Cv-ketel wegwerken, is dat mogelijk?

De cv-ketel is niet echt het pareltje in huis, menig huiseigenaar noemt het eerder een doorn in het oog. Veel mensen kiezen er dan ook voor om de verwarmingsheld van het huis weg te werken. Ben je dit ook van plan en benieuwd naar waar je rekening mee moet houden? Lees hier de 3 tips.

ck-ketel installatie

  1. Belangrijk: veiligheid boven alles

De vraag die bepalend is of je jouw cv-ketel kunt verbergen is: heb je een open of gesloten cv-ketel? Is het antwoord een open cv-ketel, dan is het af te raden om de cv-ketel weg te werken. Voor de verbranding van gas heeft je cv-ketel namelijk lucht nodig. Een open cv-ketel haalt deze lucht uit de ruimte waar de ketel hangt en moet daardoor goed kunnen ventileren. Een gesloten cv-ketel daarentegen haalt de lucht voor ventilatie van buiten. Dus is je antwoord een gesloten cv-ketel, dan kan voor jou het verfraaien van de ruimte gaan beginnen.

  1. Ventilatie blijft belangrijk

Misschien razen de ideeën voor een mooie wegwerkkast al door je hoofd. Zitten er in dit ontwerp ook ventilatiemogelijkheden? Ondanks dat je een gesloten cv-ketel hebt, is het toch belangrijk dat de ruimte waar de ketel hangt niet potdicht zit. Door ventilatie, bijvoorbeeld door ventilatieroosters, zorg je ervoor dat het niet te warm wordt in de ruimte en dat eventueel vrijgekomen onverbrand gas zich niet ophoopt.

  1. Zorg dat je er goed bij kan

Niet geheel onbelangrijk is dat je cv-installatie nog wel goed bereikbaar is. De cv-ketel volledig inbouwen voor meer ruimte is dus geen goed idee. Wanneer er iets mis is met je ketel, zit je er niet op te wachten dat ook de hele kast eruit gesloopt moet worden omdat de monteur er anders niet bij kan. Zorg daarom dat je genoeg ruimte over houdt, met name aan de boven- en onderkant van de cv-ketel. Zorg ook dat de buizen die uit de cv-ketel komen niet worden ingebouwd maar de ruimte hebben in verband met het uitstralen van warmte.

Inspiratiemogelijkheden

Omdat er geen kant-en-klare cv-ketel inbouwkasten zijn moet je zelf de handen uit de mouwen steken om de cv-ketel op een elegante manier uit het zicht te onttrekken. Onderstaand vind je 3 inspiratie ideeën waar op een subtiele wijze met ventilatie wordt omgegaan:

cv ketel wegwerken

cv ketel wegwerken
cv ketel wegwerken

Niet helemaal zeker van je zaak? 

Als je een hr-ketel hebt hangen, dan kun je ervan uitgaan dat je een gesloten ketel hebt. Heb je een andere soort ketel of twijfel je toch nog wel een beetje? Vraag dan bij een specialist na of het in jouw situatie mogelijk is om de cv-ketel weg te werken. Niets is fijner dan zeker te zijn van je zaak.

About Author

You May Also Like

2 comments

Sandra says:

Wat een leuk idee om je cv-ketel weg te werken achter schuifdeuren of een stoere kast.
Zelf hebben we juist gekozen voor een super-kleine hr-ketel. Die past gewoon in een keukenkastje! Ik had eerst twijfels, maar het is een volwaardige ketel. Het blijkt dat verwarmingsketels steeds kleiner worden. Tip om de kleinste ketel te vinden is deze handige top 5 met kleine cv-ketels: http://www.hoe-koop-ik.nl/cv-ketel/cv-ketel-kopen/kleine-cv-ketel

Een goed geventileerde ruimte is inderdaad belangrijk. Ik heb mijn cv-ketel ook weggewerkt in een kast. We hebben eerst advies gevraagd aan onze monteur voordat we onze nieuwe ketel aanschafte. Dat kan ik iedereen aanraden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *