De originele Eames Fiberglass Chair is terug!

Je kent ze vast, de Eames Plastic Chairs van Vitra. De kunststof zitkuipjes met het draadonderstel zijn niet weg te denken uit het interieurbeeld. Toch zijn de originele Eames Chairs ooit anders geweest. De designliefhebber zal ongetwijfeld weten dat de stoelen van origine de Eames Fiberglass Chairs zijn. De enige manier om een origineel exemplaar te verkrijgen, was het urenlang afstruinen van veiligsites en marktplaats. Maar dat hoeft binnenkort niet meer! Na 70 jaar sinds de introductie zijn ze terug in originele uitvoering: de Eames Fiberglass Chairs!

eames fiberglass chairs

Waarom ze uit productie gingen

De Fiberglass Chairs zijn een ontwerp van duo Charles en Ray Eames, welke zij in 1950 op de markt brachten. Na de oorlog was er een grote behoefte aan goedkope meubels voor nieuw te bouwen huizen. Plastic was een perfect materiaal voor massaproductie, omdat dit flexibel is, niet te kostbaar en gemakkelijk te vormen. De originele samenstelling van de Fiberglass Chairs met glasvezel versterkt polyester werd begin jaren ’90 gestopt, wegens ecologische redenen. Vanaf dat moment zou de Plastic Chair gemaakt worden van polypropyleen, wat een milieuvriendelijker én recyclebaar materiaal is.

eames fiberglass chairs

De échte Eames stoel is terug!

De stoelen bleven mateloos populair en zijn vandaag te dag nog te vinden in het hedendaagse interieur. Of je nu een klassieke of minimalistische interieurstijl hebt, dit design icoon past overal. Toch is er altijd een grote groep voorstanders van de Fiberglass Chairs geweest, welke niets liever wilden dan een Eames Chair van fiberglass. Begrijpelijk, want glasvezel heeft prachtige unieke kenmerken, zoals plaatselijke kleurverschillen, kleine oneffenheden en gaatjes en glasvezelstrepen.

De glasvezel stoel is binnenkort weer voor iedereen beschikbaar! Hoe dit kan? Een nieuwe manier van produceren maakt het mogelijk de zitschaal te maken zonder verontreinigende stoffen, waardoor ze tevens recyclebaar zijn. En ook bijzonder: de stoelen zullen verkrijgbaar zijn in de 6 originele kleuren zoals Charles & Ray Eames ze ontwierpen: parchment, navy blue, red orange, elephant hide grey, sea foam green en raw umber.

De Eames Fiberglass Chairs worden enkel geproduceerd als side chairs, maar we sluiten niet uit dat de armchair ook ooit zal volgen.

Waar én waneer moet je zijn?

Bij MisterDesign vind je vanaf 1 oktober de Eames Fiberglass Chairs in de winkel! Opgelet: de eerste serie zal een zeer beperkte oplage zijn. Mocht je dus als jaren wachten op dit moment, is het raadzaam contact op te nemen met MisterDesign zodat je de (eerste) boot niet mist! Bekijk de Eames Fiberglass Chairs hier online en vraag vast een passende offerte aan: https://www.misterdesign.nl/vitra-eames-fiberglass-chairs

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *