babykamer veilig inrichten

Babykamer veilig inrichten

8 tips voor het veilig inrichten van je babykamer

Een van de leukste dingen om te doen is het inrichten van zwanger zijn is het inrichten van de babykamer. De voorpret, het opdoen van babykamerinspiratie en later het daadwerkelijk inrichten. En als hij dan klaar is zal je nog vaak met je nog dikke buik staan te fantaseren in de kamer waar straks jouw kleine komt te liggen. Ondanks dat het erg leuk is en dat er veel verkrijgbaar is moet je wel goed op de veiligheid in de babykamer letten. Mijn 8 tips:

1. Wiegje of ledikant:

Als je kiest voor een wiegje zorg dan dat je goed in de gaten houdt dat het niet te krap wordt. Meestal kunnen baby’s een week of 12 in een wiegje slapen voordat het te klein wordt. Dan wordt het tijd om over te stappen op een ledikant. Aan een ledikant zijn allemaal eisen verbonden. Zo mag de ruimte tussen de spijlen niet meer dan 6 a 7 cm zijn. Als je een 2e hands lledikantje koopt moet je een goede keuze maken in verf. Er zijn genoeg kinderen die als ze wat ouder zijn graag hun tanden in hun bedje zetten. Kijk ook goed wat je baby al kan. Natuurlijk zet je de bodem eerst hoog maar hoe ouder je baby wordt hoe meer hij kan. Begint je kindje zich om te draaien dan is het tijd om de bodem te verlagen en dat geldt ook als hij/zij gaat zitten/staan. Allemaal momenten om in de gaten te houden en het ledikant hier op aan te passen.

2. Matras:

Het matras moet goed ventileren. Hoe meer we in de jaren leren over wiegendood hoe meer er op de markt komt om dit te voorkomen. Een van de grootste boosdoeners is het matras koop daarom een goede. Gebruik geen plastic zeiltjes op het matras. Er zijn tegenwoordig matrassen welke verstikking tegen gaan en zelfs matjes die de ademhaling van je kind in de gaten houden. Of kies een babyfoon met camera zodat je vanuit de woonkamer je kindje in de gaten kan houden. 

3. Klamboe of Hemel:

Een echte sfeermaker en leuk artikel voor het inrichten van de babykamer is de klamboe of hemel. Het maakt van het wiegje of ledikant een knus huisjes. Altijd welkom voor een baby want dit geeft rust. Zorg wel dat je kind niet verstrikt kan raken in de klamboe of hemel. Dat hij/zij er niet in kan draaien of met een hand/voetje vast komt te zitten.

4. Vloer

Een gladde vloer is makkelijk schoonmaken maar geeft ook meer kans op uitglijden. Ga anders voor een tapijt of kurk zodat jij en later ook je baby niet makkelijk zal uitglijden.

5. Licht

Maak verschillende lichtpunten. Een goed helder licht is altijd makkelijk maar zorg ook voor sfeerlichtjes. Het is fijn als je ’s nachts als je kindje wakker is niet meteen het grote licht hoeft aan te doen maar met een klein lichtje de kleine even kan verschonen of voeden. Zo kan je hem/haar hopelijk nog enigszins slaperig in bed leggen. Maak wel de stopcontacten kindvriendelijk. Hiervoor zijn speciale veiligheidsartikelen voor verkrijgbaar.

6. Commode

Een commode hoort diep te zijn. Het liefst zo diep dat je baby de 1e weken eigenlijk horizontaal op de commode kan liggen. Daarbij hoort de commode een opstaand randje te hebben zodat je kindje er niet makkelijk af kan draaien. Ondanks dat randje hoort er altijd iemand bij de baby te staan want een ongelukje met een commode is zo gebeurd. Jaarlijks zijn er vele kinderen die van de commode afvallen. Zorg dan ook dat je alles binnen handbereik hebt. Luiers, doekjes, handdoeken enz. zorg dat het in de lades licht of plaats een plank boven je commode waar je dit soort spullen op kan zetten. En is het niet in de beurt pak dan je baby op en neem het mee.

7. Verwarming

Zet het bedje of de commode nooit in de beurt van de verwarming. Een verwarming kan erg warm worden en je kindje zou als hij/zij er bij in de beurt slaapt of ligt zich kunnen verbranden. Heb je geen andere mogelijkheid maak dan een bescherming om de verwarming en de verwarmingsbuizen.

8. Rust

Zorg voor rust in de kamer. ga niet voor felle kleuren, schreeuwerig behang of kasten vol speelgoed. Een baby heeft behoefte aan rust dus geef deze ook. Meer tips voor het inrichten van de babykamer en babykamer inspiratie:

1 thought on “Babykamer veilig inrichten

  1. Onze tweeling, Jimi&Marley, zijn op 31 juli geboren en slapen in een unieke en kleurrijke babykamer.
    Mijn vrouw(Anita Ammerlaan) is namelijk professioneel kunstenaar en zij heeft een unieke babykamer gecreëerd met veel vrolijke kleuren en onze kids vinden het geweldig!
    Ze kijken vaak naar de schilderijen en vinden de kleurtjes erg interessant en leuk.
    Mocht je nieuwsgierig zijn naar het kleurrijke werk van mijn vrouw, kijk dan eens op http://www.anitaammerlaan.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *