Boekenkast maken

Je kan nooit genoeg boeken hebben. Ik ben zelf dol op lezen en ben altijd wel in meerdere boeken tegelijk bezig. Maar veel lezen betekent ook dat je veel boeken hebt. Want ondanks dat de bieb een groot aanbod heeft is het toch ook fijn om zelf boeken te kopen. Een boekenkast is dan de perfecte oplossing. En het voordeel van een boekenkast, je kan hem helemaal op maat maken.

Een boekenkast op maat maken

Als je in de winkel een boekenkast koopt zijn deze meestal tussen de 1.70 en 2.00 cm hoog. De breedte verschilt van 60 tot 80 cm. Deze maat geeft je heel veel mogelijkheden maar het kan zijn dat je een afwijkende maat nodig hebt. Of je wilt geen standaard witte boekenkast want de meeste goedkope boekenkasten zijn wit zoals de meest bekende boekenkast aller tijde: de Billy boekenkast van Ikea. Daarom is het leuk om zelf een boekenkast te maken. Je kan hierbij je eigen maat en je eigen materiaal bepalen.

Wij hebben op onze zolder ook een boekenkast op maat gemaakt. Deze staat onder een schuine wand dus geen standaard maat. En onder deze schuine wand lopen ook nog eens leidingen over de vloer dus hier moesten we een koof om heen maken. Een standaard boekenkast had hier niet gepast.
Daarbij houden wij niet van wit dus ook daarin kunnen we zelf bepalen wat we willen. Wij hebben gekozen voor een zwarte boekenkast. Deze hebben wij gemaakt met zwarte meubelplaten welke we bij de bouwmarkt op maat hebben laten zagen. In totaal waren nog geen 80,- kwijt voor deze boekenkast op maat.

boekenkast op maat

Formaat boekenkast

Het voordeel van zelf een kast maken is de keuze die je maakt voor de grootte, het materiaal en de kleur. Heb je een jaren 30 woning dan is het heel erg leuk om een boekenkast te maken die het karakter uitstraalt van een ouderwetse bibliotheek. Zeker als je veel boeken hebt is het leuk om ze op deze manier te laten zien. Ben je echt handig dan zou je er zelfs nog en-suite deuren in kunnen maken.

Omdat jezelf de boekenkast maakt kan je met alles spelen. De meeste boeken blijven redelijk in een standaard formaat maar misschien heb jij wel een paar hele grote boeken. Of vind je het leuk om een deel van je boekenkast te reserveren voor woonaccessoires of elpees. Als je je eigen boekenkast maakt kan je alle kanten op. Jij beslist hoe groot alles wordt.

boekenkast maken
Boekenkast op maat maken

Materiaal boekenkast

Er zijn verschillende materialen om meubels mee te maken. Wij gaan voor meubelplaten. Deze zijn al voorbewerkt en geven al snel een mooie look. Ook gaf de expert aan dat MDF of spaanplaat is niet geschikt voor het maken van meubels. Het materiaal is wel goedkoop in aanschaf maar kan niet goed tegen vocht. Ook kan het geen zware belasting aan, dan kan het gaan doorzakken. Dat is voor een boekenkast niet echt handig. We willen namelijk zoveel mogelijk boeken kunnen opbergen.

Steigerhouten boekenkast maken

Er is een houtsoort die al jaren gebruikt wordt voor het maken van meubels. De echte doe-het-zelver kan niet meer zonder steigerhout. In het begin gebruikte we dit alleen voor het maken van loungesets voor in de tuin maar steigerhout bleek niet van tijdelijke aard. Het is al jaren trendy en zo werd het ook gebruikt in huis. Of je nu kiest voor een tafel of een boekenkast maken. Het kan allemaal van steigerhout. En zeker voor de afwijkende maten is steigerhout echt ideaal. Steigerhout is namelijk erg makkelijk te bewerken en op maat te maken. Wil je een kast maken aan de hand van een bouwtekening? Kijk dan eens op de site van Fred waar je voor € 67,- toegang krijgt tot meer dan duizenden bouwtekeningen waaronder een boekenkast.

Industriële boekenkast maken

Wil je een kast maken die helemaal past bij je industriële interieur? Ik vond een erg leuk idee op de site van de Paxis: Industriele kast maken.

Deze kast heb je binnen een paar uur gemaakt omdat de kast is opgebouwd uit materialen die je zo kan aanschaffen. Je moet hem alleen zelf in elkaar zetten en aanpassen aan jouw kleuren en maten wens. De kast wordt namelijk gemaakt van een stellingkast. Deze is standaard in een ijzerkleur maar kan je in elke gewenste kleur spuiten. En dit geldt ook voor de planken.

Deze boekenkast zou je ook voor de kinderkamer kunnen maken. Verf de stellingkast in een vrolijke kleur net als de planken zodat je een kleurrijk geheel krijgt.

Wil je niet naar de winkel maar gelijk alles op maat thuis bezorgd? Bestel je materiaal voor het maken van je boekenkast bij opmaatzagen.nl

Veel gestelde vragen:

Kan ik alle soorten hout gebruiken als ik een boekenkast ga maken?

Nee, niet alle soorten hout zijn geschikt. MDF en spaanplaat zijn niet geschikt. Zij kunnen het gewicht niet aan. Je kan beter kiezen voro meubelplaten zoals eiken of beuken.

Is er een maatvoering waar ik rekening mee moet houden bij het maken van een boekenkast?

Wat betreft de hoogte en breedte kan je alle maten kiezen die jij wenst. Dat is het voordeel van je eigen boekenkast maken. Hou er wel rekening mee dat de diepte minimaal 28 cm moet zijn.

Moet ik altijd met hout werken als ik een boekenkast wil maken?

Nee, je kan de basis ook maken van steigerhoutenbuizen of een stellingskast. Als de basis staat kan je hier planken op neerleggen.

Ik wil een boekenkast op maat maken maar ik kan het hout niet vervoeren.

Er zijn tegenwoordig bedrijven die op maat gemaakt hout bij je aan huis bezorgen. Jij geeft alle maten door en zij bezorgen het op maat bij je aan huis. Jij hoeft het dan alleen nog maar in elkaar te zetten.

Is een boekenkast maken niet duurder dan een goedkope boekenkast kopen?

Natuurlijk zijn er goedkope boekenkasten op de markt. We kennen allemaal de beroemde Billy. Echter soms past deze niet in je interieur. Niet vanwege de maat of niet vanwege de kleur. Juist dan is het handig om een boekenkast op maat te maken.