tv wegwerken

De tv wegwerken anno 2019

We kijken steeds minder TV. In 2017 keken we nog 178 minuten per dag, in 2019 is dit 173 minuten. In 2013 was dit nog 3 uur en 15 minuten. En in de toekomst zal het aantal minuten elk jaar minderen. Des te meer reden dus om de tv weg te werken.  

Tegenwoordig kijken we meer televisie op andere apparaten. Als ik naar mijn eigen gezin kijk zitten mijn kinderen meer op hun telefoon, tablet of laptop naar youtube of netflix te kijken dan naar de tv te staren. De tv wordt alleen gebruikt als er een specifiek programma op de televisie is. In ons geval Voice of Holland of een familiefilm die we huren via Netflix of Pathe.

Omdat de tv zo weinig gebruikt wordt hebben wij er voor gekozen om de tv weg te werken. In ons vorige huis stond hij in een kast. Nu hebben wij er voor gekozen om een kunstwand te maken maar er zijn meerdere mogelijkheden om je tv weg te werken:

De tv kast

tv wegwerken met een tv kast

Door je tv in een kast te plaatsen heb je hem al snel uit je interieur verwijderd. De kast kan je helemaal aanpassen aan je eigen interieur. Of je nu een scandinavisch interieur hebt of een landelijke interieur. Er is altijd wel een tv/opbergkast te vinden die past bij jouw stijl. En als je geen echt tv kast vind kan je er altijd zelf nog een maken. Je koopt gewoon de kast die past bij je interieur en past zelf de binnenzijde aan. Vaak betekent dit dat je dan de planken weg moet halen en eventueel een gat in de kast moet maken waar de kabels doorheen kunnen.

Voordeel van een opbergkast is dat je deze ook nog leuk kan stylen met bijpassende woonaccessoires. En dat alle andere items die bij een tv horen, zoals de afstandsbediening en tv-ontvanger gelijk uit het zicht zijn.

Muur verven in een donkere kleur

Je kan de tv ook camoufleren door de muur waar je de tv aan hangt te verven in een donkere kleur. Door deze bijvoorbeeld zwart of donker grijs te verven valt de tv minder op als hij niet aanstaat. Hij valt weg tegen de achterwand.

De meeste van ons willen graag een plek waar we onze tv ontvanger en eventuele andere apparatuur in willen opbergen. Als je kiest voor een zwarte wand is het mooi om het kastje ook mee te verven in deze kleur waardoor ook deze niet opvalt. Zo heb je in een wand alles weggewerkt.

Je tv als schilderij

De techniek staat niet stil en Samsung heeft de Samsung the Frame ontwikkelt. Deze tv kan als hij niet aanstaat gebruikt worden als schilderij. Nu hoor ik je meteen denken dat dit veel stroom kost want de prent wordt getoond op het moment dat de tv uit staat maar tegelijkertijd is de tv zo slim dat hij uitschakelt op het moment dat hij geen beweging in de ruimte waarneem.

Standaard heeft Samsung the Frame al een groot assortiment aan prents en schilderij maar je kan er ook voor kiezen om via een abonnement een specifiek stuk te kopen. In dit abonnement zijn regelmatig nieuwe collecties te zien waardoor je regelmatig een nieuw design kan kiezen. En wil je de tv personaliseren dan kan je je eigen foto’s tonen op het scherm. Samsung biedt zelfs de mogelijkheid om er een passe partout omheen te plaatsen.

Door naast de Samsung the Frame nog allerlei schilderijen te plaatsen creëer je een echt kunstwand. Alleen de kenner zal de tv herkennen, andere zullen denken dat je een eigen mini galerie in huis hebt.

Wil je een soortgelijk wand maken met je eigen tv dan kan je dit doen door middel van het maken van een tv wand zoals deze:

In deze wand kan je dan gelijk de kabels mooi wegwerken. Hierdoor zie je nog minder dat het een tv is.

TV verstoppen

Je kan er ook voor kiezen om de tv weg te werken in een grote (boeken)kast. Hiervoor maak je een kast op maat. In een vlak zet je de tv, voor dit vlak plaats een een grote schuifdeur. Als je de tv niet gebruikt is de tv verstopt achter de deur. Je boeken zijn dan ten allen tijde het middelpunt. Alleen als je tv wilt kijken zul je ze even moeten verstoppen om zo de tv te voorschijn te toveren.

Op mijn pinterestbord vindt je nog veel meer leuke ideeën voor het verstoppen van je tv. Want wat dacht je van:

  • je televisie verstoppen achter een rolgordijn.Klinkt raar maar het lijkt net of er een raam achter het gordijn zit
  • Je televisier verstoppen achter mooie luiken. Deze kan je dan verplaatsen als je tv wilt kijken.
  • Je televisie verstoppen achter een oude schoolkaart. Naast dat de schoolkaart een leuke eye-catcher is heb je op deze manier gelijk die tv verstopt.
  • Of je verstopt je televisie achter een spiegel.

Wil je weten hoe bovenstaande suggesties er uit zien bekijk dan mijn pinbord: tv verbergen.

De tv lift

Naast een standaard opbergkast zijn er ook kasten verkrijgbaar met een ingebouwde lift. Als je tv wilt kijken komt de tv omhoog. Kijk je geen tv dan wordt de tv opgeborgen in de kast. De tv lift kan zelfs worden ingebouwd in je bed waardoor ook in de slaapkamer de tv niet langer zichtbaar is.

Zoals je ziet zijn er zoveel mogelijkheden om de tv uit het interieur te “verbannen”. Ik denk dat mensen die over 10 jaar voor het eerst gaan samenwonen geen tv meer zullen ophangen. Alles zal zich dan afspelen op tablets en telefoons. Misschien dat men nog een beamer ophangt waarop men de echte pronkstukken zal bekijken maar tv kijken zoals wij dat vroeger deden zal er niet meer bij zitten. De techniek zal zich nog verder ontwikkelen en ook het aanbod zal de komende jaren nog meer veranderen. We gaan veel meer naar kijken wanneer het ons uitkomt dan kijken via de vast tv planning.

Lees ook onze andere populaire blog over het wegwerken van je tv. Deze is al meer dan 12.000 keer gelezen: http://www.interieurinspiratie.nl/hoe-verberg-ik-mijn-televisie/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *