights

Beat lights en Copper Shades van Tom Dixon

Een volgende belangrijke stap is het bepalen van materiaal. Dit hangt natuurlijk ook samen met de stijl waar je voor gaat; hou je van industrieel kun je kiezen voor aluminium, glas of metallic lampen. Speel met koper en chroom met bijvoorbeeld de lampen van Zuiver of Tom Dixon. Mooi als enkele stukken maar zeker ook gaaf wanneer er meerdere samen hangen. In combinatie met de juiste tinten in de rest van het interieur creëer je met deze industriële lampen toch een warme sfeer!

muffin lamp

Muffin en Shadow lampen van Brokis

Octo lamp van Secto

Octo lamp van Secto

Meer een natuurlijke stijl? Dan vallen bovenstaande lampen vast in de smaak. De met de hand geblazen glazen lampen van Brokis zijn echte eye catchers in huis! De combinatie van glas en hout zijn perfect voor liefhebbers van natuurlijk minimalisme. Net als de lampen van Secto die met de handgebogen en gevormd zijn. De lichtbron zit verwerkt in de hals van de lamp, wat de verlichting subtiel maakt, mede door zijn unieke vorm!
Aim lampen en String lights van Flos

Aim lampen en String lights van Flos

Naast materiaal speelt vorm ook een belangrijke rol bij het kiezen van verlichting. Zo zijn er veel gave lampen te vinden die haast kunstzinnig zijn en waar de snoeren en kabels een worden met de architectuur van een omgeving. Het Italiaanse merk Flos is qua techniek en vorm een voorloper op dat gebied. Zowel de Aim lampen als de String lights zijn uniek in vorm door het lijnenspel van snoeren die de ruimte onder het plafond speels vullen.

Geïnspireerd geraakt? Bij MisterDesign kun je de mooiste designverlichting vinden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *