Noodzakelijk kwaad of eyecatcher?

Waar gekookt wordt, komen luchtjes en kookdampen vrij. Om te voorkomen dat je hele huis naar spruitjes, knoflook of vis ruikt, maken we gebruik van een afzuigkap. Maar een noodzakelijk kwaad is dit keukenapparaat allang niet meer. Er is een keur aan modellen en designs in afzuigkappen te krijgen in rvs, glas en zelfs keramiek en vaak ook nog in vele kleuren.

Wandkappen

Een mooi ontworpen afzuigkap in rvs, aluminium of met glasaccenten is de schouwkap. Tegenwoordig is deze kap zelfs volledig in glas te verkrijgen. Deze afzuigkappen kunnen als wandmodel of als eilandmodel worden geleverd. De laatste jaren is het zogenaamde “hoofdvrije” model een trend geworden. Het apparaat is schuin naar boven geplaatst waardoor de kans om je hoofd te stoten wordt verminderd.

Neff_afzuigkap AirDeLuxe

Neff_afzuigkap AirDeLuxe

Inbouwkappen

Integrale afzuigkap

Deze modellen worden nagenoeg geheel weggewerkt achter de kasten en doen dus onzichtbaar hun werk. Van dit soort afzuigkappen zijn meerdere uitvoeringen verkrijgbaar. Soms als tussenunit, waarbij het naar voren te trekken deurpaneel als opvangscherm dient.

Vlakscherm afzuigkap

Deze afzuigkap is gedeeltelijk weggewerkt in de kasten. Om de afzuigkap te gebruiken wordt er een scherm naar voren getrokken. Wanneer geen afzuiging meer nodig is, wordt dit scherm weer ingeduwd en is de kap weer buiten het zicht.

Plafondafzuigkap

Dit soort afzuigkappen worden in het plafond ingebouwd en ontnemen dus ook niet meer het vrije zicht naar de woon- of eetkamer of de tuin.

Inbouwunits

Deze afzuigkappen, verkrijgbaar in diverse uitvoeringen, worden in een bestaande schouw of kast geplaatst. De mooie antieke schouw in een boerderij bijvoorbeeld, wordt met een inbouwunit een heuse afzuigkap.

Weggewerkt in achterwand

De laatste trend wordt gerealiseerd met de afzuigkap die in de rugwand van de keuken is geïntegreerd. In keukenland is de voorzetwand een opkomend fenomeen en dat betekent dat achter deze wand de apparatuur wordt “verstopt”. In de wand is een rechthoekige uitsparing zichtbaar, die naar voren opent op het moment dat de afzuigkap wordt aangezet. De afzuigkap is dus volledig in de achterwand weggewerkt.

afzuigkap

WKP_Downdraft

Werkbladafzuiging

Vast model

Een staand model die achter de kookplaat wordt gemonteerd, meestal voorzien van verlichting, die de kookdamp direct aanzuigt daar waar het ontstaat. Er bestaan modellen die tevens als afzetruimte kunnen worden gebruikt en ook in dit soort afzuigkappen is tegenwoordig een ruime keuze.

Downdraft

De downdraft afzuigkap is nagenoeg onzichtbaar in het werkblad achter de kookplaat gemonteerd en wanneer afzuiging gewenst is, komt het apparaat vanuit het werkblad zo’n 40 cm omhoog en zuigt de kookdampen op perfecte wijze af. Het grote voordeel van dit soort systemen is dat de afzuigkap niet zichtbaar is als niet gekookt wordt en het biedt nog meer mogelijkheden aan het ontwerp van de keuken. Koken voor het raam, met uitzicht op de tuin, zonder dat de afzuigkap in de weg hangt is een veel toegepaste oplossing.

Eiland afzuigkap

Voor het immens populaire kookeiland vallen aan de ene kant de wandmodellen af als afzuigoplossing, maar aan de andere kant komen er ook weer andere mooie oplossingen bij. Wat te denken van een ronde of vierkant koker die van het plafond naar beneden komt, een bronzen of gouden ‘vliegende schotel’ als afzuigkap of een afzuigkap in de vorm van een lampenkap? Veelal is het mogelijk om een tweede kap boven het eiland te hangen die dienst doet als lamp. Zo heb je twee design elementen boven je kookeiland hangen met elk hun eigen functie; afzuiging boven de kookplaat en goed zicht op de werkplek naast de kookplaat.

Je ziet het: de keuze is reuze. Voor elke plek in het huis, aan de wand of midden in de ruimte, is er wel een afzuigkap te vinden.

Bron: Voorlichtingsburo Wonen

http://www.voorlichtingsburowonen.nl

_Voorlichtingsburo_Wonen

WKP_eilandmodel

Wave Kitchen Products eilandmodel

WKP_eiland-afzuigkap-lamp-720px

WKP eilandmodel

Whirlpool_wandafzuigkap

WKP Downdraft
Whirlpool_Galary afzuigkap

Whirlpool wandafzuigkap

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *