serene oksen

DE GEDURFDE EN SERENE OKSEN™ VAN ARNE JACOBSEN MAAKT EEN COMEBACK

Terug van weggeweest; Republic of Fritz Hansen™ brengt de opvallende Oksen™ loungefauteuil van Arne Jacobsen opnieuw uit. Arne Jacobsen staat bekend om de typische organische en zachte lijnen van de iconische Swan™ en Ant™ stoelen, maar in 1966 verraste hij designkenners overal ter wereld met de onthulling van de Oksen. De grote, gedurfde en krachtige Oksen is trouw aan zijn naam, die ‘stier’ betekent in het Deens.

STOERE VORM IN DE SPOTLIGHTSfauteuil

De Oksen™ van Arne Jacobsen is een luxueuze fauteuil die elke loungesetting in een woning of kantoor naar een hoger niveau tilt. In tegenstelling tot Jacobsens andere creaties was de Oksen niet bedoeld voor een specifiek gebouw of project. De fauteuil was het resultaat van jarenlang experimenteren met design. Kenners vonden de fauteuil erg uniek door zijn korte productieperiode en zijn controversiële en robuuste uitzicht: de ruime Oksen straalt durf en persoonlijkheid uit. Net als zijn voorganger, de Egg™, trekt het item de aandacht volledig naar zich toe.

De ontwikkeling van de Oksen™ door Jacobsen duurde maar liefst vijf jaar. Het vlijmscherpe silhouet staat in schril contrast met Jacobsens eerdere stukken, waarin ronde en organische vormen overheersen. Jacobsen wilde steeds verrassend uit de hoek komen. Hij keerde herhaaldelijk terug naar het Oksen-project, dat in 1962 het levenslicht zag. De uiteindelijke versie werd ontwikkeld in 1966. Het resultaat was niet alleen een van de grootste, maar ook een van de meest kenmerkende fauteuils die Jacobsen ooit ontwierp. Hij liet zich inspireren door Amerikaanse loungefauteuils, maar in de Oksen vind je ook duidelijk Germaanse en Japanse eigenschappen terug.

Er wordt ook gezegd dat Jacobsen met dit ontwerp ingaat tegen zijn imago als designer van zachte en beeldende vormen. Want hoewel de Oksen op zijn eigen manier beelden oproept, wijkt zijn hoekige vorm opvallend sterk af van de rest van Jacobsens oeuvre. De fauteuil is ontworpen om een brug te vormen tussen de organische stukken van Jacobsens Hotel Royal-project (denk maar aan de Egg™, de Swan™ en de Drop™ stoelen) en de geometrische Oxford™ bureaustoel, die werd ontworpen voor de professoren aan het St. Catherine’s College in Oxford.

Christian Andresen, Head of Design bij Fritz Hansen: “Volgens mij is de Oksen™ een van de opvallendste ontwerpen van Arne Jacobsen en een prachtig toonbeeld van hoe ver zijn talent reikt. De precieze en haast geometrische vorm van de fauteuil is uniek, wat aantoont hoeveel lef Jacobsen had en hoe ver hij zijn tijd vooruit was. Daarom draagt de fauteuil naar mijn mening ook onmiskenbaar de stempel van Fritz Hansen. Zijn betoverende en indrukwekkende effect maken van de Oksen een ware klassieker.

OKSEN™ ANNO 2017

Voor de ultieme Oksen™ ervaring heeft het Design & Development Team van Fritz Hansen de fauteuil aangepast aan de moderne en ergonomische richtlijnen, zonder daarbij het originele ontwerp uit het oog te verliezen. De fauteuil laten meegaan met zijn tijd hield in dat de rugleuning 5-7 centimeter werd verhoogd en dat de armleuning vooraan 2-3 centimeter dunner werd.

Eigenaardig genoeg heeft Arne Jacobsen doorheen de geschiedenis van de Oksen nooit tekeningen van de fauteuil nagelaten. Het huidige design werd ontwikkeld door een museumstuk van de Oksen te analyseren dat niet mocht worden aangeraakt, wat de ontwikkelaars voor een heuse uitdaging stelde en waardoor ze diep in Jacobsens designmentaliteit moesten graven.

De fauteuil ziet er van de achter en zijkant grafisch en bijna futuristisch uit. Toch is de zitting zacht en wordt ze door de jaren heen nóg zachter, terwijl de duurzame fauteuil mooi oud wordt. Als basis werd het originele vijfbenige onderstel van Arne Jacobsen gebruikt. Een bijpassende voetenbank maakt de gewaagde en uitzonderlijke Oksen belevenis dan ook helemaal compleet.

ONTDEK DE OKSEN™

De loungefauteuil is vanaf oktober 2017 beschikbaar in de Concept Stores van Fritz Hansen en bij een bepaald aantal handelaars in de rest van de wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *