De oude deurklink

Woningen vliegen als warme broodjes over de toonbank. Het is niet makkelijk om een huis te vinden en al helemaal niet als op zoek bent naar een specifiek huis, zoals bijvoorbeeld een jaren 30 woning. Deze soort woningen zijn erg geliefd en een jaren 30 woning die je zo kan betrekken zijn vaak al verkocht voordat ze op de markt komen. Voor dit soort woningen worden vaak aankoopmakelaars ingeschakeld zodat de koper er zeker van is dat hij voorrang krijgt. Aankoopmakelaars worden vaak al eerder getipt dan dat het op de markt komt.

De woningen die nog wel verkrijgbaar zijn, zijn vaak opknapwoningen. Woningen waar de verkoper meer dan 25 jaar of soms nog langer geleden is komen wonen en er zeker de laatste jaren niets meer aan heeft gedaan. En ook daar zul je je best voor moeten doen. Zelfs deze woningen staan maar kort te koop. Maar als je er dan eentje hebt kan je deze helemaal naar eigen smaak inrichten, natuurlijk wel met de jaren 30 stijl in je achterhoofd. 

Kenmerken jaren 30 woning

1.Deuren

In de woningen van tegenwoordig wordt er veel gewerkt met gladde deuren. Dat was in de jaren 30 wel anders. Toen hielden ze van prachtige paneeldeuren. Ook werden de ruimtes vaak in tweeën gedeeld. En dat deed men dan met prachtige en-suite deuren. Mocht je een heel oud huis vinden waarbij je veel moet opknappen maar de originele paneel – en en-suite deuren zijn nog aanwezig, besef je dan dat je een pareltje in handen hebt. De basis van jouw jaren 30 woning staat als een huis, jij moet het alleen in de originele stijl terugbrengen.

Gelukkig zijn er webshops die gespecialiseerd zijn in producten die passen bij de jaren 30 stijl. Zo kan je bij de Oude Deurklink alles vinden over het deurbeslag voor de jaren 30 woning. Zelfs het karakteristieke wc overslag. 

2. Glas in Lood

Als je de gelukkige bent van die originele deuren dan zit daar ook nog vaak glas in lood in. Niet alleen in de deuren maar ook in de ramen werd dit veel gebruikt. Helaas is dit vaak door de jaren heen verwijderd. Mede ook omdat dit glas niet geïsoleerd is en men er toch warmpjes bij wilt zitten. Met de technieken van tegenwoordig zijn er genoeg mogelijkheden om toch te zorgen voor isolatie maar met name in de jaren 70 werden de glas in lood ramen vaak verwijderd. Gelukkig heeft de techniek de ambacht niet ingehaald. Er zijn nog steeds meester die glas in lood.

3. Erker

Nog een karakteristieke eigenschap van de jaren-30 woning, de erker. Deze bracht naast sfeer nog net een beetje extra ruimte in het huis. Vroeger waren de gezinnen veel groter dus men leefde met zijn allen op een veel kleinere ruimte dan wij nu. Door in de erker een bank te plaatsen creëerde men extra zitplaatsen. 

 4.Vloer

En als we het dan toch over pareltjes hebben, misschien ben jij ook nog wel de gelukkig met een mooie granieten vloer. Deze lag voornamelijk in de hal en de natte ruimtes zoals het toilet en de keuken. Als deze in jouw eigen “bouwval” nog intact is dan kost het renoveren van je huis misschien wel tijd en geld, maar je krijgt er een paleisje voor terug. De basis is namelijk aanwezig, je moet er alleen zelf nog iets van maken. 

Ben je wel dol op de jaren 30 stijl maar mag het iets stoerder? Bij de Oude Deurklink hebben ze een mat zwarte jaren 30 collectie. Deze past perfect bij het huis maar geeft de woning net een iets meer industriële sfeer. 

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *