De landelijke trend in de complete woning

De landelijke trend is al verscheidene jaren erg populair. Er werd wel eens gezegd dat de landelijke trend mede aangewakkerd is door de economische crisis. Bij landelijk wonen wordt er namelijk veel gebruik gemaakt van meubels en woonaccessoires die een bepaalde gebruikte nostalgische look hebben. Creatievelingen kunnen zo met weinig geld tweedehands meubels en accessoires opkopen en deze eventueel een whitewash behandeling geven zodat deze perfect in het landelijke interieur past.  De landelijke inrichting kun je zo gek maken als je zelf wilt. Ook design meubel ontwerpers en interieurspecialisten spelen in op de trend door ook design meubels te ontwerpen die goed in de stijl van het landelijke interieur passen. De landelijke trend is inmiddels in elke ruimte in en rondom de woning toe te passen, dat begint al in de tuin en eindigt in de slaapkamer.

De landelijke tuin

Wat een grote rol speelt bij het inrichten in een landelijke stijl is dat de woning rust, sfeer en gezelligheid uitstraalt, zo ook de landelijke tuin. Een landelijke tuin moet rustgevend zijn maar ook warmte uitstralen. Een gezellige zithoek, met speels ingerichten zitplekken en een warmtebron zoals een vuurschaal voor buiten voelt een stuk warmer aan dan een strakke tuin met grasveld of een grote stenen partij. Wanneer je een landelijke tuin wilt, zal dat wel betekenen dat je een tuin neemt waar je tijd en energie in moet steken. Een landelijk tuin moet meer gezien worden als oase van planten, bloemen en struiken dan een strakke tuin waar bijna geen onderhoud aan moet worden gepleegd. Een landelijke tuin vind zijn oorsprong in het platteland, waarbij gebruik wordt gemaakt van veldbloemen, klimplanten en rozenstruiken. Nostalgische accessoires zoals een zinken emmer of gieter, houten kratjes en een overvloed aan plantenbakken zijn duidelijk aanwezig.

vuurschaal
Foto: Hometextileshop.com

De landelijke woonkamer

Een landelijke woonkamer kan heel uiteenlopend ingericht worden. Dit is van allerlei factoren afhankelijk, zo is de beschikbare ruimte erg belangrijk bij de inrichting. Wanneer je een grote woonkamer van een woonboerderij gaat inrichten kun je een heel andere stijl met andere materialen en meubels toepassen dan in een appartement of eensgezinswoning. In een woonboerderij komt een grote robuuste boomstamtafel goed tot zijn recht, waar deze in een kleinere ruimte misschien te nadrukkelijk aanwezig is. In het landelijk wonen worden allerlei verschillende stromingen herkend, zo is er bijvoorbeeld het ‘landelijk wonen in cottage stijl’ of het ‘modern landelijk wonen’. Wat eigenlijk al deze stijlen in gemeen hebben is dat er bij landelijk wonen zo veel mogelijk gebruik wordt gemaakt van natuurlijke materialen. Een houten vloer past prima bij een landelijk interieur, zo ook de boomstamtafel, linnen,  juten of rieten voorwerpen of directe materialen uit de natuur ter decoratie zoals takken en bloemen.  Wil je meer weten over de verschillende vormen van landelijk wonen ga dan naar: www.wonenwonen.nl.

houten eettafel
Foto: Detoren.eu

De landelijke keuken

Voor veel mensen is de keuken een belangrijk onderdeel van de woning daarom wordt de keuken ook wel eens het hart van de woning genoemd. Zeker wanneer de keuken niet alleen voor het bereiden van eten wordt gebruikt maar ook als een gezellige ruimte om eens lekker te tafelen. De landelijke keuken kan gezien worden als een verlengstuk van de woonkamer, een ruimte waar sfeer en gezelligheid duidelijk aanwezig zijn.  Herkenbaar aan de landelijke keuken is dat er veel gebruik wordt gemaakt van echt hout, waardoor ook in de keuken de natuur aandrukkelijk aanwezig is.

De landelijke badkamer

Waar men jarenlang in de badkamer een strakke moderne look wilde creeeren zien we bij liefhebbers van het landelijk wonen steeds meer de drang om ook de badkamer op een landelijke manier in te richten. Ook hierbij speelt de beschikbare ruimte een grote rol. Heb je plek voor een vrijstaand bad, dan is dat natuurlijk dé eyecatcher in landelijke badkamer, maar ook een mooie inloopdouche betegeld met mooie matte keramieken tegels past perfect in landelijke badkamer. Door het gebruik van de juiste accessoires, goede kleuren en de juiste materialen kan ook de landelijke badkamer dat gevoel van rust en sfeer uitstralen.  Leuke accessoires zijn bijvoorbeeld een handdoekenrek in de vorm van een rustieke houten ladder, een houten krukje of een houten wastafel kastje.

De slaapkamer

Natuurlijk moeten we ook de slaapkamer niet overslaan. De slaapkamer is één van de belangrijkste plekken van de woning, de plek waar je zelf geheel tot rust komt en waar je optimaal wilt kunnen ontspannen. Des te meer een reden om ook de slaapkamer landelijk in te richten. Een houten bed of juist een oud ijzeren bed met hoge spijlers aan het kop- en voeteneind zetten al meteen een bepaalde sfeer. Zeker een houten vloer kan het geheel compleet maken, maar om het toch gezellig en warm te houden kan je hiervoor ook een warm vloerkleed gebruiken. Belangrijk voor de slaapkamer is dat de ruimte niet te druk wordt ingericht, gebruik dus geen drukke kleuren of een overvloed aan accessoires, maar probeer de rust te bewaren zodat de ruimte ook echt gebruikt kan worden om lichaam en geest tot rust te laten komen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *